(Κάνοντας δεξί κλικ πάνω σε οποιαδήποτε φωτογραφία, μπορείτε να την ανοίξετε σε νέο tab και να την δείτε σε φυσικό μέγεθος) |
![]() |
Αέρηδες Γκραβούρα του 18ου αιώνα. |
![]() |
Τα ρολόγια εκείνων που πρωταγωνίστησαν στον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, που μέτρησαν το χρόνο της προετοιμασίας αλλά και της διεξαγωγής του.
Τα ρολόγια από διάσημους οίκους ωρολογοποιίας, εκτός από αντικείμενα προσωπικής χρήσης, γίνονται πολύτιμα διπλωματικά δώρα, αποτελούν αντικείμενο κύρους και υπεροχής.
Τα ρολόγια προσφέρουν πληροφορίες για την προσωπικότητα του κατόχου τους, αλλά και τη σχέση τους με τους δωρητές τους. Έτσι, το δώρο των Ελβετών στον Ιωάννη Καποδίστρια μαρτυρά την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπό του,
ενώ το δώρο του Καποδίστρια προς τον Κολοκοτρώνη φανερώνει την αμέριστη εκτίμηση του για κείνον.
Ανάμεσα στα ιστορικά τούτα ρολόγια, ξεχωρίζουν εκείνα με τις διπλές και τις τριπλές θήκες, τύπου «κρεμμυδιού», όπως το ρολόι του Μάρκου Μπότσαρη,
αλλά και τα απέριττα, λεπτά σε πάχος, κομψά ρολόγια, με πρωτότυπες για την εποχή τους σύνθετες λειτουργίες, όπως είναι ο δευτερεύων δείκτης που δείχνει τη θερμοκρασία με διαβάθμιση από τους 35° μέχρι και τους 80° της κλίμακας C. Reaumur, ή το ημερολόγιο με ξεχωριστό δείκτη μέτρησης ημερών του μήνα στην πλάκα, που δείχνουν ότι κάποιοι αγωνιστές υιοθετούσαν τις σύγχρονες τους τάσεις.
Μικρές και μεγάλες καινοτομίες, ιδιαιτερότητες και διαφορετική αισθητική, αντανακλώνται με τρόπο γοητευτικό στη συλλογή των προσωπικών ρολογιών των αγωνιστών του 1821 και των πρωτεργατών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, πολλά από τα οποία ανήκουν πλέον στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (στεγάζεται στην Παλαιά Βουλή) και προέρχονται όλα από τις δωρεές που έκαναν οι οικογένειες των αγωνιστών, κρατικοί φορείς και ιδρύματα στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ού αι.
Το ρολόι τσέπης του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, από τον ελβετικό οίκο Du Bois & fils, που δραστηριοποιείται έως σήμερα, του Κολοκοτρώνη - το πλέον περίτεχνο, άξιο μακράς παρατήρησης, πλήρες με σφραγιδόλιθους και κουρδιστήρι, δώρο του Καποδίστρια ως ένδειξη τιμής,με προέλευση ελβετική και τον αναγεννώμενο φοίνικα, έμβλημα της ελληνικής πολιτείας. Παραγγελθηκε στην Ελβετία και στο χρυσό καπάκι του φέρει το έμβλημα της ελληνικής πολιτείας, τον αναγεννώμενο φοίνικα, πάνω από το έτος 1821. Πάνω από τον φοίνικα, υπάρχει σταυρός και αριστερά οι ακτίνες ανατέλλοντος ηλίου.
Το ελβετικό ρολόι του ίδιου του Ιωάννη Καποδίστρια, κατασκευή του περιώνυμου ελβετικού οίκου Bautte & Moynier, που είχε έδρα τη Γενεύη. Είναι η τελευταία φάση, μετά το 1804, του αρχαίου οίκου ωρολογίων και κοσμημάτων που είχε ιδρύσει ο Jean-François Bautte (1772-1837) που εξελίχθηκε σε πρωτοπόρο. Το κατάστημα του οίκου βρισκόταν στην κεντρική οδό της Γενεύης, Rue du Rhône, και υπήρχαν υποκαταστήματα στη Φλωρεντία και στο Παρίσι. Ο οίκος Bautte είχε επίσης πλούσιους πελάτες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην Ινδία και στην Κίνα.
Πολύ αξιόλογο, είναι ένα Αγγλικό ρολόι τσέπης από τον καταξιωμένο ωρολογοποιό George Prior, που φέρει στην εξωτερική του θήκη το οικόσημο του Λόρδου Βύρωνα. Το ρολόι που απεικονίζεται παρακάτω με τις θήκες του, κατασκευάστηκε στο Λονδίνο στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η Αγγλία επωφελήθηκε από ένα ακμάζον εξαγωγικό εμπόριο στην Οθωμανική αυτοκρατορία και τις δυτικές επαρχίες της Ελλάδος, της Αλβανίας και των Βαλκανίων.
Ασημένιο ρολόι τσέπης με το οικόσημο και τα αρχικά του μονήρη και αρκετά ιδιόρρυθμου Δ. Σολωμού που είχε κατασκευάσει ο τότε ονομαστός ωρολογοποιός Edward Prior στο Λονδίνο. Αποτελείται από δυο ασημένιες θήκες και την εξωτερική θήκη ταξιδίου και ο μηχανισμός είναι υπογεγραμμένος: Edw. Prior / London και με αριθμό: 45530. Το καντράν είναι επίσης υπογεγραμμένο και με αραβικούς αριθμούς, οι ασημένιες θήκες χρονολογημένες με το γράμμα «e» [1820], η μεσαία θήκη με εγχάρακτο το οικόσημο του ποιητή και τα αρχικά του: Δ. Σ. (η χάραξη πιθανώς έγινε στα Επτάνησα), διάμετρος εσωτερικής θήκης: 5 cm., εξωτερικής: 7,5 cm.
Το Νοέμβρη του 1827, ο Καποδίστριας, περιμένοντας στην Ανκόνα το αγγλικό πολεμικό που θα τον μετέφερε - κυβερνήτη πλέον, στην Ελλάδα, γράφει στον J. F. Bautte, τον καλύτερο ωρολογοποιό και κοσμηματοποιό της Γενεύης, και του ζητάει να κατασκευάσει για λογαριασμό του 6 ταμπακιέρες, 10 ανδρικά ρολόγια τσέπης και 3 ζευγάρια γυναικεία βραχιόλια, όλα χρυσά, σμαλτωμένα και με την παράσταση του αναγεννώμενου Φοίνικα και το μονόγραμμά του. Σκόπευε καθώς φαίνεται, προσφέροντάς τα σαν δώρα σε επιφανείς προσωπικότητες του τόπου, να προετοιμάσει το έδαφος για την καθιέρωση του Φοίνικα ως του επίσημου συμβόλου της Ελληνικής Πολιτείας. Στην επιστολή του προς τον Bautte σημείωνε εξάλλου ότι οι ταμπακιέρες θα έπρεπε να είναι όπως αυτή που κατασκεύασε για τον ίδιο ένα χρόνο πριν. Από την καταγραφή των αντικειμένων του Κυβερνήτη που έγινε μετά το θάνατό του, προκύπτει ότι από τα πολυτελή αντικείμενα που είχε παραγγείλει στον Bautte, είχε προλάβει να δώσει δυο ταμπακιέρες, πέντε ρολόγια και ένα ζευγάρι βραχιόλια. Σήμερα σώζονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο μια ταμπακιέρα, δυο ρολόγια (χαρισμένα στον Θ. Κολοκοτρώνη και τον Ν. Ζαβιτσάνο) και ένα ζευγάρι βραχιόλια (γαμήλιο δώρο στη Φ. Τζαβέλα), ενώ μια δεύτερη ταμπακιέρα βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή στην Κέρκυρα.
Ρολόι τσέπης με τρείς κάσες "τύπου κρεμμυδιού" που ανήκε στον Λάζαρο Κουντουριώτη (1782-1858), πολιτικό από την Ύδρα, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επαναστάσεως. Είναι κατασκευασμένο στις αρχές του 19ου αι. από τον αγγλικό οίκο George-Charle για την Οθωμανική Αγορά. Από την αλυσίδα του εξαρτώνται μια μεταλλική σφραγίδα με τα αρχικά του κατόχου του και δύο κουρδιστήρια.
Πόσο κόστιζε άραγε η αγορά ενός καλού ρολογιού στις αρχές του 19ου αιώνα;
|