ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

(Κάνοντας δεξί κλικ πάνω σε οποιαδήποτε φωτογραφία, μπορείτε να την ανοίξετε σε νέο tab και να την δείτε σε φυσικό μέγεθος)
Νικόλαος Γύζης

Νικόλαος Γύζης 1842 –1900

Aπό τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου». Διακρίθηκε σε όλα τα χρόνια των σπουδών του, με πρώτα βραβεία στην ξυλογραφία, τη ζωγραφική και τη χαλκογραφία.

Tο κρυφό σχολειό
«Tο κρυφό σχολειό»
1885-86
Λάδι σε ξύλο, 58x86 εκ.
Συλλογή Εμφιετζόγλου

Απ’ έξω μαυροφόρ’ απελπισιά,
πικρής σκλαβιάς χειροπιαστό σκοτάδι,
και μέσα στη θολόκτιστη εκκλησιά,
στην εκκλησιά, που παίρνει κάθε βράδυ
την όψη του σχολειού,
το φοβισμένο φως του καντηλιού
τρεμάμενο τα ονείρατα αναδεύει,
και γύρω τα σκλαβόπουλα μαζεύει.


Εκεί καταδιωγμένη κατοικεί
του σκλάβου η αλυσόδετη πατρίδα,
βραχνά ο παπάς, ο δάσκαλος εκεί
θεριεύει την αποσταμένη ελπίδα
με λόγια μαγικά,
εκεί η ψυχή πικρότερο αγροικά
τον πόνο της σκλαβιάς της, εκεί βλέπει
τι έχασε, τι είχε, τι της πρέπει.

Κι απ’ την εικόνα του Χριστού ψηλά,
που εβούβανε τα στόματα των πλάνων,
και ρίχνει και συντρίβει και κυλά
στην άβυσσο τους θρόνους των τυράννων,
κι από την σιγαλιά,
που δένει στο λαιμό πνιγμού θηλιά,
κι απ’ των προγόνων τ’ άφθαρτα βιβλία,
που δείχνουν τα πανάρχαια μεγαλεία,


ένας ψαλμός ακούγεται βαθύς
σα μελωδίες ενός κόσμου άλλου,
κι ανατριχιάζει ακούγοντας καθείς
προφητικά τα λόγια του δασκάλου
με μια φωνή βαριά.
«Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά
σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι
ης νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει».

Το ποίημα του Ιωάννη Πολέμη «Tο κρυφό σχολειό», δημοσιεύτηκε το 1899.
Tο κρυφό σχολειό
«Η καταστροφή των Ψαρών»

Η καταστροφή των Ψαρών κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις θυσίες που πρόσφερε το γένος στο βωμό της ελευθερίας στην επανάσταση του 1821. Το μεγάλο δράμα που συγκλόνισε το πανελλήνιο και συγκίνησε τους πολιτισμένους λαούς, είναι από τα άφταστα παραδείγματα ηρωισμού και θυσίας και συμβολίζει το ανεξάντλητο και ακατάπαυστο αγωνιστικό πάθος της φυλής.

Μέσα στα γαλάζια νερά του Αιγαίου, σαν πελώριος απομονωμένος βράχος, φαντάζει από μακριά το ηρωικό και δοξασμένο νησί. Αποκομμένα και κάπως απομακρυσμένα τα Ψαρά, τα συντροφεύει η ιστορία τους. Μια ιστορία γεμάτη αγώνες, θυσία και δόξα. Λίγα είναι τα ιστορικά μέρη της Ελλάδας που ακτινοβολούν τόση δόξα και προκαλούν στον επισκέπτη προσκυνητή τόση συγκίνηση και τόσο σεβασμό όσο τα Ψαρά.

Τούτος ο τόπος σε όλη του την έκταση είναι ποτισμένος από το αίμα των ηρωικών υπερασπιστών του. Κάθε πέτρα και ένα κατόρθωμα, κάθε ακρογιαλιά και μια ιστορία.

Οι κάτοικοι των Ψαρών από τα πρώτα χρόνια στράφηκαν στη θάλασσα, μιας και το νησί ορεινό καθώς ήταν δεν προσφερόταν για άλλου είδους ενασχολήσεις. Γρήγορα άρχισαν να ναυπηγούν πλοία και να επιδίδονται με απόλυτη επιτυχία στο εμπόριο. H ναυπηγική τέχνη αναπτύσσεται αλματωδώς, ώστε με την πάροδο του χρόνου να είναι ισάξια των ευρωπαϊκών ναυπηγείων με αποτέλεσμα πολλοί Ευρωπαίοι να μένουν εκστατικοί μαθαίνοντας ότι τα καράβια αυτά των Ψαριανών έχουν κατασκευαστεί από αγράμματους που δεν έχουν τις αναγκαίες θεωρητικές γνώσεις, αλλά ως μέτρο σύγκρισης την τεράστια πρακτική γνώση. Το νησί γνώρισε την εποχή εκείνη μια αξιόλογη οικονομική ανάπτυξη που οφειλόταν στην εργατικότητα και το θάρρος των Ψαριανών ναυτικών.

Ο εμπορικός στόλος όλο και μεγάλωνε και άπλωνε τις δραστηριότητές του σε όλο περισσότερα και πιο μακρινά μέρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επανάσταση του 1821 βρίσκει τους Ψαριανούς με περισσότερα από 300 καράβια, μικρού και μεγάλου εκτοπίσματος, που ταξιδεύουν σε όλες τις θάλασσες κουβαλώντας πλούτη στο νησί τους. Επειδή στα ταξίδια τους ήταν υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν συχνά τους πειρατές, όπλισαν τα πλοία τους με πυροβόλα, τα οποία πολλές φορές βρέθηκαν στην ανάγκη να τα χρησιμοποιήσουν. Έτσι πολύ σύντομα απέκτησαν πείρα πολεμική και αναδείχτηκαν κατόπιν γενναίοι και έμπειροι θαλασσομάχοι.

Από το 1770 οι Ψαριανοί είχαν οπλίσει καταδρομικά πλοία. Μεγάλη υπήρξε η πολεμική τους δραστηριότητα στα προεπαναστατικά χρόνια. Έκαναν επιδρομές στα τουρκικά παράλια προξενώντας ανυπολόγιστες καταστροφές και εξασφαλίζοντας υλικά μέσα για τον καλύτερο εξοπλισμό τους και την αρτιότερη οχύρωση του νησιού. Ενώ όλη η Ελλάδα στέναζε κάτω από τον τουρκικό ζυγό, τα ψαριανά καράβια με τις ηρωικές καταδρομές τους , είχαν γίνει ο βραχνάς του σουλτάνου και όταν σήμανε η μεγάλη στιγμή του ξεσηκωμού του γένους το ηρωικό νησί με τα θρυλικά μπουρλότα, βρέθηκε από την αρχή στην πρωτοπορία του αγώνα.

Όταν λοιπόν έφτασε η πολυπόθητη είδηση της επανάστασης στο νησί, αφού έγινε δοξολογία για την ευόδωση του αγώνα, ένωσαν όλοι τα χέρια και την καρδιά και ορκίστηκαν «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ». Από τη στιγμή αυτή οι Ψαριανοί πήραν ενεργό μέρος στην επανάσταση και τήρησαν τον όρκο τους μέχρι τέλους. Την πρώτη κιόλας μέρα αρχίζει η δράση κατά του εχθρού. Τώρα πια δεν περιορίζονται μόνο στις αιφνιδιαστικές καταδρομές με σκοπό τη λαφυραγώγηση και τρομοκράτηση των Τούρκων, αλλά επιχειρούν τολμηρότερα εγχειρήματα. Η κυριότερη αποστολή του ψαριανού στόλου ήταν η καταδίωξη και καταβύθιση κάθε τουρκικού πλοίου που θα τολμούσε να διαπλεύσει το Αιγαίο και η ματαίωση κάθε απόπειρας του σουλτάνου να μεταφέρει στρατεύματα με τα πλοία στην επαναστατημένη ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτή η συστηματική και αποτελεσματική επαγρύπνηση των Ψαριανών υπήρξε η σπουδαιότερη συμβολή στην επανάσταση του 1821.

Τα πυρπολικά, μικρά παλιά καράβια, στα οποία υπήρχαν εύφλεκτες ύλες αποτέλεσαν το φοβερότερο όπλο στα χέρια των Ψαριανών. Αυτά τοποθετούνταν στις πλευρές των εχθρικών πλοίων και αφού έβαζαν φωτιά στο πυρπολικό αυτή μεταφερόταν στο εχθρικό πλοίο και το μετέτρεπε σε στάχτη. Όταν το 1822 έγινε η τραγωδία της καταστροφής της Χίου από τον Καρά Αλή, καράβια από τα Ψαρά έσπευσαν αμέσως σε βοήθεια. Κατόρθωσαν να παραλάβουν αρκετούς κατοίκους του νησιού μεταφέροντάς τους στα Ψαρά , σε νησιά των Κυκλάδων και σε άλλα μέρη της Ελλάδας σώζοντάς τους από βέβαιη σφαγή.

Η εκδίκηση όμως για την καταστροφή της Χίου δεν άργησε να έρθει. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει την ιερή αποστολή. Γονατιστός προσκυνάει στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στο χώρο που βρισκόμαστε όλοι εμείς σήμερα. Δυο ψαριανά και δυο καράβια από την Ύδρα ξεκινούν από τα Ψαρά για το λιμάνι της Χίου και στις 6 Ιουνίου του 1822 το πυρπολικό του Κανάρη σπέρνει τον όλεθρο και την καταστροφή στην ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου που είναι αγκυροβολημένος στο λιμάνι και γιορτάζει το μπαϊράμι. Πάνω από δυο χιλιάδες άντρες κείτονταν νεκροί μαζί με τον αρχηγό τους Καρά Αλή. Το μεγάλο αυτό κατόρθωμα έγινε αμέσως γνωστό σ’ όλη την Ελλάδα και όπως ήταν επόμενο σκόρπισε ενθουσιασμό και αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων.

Πλήθος άλλων νικών σε ναυμαχίες και πυρπολήσεις τουρκικών πλοίων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουν σαν πρωταγωνιστές Ψαριανούς θαλασσομάχους όπως ήταν ο Κανάρης, ο Παπανικολής και ο Νικόδημος.

Όμως ο κλοιός άρχισε σιγά σιγά να στενεύει για το ηρωικό νησί. Στο σουλτάνο φτάνουν καθημερινά θλιβερά μηνύματα για τη δράση των Ψαριανών σε βάρος των Τούρκων. Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας ήταν το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε το σουλτάνο Μαχμούτ Β να ξύσει με το νύχι του τα Ψαρά στο γεωγραφικό χάρτη, θέλοντας να δείξει πως το μικρό αυτό νησί που τόσα δεινά του προκάλεσε έπρεπε να καταστραφεί ολοσχερώς. Την εκπόρθηση και καταστροφή των Ψαρών αναλαμβάνει ο Χορσέφ πασάς. Η επιχείρηση αυτή χρειαζόταν μεγάλες δυνάμεις γιατί τα Ψαρά διέθεταν ισχυρό στόλο και καλή οχύρωση. Γι’ αυτό άρχισε να συγκεντρώνει στρατό και στόλο στο Σίγρι της Μυτιλήνης. Από εκεί θα γινόταν η μεγάλη εξόρμηση.

Στο νησί όλοι πλέον νιώθουν το μεγάλο κίνδυνο και επιδίδονται στην όσο το δυνατόν καλύτερη οχύρωσή τους, κυρίως στα νότια και δυτικά παράλια μιας και τα βόρεια και ανατολικά με τις απότομες και βραχώδες ακτές είχαν φυσική οχύρωση. Η Βουλή των Ψαρών αναλαμβάνει το ρόλο της που στην παρούσα φάση ήταν η οργάνωση της άμυνας του νησιού. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στα Ψαρά εκείνη την εποχή υπήρχε μια δημοκρατικότατη διοίκηση. Κάθε χρόνο γίνονταν εκλογές όπου έπαιρναν μέρος όλες οι κοινωνικές τάξεις και εκλέγονταν 40 αντιπρόσωποι. Αυτοί με τη σειρά τους έβγαζαν τους πέντε δημογέροντες που ήταν άμισθοι. Φτιάχνονται λοιπόν στα προσβαλλόμενα παράλια χαρακώματα και πυροβολεία, οργανώνεται ο στρατός που είχε συνολική δύναμη τριών χιλιάδων περίπου ανδρών. Από αυτούς οι 1300 ήταν ψαριανοί, 1000 μισθοφόροι από διάφορα μέρη και 700 πάροικοι. Ύστερα από αρκετές συζητήσεις απορρίπτεται η πρόταση να χτιστεί τείχος γύρω από την πόλη των Ψαρών και ο στρατός χωρίζεται για να υπερασπιστεί τις ακτές απ’ όπου θα μπορούσε να γίνει η απόβαση των Τούρκων.

Τα πηδάλια βγαίνουν από τα καράβια, απόδειξη ότι όλοι θα πολεμήσουν μέχρι τέλους, αλλά και για να ικανοποιηθούν οι μισθοφόροι που φοβούνταν μήπως εγκαταλειφθούν στο νησί σε περίπτωση αρνητικής έκβασης της μάχης. Ο σουλτάνος στέλνει μήνυμα στους ψαριανούς να παραδώσουν το νησί, χωρίς πόλεμο προσφέροντας εγγυήσεις για τη ζωή τους. Η απάντηση είναι αρνητική.

Η μεγάλη ιστορική μέρα δεν άργησε να έρθει. Στις 20 Ιουνίου του 1824 ο τουρκικός στόλος αποτελούμενος από 200 περίπου μικρά και μεγάλα πλοία έκανε την εμφάνισή του στο βόρειο μέρος του νησιού, στον όρμο Κάναλο. Αμέσως αρχίζουν οι προσπάθειες απόβασης οι οποίες ήταν ανεπιτυχείς. Όλες οι τουρκικές επιθέσεις αποκρούονται χάρη στην ανδρεία που επιδεικνύουν οι υπερασπιστές. Την επόμενη μέρα ο κανιοβολισμός είναι σφοδρότερος αλλά και πάλι δεν κάμπτει την άμυνα. Όμως οι Τούρκοι βρίσκουν όχι καλά φρουρούμενη την ανατολική πλευρά του κάβου Μαρκάκη και ειδοποιούν. Σιγά σιγά αποβιβάζονται, ανεβαίνουν τις απόκρημνες πλαγιές, περικυκλώνουν τους αμυνόμενους στον Κάναλο και αρχίζουν τη φονική μάχη. Τώρα πλέον κύματα Τούρκων στρατιωτών αποβιβάζονται κάμπτοντας την ηρωική αντίσταση που προβάλλεται.

Οι Ψαριανοί υποχωρούν και οργανώνονται στην τοποθεσία Φτελιό, έχοντας προκαλέσει προηγουμένως πολύ μεγάλες καταστροφές στους επιτιθέμενους. Όμως ούτε και αυτή η ύστατη προσπάθεια στάθηκε ικανή να σταματήσει την προέλαση των Τούρκων προς την πόλη. Τα τουρκικά στρατεύματα φανατισμένα από την ηρωική αντίσταση που συνάντησαν και από τις μεγάλες απώλειες που είχαν, μπαίνοντας στην πόλη αρχίζουν με μανία το έργο της σφαγής και της καταστροφής. Τα γυναικόπαιδα τρέχουν προς την προκυμαία για να βρουν σωτηρία στα πλοία, ενώ μικρές ομάδες πολεμιστών συνεχίζουν τον αγώνα και αυτή την ύστατη στιγμή. Άλλοι σφάζονται, άλλοι πέφτουν στην θάλασσα, άλλοι πνίγονται, φωτιά και στάχτη παντού. Είναι εικόνες πλέον βιβλικής καταστροφής. Η αγριότητα των Τούρκων είναι πρωτοφανής.

Κάποια καράβια τελικά κατορθώνουν να βγουν από τον τουρκικό κλοιό και να σώσουν τμήματα του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι βρίσκουν τραγικό θάνατο πλην εκείνων που συγκεντρώνονται στη Μαύρη Ράχη και κλείνονται στο μικρό φρούριο όπου ήταν και η πυριτιδαποθήκη του νησιού. Πεντακόσια περίπου άτομα πολεμούν με αξιοθαύμαστο πάθος και ανδρεία προκαλώντας σημαντικότατες απώλειες στον εχθρό. Το φρούριο βάλλεται από στεριά και θάλασσα. Έπειτα από δυο ημέρες ηρωικής αντίστασης η μάχη πλέον εκτυλίσσεται σώμα με σώμα. Τότε ο Αντώνιος Βρατσάνος εκτελεί την είδη ειλημμένη απόφαση. Βάζει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ολόκληρο το κάστρο εκτινάσσεται στον αέρα, παρασύροντας στον θάνατο αμυνόμενους και επιτιθέμενους.

Τα Ψαρά, το ναυτικό αυτό προπύργιο του ελληνικού αγώνα, δεν υπήρχαν πια. Στο νησί του πλούτου, της ευημερίας και των καραβοκύρηδων, στο νησί που έδωσε τα πάντα χρήμα και ψυχή για τον ιερό σκοπό, βασιλεύει τώρα ο όλεθρος και η καταστροφή. Το ολοκαύτωμα των Ψαρών όμως δεν αποτελεί ήττα, αλλά δόξα αθάνατη για τον ελληνισμό, την οποία αποθανάτισε τόσο επάξια ο εθνικός μας ποιητής με το γνωστότατο επίγραμμά του:

«Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη περπατώντας η δόξα μονάχη μελετά τα λαμπρά παλικάρια και στην κόμη στεφάνι φορεί γινωμένο από λίγα χορτάρια που ΄χαν μείνει στην έρημη γη»

Ήταν ο τραγικός επίλογος μιας άνισης μάχης, μιας μάχης που απέδειξε με τον πιο αφοπλιστικό τρόπο τα ιδανικά και την αυταπάρνηση των κατοίκων του ηρωικού αυτού νησιού. Ο ελληνικός στόλος παρόλο που είχε ειδοποιηθεί φτάνει καθυστερημένα και αντικρίζει μια εικόνα φρίκης. Η είδηση της καταστροφής των Ψαρών συγκλόνισε το πανελλήνιο και έκανε τους ευρωπαϊκούς λαούς να δουν με περισσότερη συμπάθεια τον αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία των Ελλήνων.

Κωνσταντίνος Κανάρης, Νικόλαος Αποστόλης, Κωνσταντίνος Νικόδημος, Δημήτριος Παπανικολής, Αντώνιος Βρατσάνος είναι μερικοί από τους Ψαριανούς αγωνιστές που έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στις σελίδες της ένδοξης ελληνικής ιστορίας. Στεκόμαστε σήμερα ευλαβικά στα μνημεία των πεσόντων τιμώντας με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τους ανθρώπους που έγιναν ολοκαύτωμα στο βωμό της ελευθερίας.

Σε μια εποχή όπου οι ηθικές αξίες διέρχονται παρατεταμένη κρίση, αξίζει να μένουμε σε ιστορικές στιγμές σαν τη σημερινή όπου κυριαρχούν η αδελφοσύνη, η γενναιότητα, η αυταπάρνηση, η θυσία για τα ιδανικά και την ελευθερία. Σήμερα υψώνεται μπροστά μας η «Ολόμαυρη Ράχη». Είναι ο ιερός βράχος που θα στέκεται στους αιώνες, σιωπηλός μάρτυρας της μεγάλης θυσίας, επιβλητικό και αθάνατο μνημείο του ολοκαυτώματος, αιώνιο σύμβολο της αδούλωτης ελληνικής ψυχής.

Μέσα απ’ τη ψυχή και την καρδιά, απ’ το νου και τη συνείδηση αναπηδά σήμερα στη σκέψη όλων μας το μεγάλο χρέος. Κι αυτό το χρέος δεν είναι μόνο καθήκον εθνικό μα και προνόμιο. Προνόμιο του Έλληνα να χτίζει στους αιώνες καινούριους Παρθενώνες. Είναι το ιστορικό παρελθόν τέτοιο που μας αναγκάζει να κινηθούμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις και μέσα από τα ειρηνικά μας έργα να κατορθώσουμε να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο. Η Ελλάδα, μια χώρα με τόσο λαμπρή ιστορία και προσφορά στην ελευθερία και τον πολιτισμό, δεν μπορεί παρά να αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Και πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε διατεθειμένοι με οποιοδήποτε τίμημα να της το προσφέρουμε.

*Ομιλία του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Βρατσάνου για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ψαρών

Από εδώ

Ευγένιος Ντελακρουά

Κωνσταντίνος Βολανάκης

Από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα. Θεωρείται ο «πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας».
Οι γονείς του κατάγονταν από την Βολάνη, ένα μικρό χωριό του Ρεθύμνου. Σπούδασε στο Γυμνάσιο της Σύρου, απ' όπου αποφοίτησε το 1856. Την ίδια χρονιά, με παρότρυνση των μεγαλύτερων αδελφών του, πήγε στην Τεργέστη για να δουλέψει ως λογιστής στον μεγάλο οίκο εμπορίας ζαχάρεως Αφεντούλη. Ο Αφεντούλης, σύζυγος της αδελφής του Πολυξένης, εκτίμησε τις καλλιτεχνικές ικανότητες του νεαρού Βολανάκη από τα πάμπολλα σκαριφήματα με βάρκες, πλοία και λιμάνια που ο τελευταίος έφτιαχνε μέσα στις σελίδες των λογιστικών βιβλίων. Τον έστειλε με έξοδα του το 1860 στη Βαυαρία για να σπουδάσει ζωγραφική στην Ακαδημία του Μονάχου, όπου φαίνεται να μαθήτευσε κοντά στον Καρλ φον Πιλότυ και τον Βίλχελμ φον Κάουλμπαχ.
Μετά την αποφοίτησή του από την Ακαδημία του Μονάχου, ο Βολανάκης εργάστηκε στο Μόναχο, την Βιέννη και την Τεργέστη. Το 1883 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Σε αυτό συνετέλεσε και η πίεση της γυναίκας του, «η οποία δεν άντεχε τον κρύο χειμώνα του Μονάχου». Όμως, ο Νικόλαος Γύζης, νονός της κόρης του, τον απέτρεψε από το να γυρίσει στήν Αθήνα, λέγοντάς του ότι «ἐκεῖ [στὴν Ἀθήνα] οἱ πίνακες ζωγραφικῆς πωλοῦνται ἐξευτελιστικῶς εἰς τὸν Κῆπο τῶν Τιτάνων». Από την ίδια χρονιά και μέχρι το 1903 δίδαξε στην Σχολή των Ωραίων Τεχνών (μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) της Αθήνας, αρχικά το μάθημα της Στοιχειώδους Γραφής και αργότερα το μάθημα της Αγαλματογραφίας.

Λόγω τόσο της πολυμελούς οικογένειάς του όσο και των χαμηλών τιμών πωλήσεως των πινάκων του, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του φτωχός. Είναι χαρακτηριστικό, ότι λόγω της πενίας αντέστρεψε το σύνηθες, και αντί να αγοράζουν τους πίνακές του και μετά οι πελάτες να πηγαίνουν στον κορνιζά, αυτός συνεργάσθηκε με τον κορνιζά Λούτσο στον Πειραιά, και ζωγράφιζε πίνακες που να ταιριάζουν σε μέγεθος με τις ξυλόγλυπτες κορνίζες του. Ταλαιπωρημένος από μια κήλη, τελικά πέθανε στον Πειραιά το 1907. Στην κηδεία του παρευρέθησαν μόνο 5-6 άτομα.
Η θάλασσα, τα πλοία και τα λιμάνια ήταν η μόνιμη πηγή έμπνευσης του. Μαζί με τον Θεόδωρο Βρυζάκη, τον Νικηφόρο Λύτρα, τον Νικόλαο Γύζη και τον Γεώργιο Ιακωβίδη, θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ακαδημαϊκού ρεαλισμού, της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου».Θαλασσογραφίες του κοσμούν τις επισημότερες αίθουσες της Αυστρίας και της Ελλάδας, ακόμη και του σταθμού του μετρό στον Πειραιά, ενώ κάποιοι άλλοι πίνακές του πωλήθηκαν σε διεθνείς δημοπρασίες σε πάρα πολύ υψηλές τιμές.

Ένα από τα διάσημα έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη είναι «Η Πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας», εκτελεσμένο τουλάχιστον δύο φορές (ιδιωτική συλλογή Stavros Michalarias Art, Αθήνα, και Πυρπόληση Τουρκικής Φρεγάτας 1882, Ναυτικό Μουσείο, Πειραιάς).

Σήμερα τα περισσότερα έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, ενώ μια μικρή μερίδα βρίσκεται στην Gallery Stavros Michalarias, στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, στο Ίδρυμα Κουτλίδη και στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη. Τον Νοέμβριο του 2008 το έργο του «Η Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο» σημείωσε ιστορικό ρεκόρ για τιμή ελληνικού πίνακα σε δημοπρασία, πλησιάζοντας το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το κάψιμο της τουρκικής φρεγάτας
«Το κάψιμο της τουρκικής φρεγάτας» 1825

Λάδι σε μουσαμά
92,0 cm x 135,0 cm

Το κάψιμο της τουρκικής φρεγάτας απεικονίζει ένα στρατηγικό σύστημα μάχης, μια τακτική στη θάλασσα, που χρησιμοποιούσαν οι επαναστατημένοι Έλληνες: Ένα μικρό σκάφος φορτωμένο με εκρηκτικά (γνωστό ως πλοίο-μπουρλότο), αγκιστρωνόταν πάνω στα εχθρικά πλοία και κατόπιν το πλήρωμα έβαζε φωτιά με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη ή μεγάλη πυρκαγιά. Το πλήρωμα του πυρπολικού εγκατέλειπε το πλοίο λίγο πριν εκραγεί.

Σε επίσημα έγγραφα και σε άλλα κείμενα της εποχής της Επανάστασης, τα πυρπολικά αναφέρονται και ως "ηφαίστεια".
Η ναυμαχία της Ερεσού θεωρείται η πρώτη κατά μέτωπο ναυμαχία που έδωσαν οι Έλληνες ναυμάχοι κατά την ελληνική επανάσταση του 1821 με πλοίο γραμμής, δίκροτο, του τότε αυτοκρατορικού οθωμανικού στόλου, η οποία και διεξήχθη στις 27 Μαΐου του 1821 στον όρμο Ερεσού της Λέσβου. Πρωταγωνιστές της ναυμαχίας αυτής ήταν ο Ιάκωβος Τομπάζης (πρώτος ναύαρχος της επανάστασης του 1821) που διηύθυνε τη ναυμαχία και ο Δημήτριος Παπανικολής ο οποίος επιχείρησε για πρώτη φορά με απόλυτη επιτυχία την "πυρπόληση" με χρήση "καυστικού", όπως λεγόταν αρχικά το πυρπολικό με αποτέλεσμα την ανατίναξη του εχθρικού πλοίου.

Η επιτυχία αυτή υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για την τόνωση του ηθικού των Ελλήνων ναυμάχων, ενώ αντίθετα καταρράκωσε το ηθικό των Τούρκων που βρεθηκαν για πρώτη φορά μπροστά σ΄ έναν τέτοιο τρόπο καταδρομής και δολιοφθοράς.
Δυστυχώς, τραγική συνέπεια αυτής της επιτυχίας, ήταν η καταστροφή των Κυδωνιών που ακολούθησε 15 ημέρες αργότερα.

Το πυρπολικό που χρησιμοποιήθηκε στο κάψιμο της τούρκικης φρεγάτας, ήταν το δικάταρτο μπρίκι 200 τόνων «Άγιος Παντελεήμων», που παραχώρησε ο Λημνιός καπετάν-Νικολής Χατζη-Τριανταφύλλου καθώς Υδραίοι, Σπετσιώτες και Ψαριανοί αρνήθηκαν, αφού είχαν ήδη αποτύχει δύο άλλα πλοία-μπουρλότα. Αλλά η γενναία προσφορά στοίχισε ακριβά στον καπετάν-Νικολή. Η περιουσία του στη Λήμνο δημεύτηκε και η οικογένειά του συνελήφθη και βασανίστηκε. Απόμεινε χωρίς εισόδημα, μιας και το πλοίο που ήταν τριών ετών σκαρί, αποτελούσε την μόνη περιουσία του, ενώ είχε δαπανήσει κι 6.000 γρόσια για να το μετατρέψει από εμπορικό σε πολεμικό. Οι λοιποί καπεταναίοι, από τα 20.000 γρόσια που είχαν εκτιμήσει την αξία του πλοίου, του έδωσαν «χάριν ελέους» μόλις 500. Λίγους μήνες αργότερα ο Νικολής Χατζη- Τριανταφύλλου απεβίωσε από τη στεναχώρια του στην Ύδρα, όπου είχε σπεύσει αναζητώντας κάποια ενίσχυση.
Άφησε μια κόρη και δύο γιους, τον Τριαντάφυλλο και τον Κωνσταντίνο που δεν ξαναπάτησαν στη Λήμνο. Τα επόμενα χρόνια τους δόθηκαν κάποια ασήμαντα μικροποσά, συνολικά 1400 γρόσια, ως το 1832. Ο Τριαντάφυλλος (γεν. το 1798) συνέχισε τον κατά θάλασσα αγώνα σε άλλα πλοία, ως υποπλοίαρχος, ώσπου άρχισε να έχει πρόβλημα υγείας. Το 1831 τοποθετήθηκε στο ναύσταθμο του Πόρου. Το 1833 κρίθηκε «άξιος περιθάλψεως δια την βλάβην της υγείας του», αν και ήταν μόλις 35 ετών. Ο Κωνσταντίνος είχε καλύτερη μοίρα. Εγκαταστάθηκε στη Σύρο και ασχολήθηκε με την εμπορική ναυτιλία. Το 1829-1830 κυβερνούσε την εμπορική γολέτα «Ασπασία».
ΠΗΓΗ: Θεόδωρος Γρ. Μπελίτσος, Λήμνιοι Αγωνιστές του Εικοσιένα.

Ευγένιος Ντελακρουά

Ευγένιος Ντελακρουά (Ferdinand Victor Eugène Delacroix, 26 Απριλίου 1798- 13 Αυγούστου 1863)

Μεγάλος Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος του 19ου αιώνα, που επηρέασε την ζωγραφική συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ιμπρεσιονισμού. Εμπνεύστηκε από ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής, όσο και της Γαλλικής Επανάστασης.

Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου
«Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» 1825

Το ηρωικό Μεσολόγγι, το πολιορκημένο Μεσολόγγι, είναι η καρδιά των Ελλήνων που με κάθε χτύπο της αντιστέκεται, παλεύει, λαχταράει τη λευτεριά.

H Ευρώπη συγκινημένη παρακολουθεί τούτο το «αλωνάκι του Θεού» να αντέχει και να πολεμά, πολιορκημένο διαδοχικά από τον Τούρκικο και τον Αιγυπτιακό στρατό, μέχρι την ηρωική έξοδο στις 11 Απριλίου 1826, Κυριακή των Βαΐων.

Ο λόρδος Μπάιρον, τον οποίο θαύμαζε απεριόριστα ο Ντελακρουά, έχει πεθάνει πια (το 1824 στη διάρκεια της πρώτη πολιορκίας) και φορτισμένος από τα γεγονότα, ο Γάλλος ζωγράφος δημιουργεί μιαν ελαιογραφία σε καμβά που ολοκληρώνεται το 1825 και παρουσιάζεται στη γκαλερί Lebrun το 1826.

Αποτελεί αναμφίβολα τον πιο λαμπρό φόρο τιμής του καλλιτέχνη στον ελληνικό Αγώνα, όμως οι κριτικοί δεν ενθουσιάζονται. Μόνον ο Βίκτωρ Ουγκό αντιδρά θερμά.

"Ο κύριος Ντελακρουά μόλις απάντησε στη δυσθυμία τους και στην υπεροπτική στάση του φωτισμένου κοινού μ' έναν καινούργιο πίνακα, στον οποίο συναντάμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλες τις αρετές αυτού του νεαρού, αλλά ήδη μεγάλου κολορίστα.

Πρόκειται για την Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου. Δεν μου αρέσουν οι αλληγορίες , όμως αυτή εδώ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτή η γυναίκα, που είναι η Ελλάδα, έχει τόσο όμορφη στάση και έκφραση! Αυτός ο Αιγύπτιος που θριαμβεύει, αυτά τα κομμένα κεφάλια, αυτές οι αιματοβαμμένες πέτρες, όλο αυτό το σύνολο είναι τόσο συναρπαστικό! Κι εκτός αυτού η τόλμη του κυρίου Ντελακρουά κρύβει τόση γνώση και τόση τέχνη! Ο χρωστήρας του είναι μεγαλειώδης, τόσο περήφανος και τόσο αληθινός!"

Οι σφαγές της Χίου
«Οι σφαγές της Χίου» 1824

Λούβρο. (γαλλ.: Scène des massacres de Scio/ Σκηνή από τις Σφαγές της Χίου)

O ζωγράφος εμπνέεται από τη σφαγή της Χίου του 1822. Τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων από τους Οθωμανούς κατά το δεύτερο έτος της Ελληνικής Επανάστασης.

Πρόκειται για ελαιογραφία σε καμβά, μεγάλων διαστάσεων ( ύψος 419 εκ., πλάτος 354 εκ.) που αγοράστηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση για 6.000 νομίσματα και φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου.

Στις 12 Ιανουαρίου του 1824, ο Ντελακρουά γνωρίζεται με το συνταγματάρχη Ολιβιέ Βουτιέ, θερμό υποστηρικτή του Ελληνικού ζητήματος. Ο Βουτιέ του διηγείται συνταρακτικές ιστορίες από τον πόλεμο στην Ελλάδα κι εκείνος εντυπωσιάζεται και συγκινείται τόσο, που ξεκινά να δουλεύει τον πίνακά του την ίδια ακριβώς ημέρα, ενώ αρχίζει και να επισκέπτεται συχνά το Μουσείο του Λούβρου, ώστε να κατανοήσει, να αναλύσει και να εμπνευστεί από τον Ρούμπενς, τον Βελάσκεθ, τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Αντρέα ντελ Σάρτο, ενισχύοντας περισσότερο τη φαντασία του.

Ο Ντελακρουά, δουλεύει με πάθος για έξι μήνες μέχρι να ολοκληρώσει το έργο, φροντίζοντας με προσοχή, την απεικόνιση κάθε μορφής, σβήνοντας και ξανασχεδιάζοντας από την αρχή, πολλές φορές.

Απεικονίζει την τουρκική θηριωδία στο νησί, όπου 20.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν, η πόλη και τα χωριά καταστράφηκαν κι αφανίστηκε σχεδόν όλος ο πληθυσμός.

Αυτός ο πίνακας είχε τέτοια δύναμη που αποτέλεσε μοχλό ανατροπής της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στην αξία του αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία.

Τα πρόσωπα των Τούρκων, η τυφλή βία, μένουν στο σκοτάδι, τα πρόσωπα των Ελλήνων ακόμα και τούτη την ώρα της απόλυτης φρίκης μένουν στο φως. Όπως γράφει στο Ημερολόγιο του το 1822 ο ζωγράφος

«Όταν οι Τούρκοι προφταίνουν τους λαβωμένους στο πεδίο της μάχης, η ακόμη και τους αιχμαλώτους, τους λένε: Μη φοβάσαι! και τους χτυπούν στο πρόσωπο με τη λαβή του σπαθιού τους για να τους κάνουν να σκύψουν το κεφάλι: τους το παίρνουν με μια σπαθιά!…»...

Μία από τις πιο συγκινητικές σκηνές, εκείνη στο κάτω δεξιά μέρος του πίνακα, της μητέρας με το μωρό που προσπαθεί να φτάσει το στήθος της, σκηνή εμπνευσμένη από τις μαρτυρίες του Βουτιέ.

Δύο αγκαλιασμένα παιδιά στο αριστερό άκρο, περιμένουν το θάνατο.

Το εξουθενωμένο ζευγάρι και η ηλικιωμένη γυναίκα που κοιτάζει προς τον ουρανό στο κέντρο, μαρτυρούν συγκλονιστικά την απόγνωση και την απελπισία.

Ο Τούρκος καβαλάρης στα δεξιά αρπάζει μια Ελληνοπούλα και τη δένει στο άλογό του, κραδαίνοντας το σπαθί του.

Στο βάθος του πίνακα, ο σκεπασμένος με καπνό ουρανός και τα ρημαγμένα, καμένα σπίτια ολοκληρώνουν την εικόνα της καταστροφής.

«Η Σφαγή της Χίου» του Ευγένιου Ντελακρουά συγκλόνισε, και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να συγκλονίζει, ολοκληρη την ανθρωπότητα.

Ο πίνακας τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Δευτέρας Τάξεως.

Το 2009, ένα αντίγραφο του πίνακα εκτέθηκε στο τοπικό Βυζαντινό μουσείο της Χίου, αλλά αποσύρθηκε σχεδόν αμέσως, διότι κρίθηκε πως δεν συμβάλλει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επισήμως. Η αλήθεια είναι ότι αφαιρέθηκε από το μουσείο της Χίου κατ’ απαίτηση των Τούρκων, οι οποίοι και υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο γεγονός δε συνέβη ποτέ.

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, υπήρξε μυστική συμφωνία για την απόσυρση του, ως ένδειξη απάλειψης του ιστορικού χάσματος που χωρίζει τους δύο λαούς. Στη συνέχεια, η Τουρκία επεδίωξε και πέτυχε την αφαίρεση των πινακίδων από τις οστεοθήκες των θυμάτων της σφαγής στη Νέα Μονή και στον Άγιο Μηνά με την επιγραφή «Έργα Οθωμανών». Η κίνηση αυτή αποτελεί προσβολή απέναντι στην Ιστορία, τις θυσίες, τη μνήμη μας.

Τους αγώνες και τα ιδανικά μας.

Και οι αντιδράσεις υπήρξαν ανάλογες.

Η μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν
«Η μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν» 1827

Art Institute of Chicago

Είναι η απεικόνιση ενός ποιήματος, που έγραψε το 1813 ο Λόρδος Μπάιρον.

Η σκηνή της εκδίκησης του Γκιαούρη για το θάνατο της αγαπημένης του από το χέρι του Τούρκου Χασάν, είναι στην ουσία η αποτύπωση της μάχης δύο κόσμων.

Η ένταση της σύγκρουσης και η σφοδρότητα με την οποία πολεμούσαν Έλληνες και Τούρκοι, αποδίδεται με τέτοιο τρόπο που νοιώθεις σαν ν' ακούς το χρεμέτισμα των αλόγων, τις κραυγές των δυο ανδρών και την κλαγγή των όπλων.

Εδώ ο «Γκιαούρης» του Λόρδου Βύρωνος.

Μάχη Έλληνα και πασά
«Μάχη Έλληνα και πασά»

Ο βράχος και το κύμα

«Μέριασε, βράχε, να διαβώ», το κύμ’ ανδρειωμένο
λέγει στην πέτρα του γιαλού θολό, μελανιασμένο.
«Μέριασε! Μες στα στήθη μου, που ’σαν νεκρά και κρύα,
μαύρος βοριάς εφώλιασε και μαύρη τρικυμία.
Αφρούς δεν έχω γι’ άρματα, κούφια βοή γι’ αντάρα,
έχω ποτάμι αίματα, μ’ εθέριεψε η κατάρα
του κόσμου που βαρέθηκε, του κόσμου που ’πε τώρα,
βράχε, θα πέσεις, έφτασεν η φοβερή σου ώρα.
Όταν ερχόμουνα σιγά, δειλό, παραδαρμένο,
και σὄγλειφα και σὄπλενα τα πόδια δουλωμένο,
περήφανα μ’ εκοίταζες κι εφώναζες του κόσμου
να ιδεί την καταφρόνεση που πάθαινε ο αφρός μου.
Κι αντίς εγώ κρυφά κρυφά, εκεί που σ’ εφιλούσα,
μέρα και νύχτα σ’ έσκαφτα, τη σάρκα σου εδαγκούσα,
και την πληγή που σ’ άνοιγα, το λάκκο που ’θε’ κάμω,
με φύκη τον επλάκωνα, τον έκρυβα στον άμμο.
Σκύψε να ιδείς τη ρίζα σου στης θάλασσας τα βύθη·
τα θέμελά σου τα ’φαγα, σ’ έκαμα κουφολίθι.
Μέριασε, βράχε, να διαβώ! Του δούλου το ποδάρι
θα σε πατήσει στο λαιμό… Εξύπνησα λιοντάρι!…»
Ο βράχος εκοιμότουνε. Στην καταχνιά κρυμμένος,
αναίσθητος σου φαίνεται, νεκρός σαβανωμένος.
Του φώτιζαν το μέτωπο, σχισμένο από ρυτίδες,
του φεγγαριού, που ’ταν χλωμό, μισόσβηστες αχτίδες.
Ολόγυρά του ονείρατα, κατάρες ανεμίζουν,
και στον ανεμοστρόβιλο φαντάσματ’ αρμενίζουν,
καθώς ανεμοδέρνουνε και φτεροθορυβούνε
τη δυσωδία του νεκρού τα όρνια αν μυριστούνε.
Το μούγκρισμα του κύματος, την άσπλαχνη φοβέρα
χίλιες φορές την άκουσεν ο βράχος στον αιθέρα
ν’ αντιβοά τρομαχτικά, χωρίς καν να ξυπνήσει
και σήμερ’ ανατρίχιασε, λες θα λιγοψυχήσει.
«Κύμα, τί θέλεις από με και τί με φοβερίζεις;
Ποιός είσαι συ κι ετόλμησες, αντί να με δροσίζεις,
αντί με το τραγούδι σου τον ύπνο μου να ευφραίνεις
και με τα κρύα σου νερά τη φτέρνα μου να πλένεις,
εμπρός μου στέκεις φοβερό, μ’ αφρούς στεφανωμένο;…
Όποιος κι αν είσαι, μάθε το: εύκολα δεν πεθαίνω».
«Βράχε, με λεν Εκδίκηση. Μ’ επότισεν ο χρόνος
χολή και καταφρόνεση. Μ’ ανάθρεψεν ο πόνος.
Ήμουνα δάκρυ μια φορά, και τώρα, κοίταξέ με,
έγινα θάλασσα πλατιά. Πέσε, προσκύνησέ με.
Εδώ, μέσα στα σπλάχνα μου, βλέπεις δεν έχω φύκη,
σέρνω ένα σύγνεφο ψυχές, ερμιά και καταδίκη.
Ξύπνησε τώρα, σε ζητούν του Άδη μου τ’ αχνάρια…
Μ’ έκαμες ξυλοκρέβατο… Με φόρτωσες κουφάρια…
Σε ξένους μ’ έριξες γιαλούς… Το ψυχομάχημά μου
το περιγέλασαν πολλοί, και τα παθήματά μου
τα φαρμακέψανε κρυφά με την ελεημοσύνη…
Μέριασε, βράχε, να διαβώ, επέρασε η γαλήνη·
καταποτήρας είμ’ εγώ, ο άσπονδος εχθρός σου,
γίγαντας στέκω εμπρός σου!»
Ο βράχος εβουβάθηκε. Το κύμα στην ορμή του
εκαταπόντισε μεμιάς το κούφιο το κορμί του.
Χάνεται μες στην άβυσσο, τρίβεται, σβηέται, λιώνει
σα να ’ταν από χιόνι.
Επάνωθέ του εβόγκηξε, για λίγο αγριωμένη,
η θάλασσα κι εκλείστηκε. Τώρα δεν απομένει
στον τόπο που ’ταν το στοιχειό κανείς παρά το κύμα
που παίζει γαλανόλευκο επάνω από το μνήμα.

[1863]

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (1824-1879)

Έφιππος Έλληνας αγωνιστής
«Έφιππος Έλληνας αγωνιστής»
Μετά τη μάχη
«Μετά τη μάχη» Πίνακας των αρχών του 19ου αιώνα
Έλληνας πολεμιστής 1820
«Έλληνας πολεμιστής 1820»
Τούρκος παραδίδεται σε Έλληνα ιππέα
«Τούρκος παραδίδεται σε Έλληνα ιππέα», 1856

Harvard Art Museum Cambridge MA

υο Σουλιώτες στρατιώτες
«Δυο Σουλιώτες στρατιώτες», 1826
Count Demetrius de Palatiano (1794–1849) in Suliot Costume
«Count Demetrius de Palatiano (1794–1849) in Suliot Costume»

The Metropolitan Museum of Art

Francesco Hayez

Alexandre-Gabriel Decamps (3 Μαρτίου 1803 – 22 Αυγουστου 1860)

Γάλλος ζωγραφος, οριενταλιστής. Γεννήθηκε στο Παρίσι και σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε στην Ανατολή όπου ζωγραφισε πίνακες με θέμα την καθημερινή ζωή και κάποια τοπία, με μια τολμηρή προσεγγιση που προβλημάτισε τους κριτικούς. Ωστόσο, γρήγορα η αξία του αναγνωρίστηκε και θεωρήθηκε μαζί με τον Delacroix και τον Ingres μια από τις ηγετικές μορφές της γαλλικής σχολής. Διακρίθηκε και βραβεύτηκε στην έκθεση του Παρισιού του 1855. Πέρασε το μεγαλύτερο μερος της ζωής του, στη γειτονιά του στο Παρίσι, αγαπούσε πολύ τα ζώα και ιδίως τους σκύλους. Πέθανε το 1860 πέφτωντας από το άλογο του ενώ κυνηγούσε στο Fontainebleau.

Πρόσφυγες από την Πάργα
«Μικρός Έλληνας σκοπευτής»
Φυγή απο την Χίο
«Battle Between a Greek and a Turk / Μάχη ανάμεσα σε ΄Ελληνα και Τούρκο.»
Francesco Hayez

Francesco Hayez (10/2/1791 Βενετία - 21/12/1882 Μιλάνο)

Ιταλός ζωγράφος, ηγετική μορφή κατά τη μετάβαση της ιταλικής ζωγραφικής από το Νεοκλασσικισμό στο Ρομαντισμό στα μέσα του 19ου αιώνα. Βραβευμένος δημιουργός, δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο Μιλάνο. Φιλοτέχνησε ιστορικά, θρησκευτικά και μυθολογικά έργα, επηρεασμένα από τους Ντελακρουά και Ντελαρός, ενώ τα εξαίρετα πορτραίτα του συγκρίνονται με εκείνα του Ενγκρ.

Πρόσφυγες από την Πάργα
«Πρόσφυγες από την Πάργα»

Αγανακτισμένος και βαθύτατα συγκινημένος από τα δεινά των Ελλήνων, και ιδιαίτερα από την πώληση της Πάργας από τους Άγγλους στους Τούρκους, όπως αλλωστε σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη, ζωγράφισε το «Οι πρόσφυγες της Πάργας» εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Giovanni Bechet και ίσως από το βιβλίο του ποιητή Ugo Foscolo με τίτλο «Αι ατυχίαι και η παραχώρησις της Πάργας» (1819). Στα πρόσωπα αναδύεται η μεταξύ τους αδελφοσύνη κι αλληλεγγύη, στα βλέμματα η τραγωδία τους. Ζωγραφίζει τον εαυτό του μέσα στη σκηνή, με τη μορφή του παπά, μάλλον για να δείξει την ταύτιση του με το πρόσωπο - θρησκευτικό σύμβολο. Ο Hayez στο βιβλίο του “Le mie memorie” (σελ. 168 εκδ. Vicenza 1995) γράφει πως η Ιταλία «έβλεπε τον ίδιο της τον εαυτό σε εκείνη την κοντινή ιστορία της Πάργας» και πως ο ποιητής Bechet «στον άνθρωπο της Πάργας είχε υμνήσει τον πόνο των ιταλών εξόριστων». Αργότερα, το 1845, ο μαθητής του Carlo Berligioso, ξαναζωγραφίζει το ίδιο θέμα με τον ίδιο τίτλο και τον ίδιο τρόπο. Με μια παραλλαγή μόνο: τα ρούχα των Ελλήνων, είναι σε πιο ανατολίτικο στυλ. Και ξανά, ο Cherubino Cornienti το 1843 θα ζωγραφίσει το ίδιο θέμα. Η δική του παραλλαγή είναι πως πια η βάρκα έχει ολιγάριθμους μέσα της. Μόνο μια γυναίκα ζωντανή με τα παιδιά της και δυο άντρες στο κουπί.

Φυγή απο την Χίο
«Φυγή απο την Χίο»
Farewell of a Greek warrior and his beloved, Ελληνας πολεμιστής αποχαιρετά την αγαπημένη του
«Farewell of a Greek warrior and his beloved, Ελληνας πολεμιστής αποχαιρετά την αγαπημένη του»

Παχής Χαράλαμπος – Charalambos Pachis(1844 Κέρκυρα – 1891 Κέρκυρα)

Κερκυραίος ζωγράφος, από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής. Σε νεαρή ηλικία, ένας εύπορος φιλότεχνος Εγγλέζος διέκρινε το δυνατό του ταλέντο και του προσέφερε μιαν υποτροφία για να σπουδάσει στην Ιταλία. Φοίτησε στο Βασιλικό Ινστιτούτο της Νεάπολης και μετά στην Ακαδημία του Αγίου Λουκά της Ρώμης, επέστρεψε στην Κέρκυρα το 1870 και ιδρύσε δική του σχολή, η οποία ανέδειξε καλλιτέχνες, όπως ο Τσιριγώτης, ο Γιαλλινάς και ο Σαμαρτζής. Λέγεται πως είχε δημιουργήσει για τις ανάγκες της σχολής του ένα πλούσιο βεστιάριο, το μοναδικό στην Κέρκυρα, που το πούλησε αργότερα για να προικίσει τις δύο κόρες του τη Μέλπω και τη Λίζα. Τη Μέλπω παντρεύτηκε ο ζωγράφος Σπύρος Πιζάνης.
Ασχολήθηκε με την προσωπογραφία, το τοπίο και την αγιογραφία.
Τιμήθηκε με δύο βραβεία του Ιονίου Κράτους, δύο βραβεία του Βατικανού και με το χρυσό βραβείο της πρώτης έκθεσης στην Κρήτη το 1900. Ο πίνακάς του «Το Αρκάδι» παρουσιάστηκε στην Πανελλήνια Έκθεση του Ζαππείου το 1875. Το 1878 συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού με μιά τοπιογραφία.

Ο Σαμουήλ
«Ο Σαμουήλ», 1874
Αρκάδι
«Αρκάδι»
Η δολοφονία του Καποδίστρια
«Η δολοφονία του Καποδίστρια»
Ο Ρήγας Φερραίος
«Ο Ρήγας Φερραίος», 1874
Η δολοφονία του Καποδίστρια
«Η δολοφονία του Καποδίστρια», 1872

Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών (ΜΚ195)
101,5 x 77εκ.

Μεγάλος ενυπόγραφος πίνακας του κερκυραίου ζωγράφου. Στον πίνακα αναπαρίσταται η στιγμή της δολοφονίας του Καποδίστρια στο Ναύπλιο.

Ο Ι. Καποδίστριας δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 από τους Γεώργιο και Κων/νο Μαυρομιχάλη, καθώς εισέρχονταν στον Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος. Ο ζωγράφος εδώ έχει μεταφέρει το επεισόδιο εντός του ναού.

Το έργο αυτό δωρήθηκε στο Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών από τους Κωνσταντίνο και Ερασμία Παντελιού.

Alexandre-Marie Colin

F. Alexandre Bida (1813 Toulouse, Γαλλία - 1895 Buhl, Γερμανία)

Γάλλος Ρομαντικός ζωγράφος, Οριενταλιστής που σπούδασε κοντά στον Eugène Delacroix, μα με σπουδαία καλλιτεχνική ματιά, που του επέτρεψε σύντομα ν΄ αποκτήσει το δικό του, εντελώς ξεχωριστό στυλ.
Σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε στην Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη. Έγινε γνωστός από τις εκθέσεις του της περιοδου 1847 - 1861.
Υπήρξε επίσης εικονογράφος της Βίβλου.

Soldat grec/ Ελληνας Στρατιωτης
«Soldat grec/ Ελληνας Στρατιωτης»

Σχέδιο με κραγιόν Conté σε χαρτί
Marseille, musée des Beaux-Arts

La leçon/ Το Μάθημα
«La leçon/ Το Μάθημα»

Σχέδιο με μαύρο κραγιόν
Μusée de l'Oise

Chanteur grec/ Ελληνας τραγουδιστής
«Chanteur grec/ Ελληνας τραγουδιστής», 1855

Rueil-Malmaison, châteaux de Malmaison et Bois-Préau

Alexandre-Marie Colin

Alexandre-Marie Colin (Παρίσι 1798-1875)

Γάλλος ζωγράφος, κυρίως ιστορικών σκηνών. Μαθητής του Girodet και στενός φίλος του Eugène Delacroix, του Achille Devéria και άλλων. Αυτός και ο Delacroix μοιράστηκαν το ίδιο στούντιο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1820 και μάλιστα λιθογράφησαν ο ένας τα έργα του άλλου. Οι θρησκευτικοί και ιστορικοί πίνακες του, χαρακτηρίζονται από ένα ύφος βασισμένο στην προσεκτική μελέτη των παλαιοτέρων μεγάλων δασκάλων, η προσέγγιση στα θέματά του είναι έντονη, ενθουσιώδης και ζωηρή.
Ο Colin είχε τέσσερα παιδιά με δύο συζύγους, που όλα τους ακολούθησαν τα βήματα του πατέρα τους και ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική.
Σταδιακά κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του, τροποποίησε πολλές φορές το στυλ του προσπαθώντας να γίνει αποδεκτός, καθώς η κριτική που δέχτηκαν πολλά από τα πρώιμα έργα του της δεκαετίας του 1820, δεν ήταν ενθαρρυντική. Παρά ταύτα, σήμερα τα έργα του αντλούν την ιδιαίτερη αξία τους, και τα θαυμάζει κανείς, ακριβώς εξ αιτίας των ιδιαιτεροτήτων τους που τότε οδήγησαν στην απόρριψη τους.

Πρόσφυγες από την Πάργα
«Ο Γκιαούρης», 1826

Λάδι σε καμβά, 99.5 x 81 cm. (39.2 x 31.9 in.)

Alexandre-Marie Colin

Franz Ludwig Catel (22 Φεβρουαρίου 1778 – 19 Δεκεμβρίου 1856)

Γερμανός ζωγράφος που έκανε καριέρα στη Ρώμη.
Ο Catel γεννήθηκε στο Βερολίνο και οι πρώτες του δημιουργίες ήταν γλυπτά σε ξύλο, καθώς και εικονογραφήσεις βιβλίων. Αργότερα στράφηκε στην ινδική μελάνη και την ακουαρέλα.
Το 1806 παρουσίασε το έργο « Ο Θάνατος του Νικολάου του Bernau», που του εξασφάλισε την αποδοχή της Ακαδημίας του Βερολίνου. Το 1807 πήγε στο Παρίσι για να μελετήσει το λάδι και το 1812 τον βρίσκει στη Ρώμη, όπου η διαμόρφωση του καλλιτεχνικού του προφίλ ολοκληρώνεται με τη συμβολή των Koch, Overbeck, Schadow, και Cornelius.
Ζωγράφος τοπίων κυρίως, αλλά και κάποιων εξαιρετικών πορτραίτων.

Study of a Greek Soldier
«Study of a Greek Soldier», 1820-25
William Harring von Ammon

William Harring von Ammon (5 Σεπτεμβρίου 1811 Kloster Vessra - 1894)

Πρώσσο-Αμερικανός ελαιογράφος, χρωμολιθογράφος, ζωγράφος, ο «Πατέρας της Λιθογραφίας» στις ΗΠΑ.
Σπούδασε στο Βερολίνο, το Μόναχο, τη Βιέννη και το Παρίσι, όπου επέδειξε μοναδική ικανότητα στο χειρισμό των χρωμάτων.

Έλληνας ιππέας ανάμεσα στα αρχαία ερείπια
«Έλληνας ιππέας ανάμεσα στα αρχαία ερείπια»

Λάδι σε καμβά, 64.5 x 48 cm.

Θεόδωρος Βρυζάκης

Θεόδωρος Βρυζάκης

Τα έργα του θεωρούνται ως τα κατεξοχήν δείγματα των Ελλήνων ρομαντικών ζωγράφων του 19ου αιώνα, οι περισσότεροι από τους οποίους σπούδασαν στην Γερμανία και δημιούργησαν την λεγόμενη «Σχολή του Μονάχου».

Η Ελλάς ευγνωμονούσα
«Η Ελλάς ευγνωμονούσα» 1858

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα, Ελλάδα

Πίνακας του που φιλοτεχνήθηκε το 1858 και ανήκει στην συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.

Είναι ένα έργο με ιδιαίτερο συμβολισμό, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται με τη μορφή νέας, στεφανωμένης γυναίκας. Φορά ρούχα αρχαιοπρεπή, και στέκει λαμπαδόκορμη ανάμεσα στους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, με πόδια λευτερωμένα από τις αλυσίδες της σκλαβιάς.

Ένας πίνακας οικείος, αφού κοσμούσε από το 1982 τον τοίχο πίσω ακριβώς από το γραφείο του πρωθυπουργού, επί Ανδρέα Παπανδρέου κι έτσι έγινε ιδιαίτερα γνωστός, μέσω τηλεοπτικών μεταδόσεων και φωτογραφιών από τις συναντήσεις του. Μέχρι το 2009, όλοι οι πρωθυπουργοί μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου διατήρησαν τον πίνακα στη θέση του.

Έφυγε το 2009, μετά από απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, για να ξαναγυρίσει Ιούνιο του 2012, με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά.

Η απελευθερωμένη Ελλάδα του Βρυζάκη, ως αρχαία κόρη, πάνω σ’ ένα σύννεφο που την κρατά υπερυψωμένη και κυρίαρχη στο κέντρο του πίνακα, έχει τα χέρια της απλωμένα, σαν να θέλει ν΄αγκαλιάσει και ταυτόχρονα να προστατεύσει όλους όσοι με θυσίες κι αγώνες συνετέλεσαν στην απελευθέρωσή της, και που τώρα πια διαθέτουν τις περιουσίες τους για την ανασυγκρότησή της, όπως υποδηλώνει ο σωρός των νομισμάτων που της προσφέρεται.

Γύρω της, όλοι οι πρωτεργάτες της Επανάστασης. Από το Ρήγα Φεραίο, τον Αδαμάντιο Κοραή, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και το Σούτζο, ως τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, το Δυσσέα Ανδρούτσο, και τον Κανάρη. Η διανόηση, ο αγώνας της ξηράς και της θάλασσας εκπροσωπούνται από πρόσωπα ηρώων που για να τα αποδώσει ο Βρυζάκης, χρησιμοποιεί τις προσωπογραφίες των αγωνιστών που είχε σχεδιάσει ο Krazeisen κι είχαν ευρέως διαδοθεί με μία σειρά λιθογραφίων που εκδόθηκε το 1831 στο Μόναχο.

Ο Βρυζάκης, κατάφερε να εκφράσει το βαθύ συναίσθημα ευγνωμοσύνης όλων των Ελλήνων και την ανάγκη τους να τιμήσουν όσους θυσίασαν ζωή, οικογένεια, περιουσία, θέσεις κι αξιώματα για την κυρά τη λευτεριά.

Μέσα από τούτη την εξαίσια αλληγορία, φέρνει κοντά στον Έλληνα που τη θωρεί, έναν κόσμο ηρωικό και γενναίο, θυμίζει τους αγώνες της ράτσας, ζωντανεύει τη διαδρομή του, δείχνει το δρόμο που είναι πάντα ο ίδιος, πάντα ένας. Του μιλάει για αυτοθυσία, ηθικό ανάστημα, αναγνώριση της αρετής, απόδοση τιμής, αλλά και τον ωθεί να α την υποχρέωση για μίμηση και συνέχεια.

Για κάποιους μελετητές, το έργο παραπέμπει στους στίχους τους αποδιδόμενους στον Ρήγα Φεραίο :

Ω, παιδιά μου ορφανά μου, σκορπισμένα 'δω κ' εκεί
διωγμένα, υβρισμένα απ' τα έθνη πανοικί.

Ξυπνείστε τέκνα! Κι ήλθεν η ώρα.
Ξυπνείστε όλα, τρέξατε τώρα
κι ήλθεν ο δείπνος ο μυστικός!

Που με κόπους κατά τόπους τρέχετε για μια τροφήν
εις δεσπότας κ' ιδιώτας, δούλου δέχεσθε μομφήν.

Εμπρός παιδιά, προπατείτε, προσπαθείτε
δόξης να ύβρητε πηγήν.

Η έξοδος του Μεσολογγίου
«Η έξοδος του Μεσολογγίου», 1853

Μια εντυπωσιακή σύνθεση, ένας συναρπαστικός συνδυασμός εικόνων, μια εμπνευσμένη απεικόνιση αφηγηματικού ρεαλισμού από ένα ορφανό, που οι τούρκοι έχουν κρεμάσει τον πατέρα του.

Ο Βρυζάκης δημιουργεί το 1853 την Έξοδο, μία ελαιογραφία απίστευτης εκφραστικής δύναμης διαστάσεων 1,69 χ 1,27 εκ. , που τη δουλεύει με πάθος .Το αποτέλεσμα τον αφήνει διαρκώς ανικανοποίητο, τον πίνακα τον αντιγράφει τουλάχιστον δυο φορές.

Η πολυπρόσωπη σύνθεση χωρίζεται σε τρία επίπεδα.

Το πάνω μέρος του, το ουράνιο, μ΄έναν ένθρονο Θεό Παντοκράτορα ανάμεσα σε αγγέλους.

Το μεσαίο τμήμα, όπου δεσπόζει και το κεντρικό θέμα του, η ύστατη σύγκρουση.

Το κάτω μέρος, το γήινο.

Το κυρίαρχο θέμα, η απεγνωσμένη τελευταία μάχη πάνω στην ξύλινη γέφυρα, που ενώνει την πύλη της πόλης μὲ την απέναντι όχθη.

Μέσα απο τα μισογκρεμισμένα τείχη, μια ομάδα πολεμιστών, ανδρών και γυναικών, ορμά εναντίον των εχθρών, κρατώντας ψηλά τη σημαία.

Στον αντίποδα, στο δεξὶ μέρος της παράστασης εικονίζονται οι τούρκοι που ανεβαίνουν με κόπο μια σκάλα, στηριγμένη στο ετοιμόρροπο από τους βομβαρδισμούς τείχος της πόλης, για να υψώσουν τη δική τους, τούρκικη σημαία.

Η μάχη εκτυλίσσεται μέσα σ᾿ ενα σύννεφο από σκόνη, αντάρα και καπνούς, κρότους από όπλα, αλόγων ποδοβολητά, μα και κάτω από έναν τεράστιο θόλο, απ΄όπου ο Παντόπτης Χριστός γαλήνιος, με τα χέρια υψωμένα σαν σε μεγάλη αγκαλιά, ευλογεί τους αγωνιστές, ενώ πλήθος αγγέλων κρατά στεφάνια δόξας και κατεβαίνει ανάλαφρα για να τα ακουμπήσει στα κεφάλια των ηρώων. Τα όπλα και τα σπαθιά των πολεμιστών σχεδόν αγγίζουν τους πιο κοντινούς αγγέλους.

Ο κεντρικός ήρωας–πολεμιστής, μεγαλόσωμος, ντυμένος μὲ πάλλευκη, πεντακάθαρη στολή, ζωσμένος μαχαίρια καὶ πιστόλες, αγέρωχος, ατρόμητος, περνά το πόδι αποφασιστικά πάνω απ το κορμί του πεσμένου συντρόφου του, κρατώντας στο δεξί του χέρι σφιχτὰ το γιαταγάνι, που σκίζει τον αέρα. Με το αριστερὸ στιβαρό του χέρι κρατά ψηλὰ τὴν ανεμίζουσα γαλανόλευκη σημαία με το σταυρὸ στὴ μέση.

Σύμβολο, λάβαρο, μπαϊράκι: ιδέα κι ιδανικό, τιμή κι ευθύνη, καθήκον, τιμή και λευτεριάς πανί δοξασμένο, κυματίζει σχεδόν στο επίπεδο των αγγέλων. Απάνω στο κοντάρι, ο δεύτερος σταυρός, της πίστης και της υπερβάσης.

Στο πλευρό του, το ίδιο αποφασισμένοι οι συμπολεμιστές του, άλλοι δίνουν τη μάχη σώμα με σώμα, άλλοι πέφτουν νεκροί.

Γυναίκες ζωσμένες τ΄ άρματα πολεμούν δίπλα στους άνδρες σαν άνδρες, άλλες μέσα στη μάχη αποχαιρετούν τον καλό τους μ΄ ενα στερνό φιλί. Ολοι τους αστραφτεροί, λευκοντυμένοι, θεϊκοί.

Πρόσωπα φωτεινά, μαλλιά λουσμένα, σα να τραβούν στην εκκλησιά να γιορτάσουν κάποιο γάμο, σα να τραβούν για πανηγύρι κι έχουν βάλει τα καλά τους. Στολές καθαρές, χρυσοκεντημένες.

Ανακαλούν αρχαίες μνήμες, φέρνουν στο νου τους πολεμιστές του Λεωνίδα που πριν μπουν στη μάχη πλένονταν και λουζόντουσαν και ντύνονταν ρούχα καθαρά.

Η επιλογή του ζωγράφου να παρουσιάσει τους Μεσολογγίτες που επιχειρούν την έξοδο στο μέσον μιας γέφυρας δεν είναι επίσης τυχαία. Η γέφυρα χωρίζει κι ενώνει δυο κόσμους. Τον λευκοφορεμένο και τον κατάμαυρο. Τον κόσμο των χθεσινών θνητών που σήμερα περνούν στον κόσμο των αθανάτων. Κι αυτή τη στιγμή τους, διάλεξε να απεικονίσει. Του περάσματός τους στην αθανασία.

Η σύγκρουση, αν και άνιση, αποπνέει κάτι μαγικό, μιαν αναμέτρηση φωτός και σκότους. Απ΄αυτή τη δύναμη και τὸ φώς, ακόμη και τ΄ άλογο του τούρκου τρομάζει και σηκώνεται στα πίσω πόδια του. Δίπλα, ενας άλλος, θαμπωμένος κι έκπληκτος, αποστρέφει το βλέμμα, υψώνει το αριστερό του χέρι τρομαγμένος προς τους ἐξοδίτες.

Κάτω ἀπο τη γέφυρα, σε κατακόρυφη γραμμὴ με τον Παντοκράτορα, πεσμένες δύο μάνες. Η μία μπρούμυτα, μὲ κατακόκκινο πανωφόρι και με τα μαύρα μαλλιά της χυμένα στο χώμα, αγκαλιάζει το νεκρό μωρό της.

Δίπλα της πεσμένο το τούρκικο λάβαρο με το μισοφέγγαρο. Μια άλλη μάνα ακουμπά στο ξύλινο πλέγμα του αναχώματος. Τα μάτια της κλειστά, το πρόσωπό της κέρινο, μ΄ ακόμα φωτεινό. Στην αγκαλιά της, ένα μωρό. Μα τούτο είναι ζωντανό και παίζει τα χεράκια του. Η ζωντανή συνέχεια, η ελπίδα του εθνους ζει και ανασαίνει.

Το Μεσολόγγι ακόμη είναι ελεύθερο. Το Μεσολόγγι ακόμη μάχεται. Έχει ακόμη αγώνα, έχει ακόμα θυσίες, έχει ακόμα ελπίδες για λευτεριά τούτος ο τόπος. Το κόκκινο λάβαρο που δύσκολα ανεβαίνει στο ρημαγμένο τοίχο, είναι στο ίδιο ύψος με τὸ λάβαρο των Μεσολογγιτών. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα.

«Τί εἴδους ἄνθρωποι ἦταν ἐκεῖνοι οἱ
ἢρωες; Τί εἴδους ἢρωες ἦταν ἐκεῖνοι οἱ
ἄνθρωποι;...»

(Νικόλαος Κασομούλης, ανιστορώντας τα γεγονότα 15 χρόνια μετὰ την Έξοδο).

Ο θρύλος της Αγίας Λαύρας
«Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης», 1865

«Στις 6 Απριλίου ( 25 Μαρτίου με το παλαιό ημερολόγιο) ο αρχιεπίσκοπος Πατρών Σεβασμιώτατος Γερμανός ενεργούσε ως Αρχιστράτηγος των επαναστατημένων και ως διοικητής της πόλης. Αξιωματούχοι και υπουργοί του ήταν ο Ανδρέας Ζαΐμης από τα Καλάβρυτα, ο Ανδρέας Λόντος από τη Βοστίτσα (Αίγιο) κι ο Νικόλαος Λόντος από την Πάτρα. Ταμίας των ανταρτών αυτών ήταν ο Ιωάννης Παπαπαδιαμαντόπουλος.
Όλοι οι πρόξενοι που είχαν επιβιβαστεί το πρωί της 5ης Απριλίου (δηλ. 25 Μαρτίου με το παλαιό ημερολόγιο) στα καράβια αποβιβάστηκαν στις 6, εκτός από τον Πάρνελ κι εμένα, που βρισκόμαστε στο Μεσολόγγι. Οι εξεγερθέντες έστησαν έναν σταυρό στη μέση της πλατείας του Αγίου Γεωργίου και ορκίστηκαν με τις λέξεις “νίκη ή θάνατος”.
Οι τούρκοι έγκλειστοι στο κάστρο εξακολουθούσαν να κανονιοβολούν».

[Αυτόπτης μάρτυρας στο γεγονός και συγγραφέας/απομνημονηματογράφος, ο Γραμματέας του Ολλανδικού Προξενείου στην Πάτρα, Ιωάννης Σολαίρ.]

«Οὗτος ὁ ἔνδοξος ἀρχιερεὺς κατήγετο ἀπὸ τὴν Δημιτσάναν τῆς Καρύταινας. Πρῶτος δὲ τῶν ἄλλων ἐτόλμησε νὰ ψάλῃ· «τὸ Ἀναστήτωσαν οἱ Ἕλληνες», νὰ ἐνθαρρύνῃ τοὺς στρατιώτας, καὶ νὰ κρεμάσῃ σπάθην πρὸς παραδειγματισμὸν τῶν Ἑλλήνων πολεμιστῶν. Αἱ ἐκδουλεύσεις του πρὸς τὴν πατρίδα στρατιωτικαὶ καὶ πολιτικαὶ εἶναι πασίγνωστοι. Πρῶτος δὲ αὐτὸς ἐκ τῶν ἄλλων Ἑλλήνων συνέλαβε τὴν ἰδέαν νὰ συγγράψῃ τὰ γεγονότα τοῦ πολέμου, ἀλλὰ δὲν ἐπρόφθασε καὶ νὰ τὰ ἐκδώσῃ ὁ ἴδιος εἰς τὸ φῶς, καὶ ἐδημοσιεύθησαν ὑπὸ ἄλλων ὡς τοῦτο εἶναι γνωστὸν εἰς τὸ Πανελλήνιον.»

(Πηγή: Χρυσανθόπουλος, Φώτιος (Φωτάκος), «Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των έξωθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της Επαναστάσεως».)

Μάχη
«Πολεμική σκηνή», 1853

«Ἤτανε βέβαια ἀπ᾿ τὸ Θεὸ γραμμένο νὰ δράξομε τὰ ἄρματα μία μέρα καὶ νὰ χυθοῦμε κατεπάνω στοὺς τυράννους μας, ποὺ τόσα χρόνια ἀνελεήμονα μᾶς τυραγνεύουν.

Τί τὴ θέλουμε, βρὲ ἀδέλφια, τούτη τὴν πολυπικραμένη τὴ ζωή, νὰ ζοῦμε ἀποκάτω στὴ σκλαβιὰ καὶ τὸ σπαθὶ τῶν Τούρκων ν᾿ ἀκονιέται εἰς τὰ κεφάλια μας; Δὲν τηρᾶτε ποὺ τίποτα δὲν μᾶς ἀπόμεινε; Οἱ ἐκκλησιές μας γινήκανε τζαμιὰ καὶ ἀχούρια τῶν Τούρκων. Κανένας δὲν μπορεῖ νὰ πεῖ πὼς τάχα ἔχει τίποτα ἐδικό του, γιατὶ τὸ ταχὺ βρίσκεται φτωχὸς σὰ διακονιάρης στὴ στράτα. Οἱ φαμελιές μας καὶ τὰ παιδιά μας εἶναι στὰ χέρια καὶ στὴ διάκριση τῶν Τούρκων. Τίποτα, ἀδέρφια, δὲ μᾶς ἔμεινε. Δὲν εἶναι πρέπον νὰ σταυρώσουμε τὰ χέρια καὶ νὰ τηρᾶμε τὸν οὐρανό.

Ὁ Θεὸς μᾶς ἔδωσε χέρια, γνώση καὶ νοῦ. Ἂς ρωτήσουμε τὴν καρδιά μας καὶ ὅ,τι μᾶς ἀπανταχαίνει, ἂς τὸ βάλομεν γρήγορα σὲ πράξη καὶ ἂς εἴμεθα, ἀδέλφια, βέβαιοι, πὼς ὁ Χριστός μας, ὁ πολυαγαπημένος, θὰ βάλει τὸ χέρι ἀπάνω μας».

Ὀδυσσέας Ἀνδροῦτσος.

Η ανατίναξη του Χρήστου Καψάλη
«Η ανατίναξη του Χρήστου Καψάλη»

Λάδι
Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου

Ο Χρήστος Καψάλης, προύχοντας που διέθεσε ολόκληρη σχεδόν την περιουσία του στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, και πολεμιστής του Μεσολογγίου, γεννήθηκε στην Ιερή Πόλη το 1751 και από πολύ νέος ανακατευόταν στα κοινοτικά της τουρκοκρατούμενης πόλης κι υπήρξε από τους πρώτους υποστηρικτές της.

Παραχώρησε στο Λόρδο Βύρωνα μόλις έφτασε στο Μεσολόγγι, ένα από τα σπίτια του, κι εκεί έμεινε ο ποιητής ως το θάνατό του. Στη διάρκεια της τελευταίας πολιορκίας του Μεσολογγιού, έδωσε την ψυχή του. Εμψύχωνε, παραστεκόταν, πολεμούσε, δούλευε τους προμαχώνες και στο σπίτι του είχε αποθηκευμένη μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας.

Στο τελευταίο πολεμικό συμβούλιο, το οποίο έγινε εκεί που σήμερα είναι ο ναός της Αγίας Παρασκευής (8 Απριλίου 1826), όπου κι αποφασίστηκε η Έξοδος, το μέγα ερώτημα ήταν τι θ απογίνουν τα γυναικόπαιδα, οι γέροι, οι ανήμποροι κι οι τραυματίες κι ο Καψάλης δήλωσε ότι θα κλειστεί στο σπίτι του με όλους όσους δεν μπορούν να φύγουν και, την κατάλληλη στιγμή, θα το τινάξει στον αέρα. Αυτό κι έγινε. Τη νύχτα της Εξόδου συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του 400 περίπου γυναικόπαιδα και γέροι και τη στιγμή που οι εχθροί κυκλώσαν το σπίτι κι ήταν έτοιμοι να μπουν, ο ηρωικός Καψάλης έριξε έναν αναμμένο δαυλό στην πυρίτιδα και μαζί τους τινάχτηκαν στον αέρα και περί τους χίλιους άντρες του εχθρού, ενώ ο μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ ανατίναξε τον Ανεμόμυλο, ύστατη πράξη αντίστασης, μεγαλων ανδρων κι αγωνιστών.

Το πρωί της 10ης Απριλίου, ανήμερα των Βαΐων, η οθωμανική ημισέληνος κυμάτιζε στα χαλάσματα του Μεσολογγίου.

Η Επανάσταση μετά την πτώση του Μεσολογγίου είχε σχεδόν σβήσει, μα μέσα από κείνες τις στάχτες, ένα νέο κύμα φιλελληνισμού αναδύθηκε μετά την αμαύρωση του Αγώνα, εξαιτίας του εμφύλιου σπαραγμού. Ένα κύμα που παρέσυρε τους δισταγμούς και την αμφισβήτηση, συγκίνησε και κινητοποίησε την ευρωπαϊκή διπλωματία για τα εθνικά δίκαια των Ελλήνων.

Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι
«Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι», 1861
Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Καστέλα
«Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Καστέλα» 1855

Λάδι σε μουσαμά, 145 εκ. x 178 εκ.
Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη

Καραούλι
«Καραούλι»

Ένα στιγμιότυπο, μια εικόνα της καθημερινότητας των πολεμιστών.

Το παρατηρητήριο, η φρουρά, το καραούλι. Δυο που φυλάνε, όσο οι υπόλοιποι απολαμβάνουν τις ελάχιστες στιγμές ησυχίας και ξεκούρασης πριν ή μετά τη μάχη. Κάποιους, τους διακρίνουμε στο βάθος δεξιά να κουβεντιάζουν. Ετοιμάζουν άραγε κάποιο σχέδιο; Οι δύο πολεμιστές, ο παλιός με άσπρα μαλλιά και μουστάκι, κι ο νεαρός με τα μαύρα του κυματιστά μαλλιά, που κάτι δείχνει, για κάτι μιλάει, ζωηρός αλλά ήρεμος. Ο γεροντότερος ακούει χωρίς να σηκώσει τα μάτια απ΄ το ντουφέκι του, που το φροντίζει με σοβαρότητα.

Σοφά διαλεγμένοι για τη σκοπιά, ένας έμπειρος παλιός, ζευγάρι μ΄ έναν νεαρό που έχει πολλά να μάθει.

Ο Δήμος και το καριοφίλι του,
Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Εγέρασα, μωρές παιδιά. Πενήντα χρόνους κλέφτης
τον ύπνο δεν εχόρτασα, και τώρ’ αποσταμένος
θέλω να πάω να κοιμηθώ. Εστέρεψ’ η καρδιά μου.
Βρύση το αίμα το ‘χυσα, σταλαματιά δε μένει.
Θέλω να πάω να κοιμηθώ. Κόψτε κλαρί απ’ το λόγκο,
να ‘ναι χλωρό και δροσερό, να ‘ναι ανθούς γεμάτο,
και στρώστε το κρεβάτι μου και βάλτε με να πέσω.
Ποιος ξέρει απ’ το μνήμα μου τι δένδρο θα φυτρώσει!
Κι αν ξεφυτρώσει πλάτανος, στον ίσκιο του αποκάτω
θα ‘ρχονται τα κλεφτόπουλα τ’ άρματα να κρεμάνε,
να τραγουδούν τα νιάτα μου και την παλικαριά μου.
Κι αν κυπαρίσσι όμορφο και μαυροφορεμένο,
θα ‘ρχονται τα κλεφτόπουλα τα μήλα του να παίρνουν,
να πλένουν τες λαβωματιές, το Δήμο να σχωράνε.
Έφαγ’ η φλόγα τ’ άρματα, οι χρόνοι την ανδρειά μου.
Ήρθε κι εμένα η ώρα μου. Παιδιά μου, μη με κλάψτε.
Τ’ ανδρειωμένου ο θάνατος δίνει ζωή στη νιότη.
Σταθείτ’ εδώ τριγύρω μου, σταθείτ’ εδώ σιμά μου,
τα μάτια να μου κλείσετε, να πάρτε την ευχή μου.
Κι έν’ από σας, το νιότερο, ας ανεβεί τη ράχη,
ας πάρει το τουφέκι μου, τ’ άξο μου καριοφίλι,
κι ας μου το ρίξει τρεις φορές και τρεις φορές ας σκούξει:
«O γερο-Δήμος πέθανε, ο γερο-Δήμος πάει».
Θ’ αναστενάξ’ η λαγκαδιά, θα να βογκήξει ο βράχος,

θα βαργομήσουν τα στοιχειά, οι βρύσες θα θολώσουν
και τ’ αγεράκι του βουνού, οπού περνά δροσάτο,
θα ξεψυχήσει, θα σβηστεί, θα ρίξει τα φτερά του,
για να μην πάρει τη βοή άθελα και τη φέρει
και τηνε μάθει ο Όλυμπος και την ακούσει ο Πίνδος
και λιώσουνε τα χιόνια τους και ξεραθούν οι λόγκοι.
Τρέχα, παιδί μου, γλήγορα, τρέχα ψηλά στη ράχη
και ρίξε το τουφέκι μου. Στον ύπνο μου επάνω
θέλω για ύστερη φορά ν’ ακούσω τη βοή του.
Έτρεξε το κλεφτόπουλο, σαν να ‘τανε ζαρκάδι,
ψηλά στη ράχη του βουνού και τρεις φορές φωνάζει:
«O γερο-Δήμος πέθανε, ο γερο-Δήμος πάει».
Κι εκεί που αντιβοούσανε οι βράχοι, τα λαγκάδια,
ρίχνει την πρώτη τουφεκιά, κι έπειτα δευτερώνει.
Στην τρίτη, και την ύστερη, τ’ άξο το καριοφίλι
βροντά, μουγκρίζει σαν θεριό, τα σωθικά του ανοίγει,
φεύγει απ’ τα χέρια, σέρνεται στο χώμα λαβωμένο,
πέφτει απ’ του βράχου τον γκρεμό, χάνεται, πάει, πάει.
Άκουσ’ ο Δήμος τη βοή μες στον βαθύ τον ύπνο•
τ’ αχνό του χείλι εγέλασε, εσταύρωσε τα χέρια…
O γερο-Δήμος πέθανε, ο γερο-Δήμος πάει.
Τ’ ανδρειωμένου η ψυχή, του φοβερού του κλέφτη,
με τη βοή του τουφεκιού στα σύγνεφ’ απαντιέται,
αδερφικά αγκαλιάζονται, χάνονται, σβηώνται, πάνε.

Μάχη στα στενά των Δερβενακίων
«Μάχη στα στενά των Δερβενακίων»
Ο θάνατος του ήρωα Γεωργίου Δράκου
«Ο θάνατος του ήρωα Γεωργίου Δράκου», 1852
Αποχαιρετισμός στο Σούνιο
«Αποχαιρετισμός στο Σούνιο», 1863
Προσωπογραφία Αναγνωστόπουλου
«Προσωπογραφία Αναγνωστόπουλου», 19ος αιώνας
Παρηγοριά
«Παρηγοριά», 1856


Αγνώστου, 2ο μισό 19ου αιώνα.

Παρηγοριά
Πορτραίτο νεαρού με ελληνική ενδυμασία.


George Cattermole(10 Αυγούστου 1800, Dickleburgh, Ηνωμένο Βασίλειο - 24 Ιουλίου 1868, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)

Βρεττανός ζωγράφος κυρίως υδατογραφιών και εικονογράφος, φίλος του Charles Dickens και πολλών άλλων λογοτεχνών και καλλιτεχνών της εποχής του.

Interior of a Greek House/ Εσωτερικό Ελληνικού Σπιτιού
«Interior of a Greek House/ Εσωτερικό Ελληνικού Σπιτιού», 1850.

Υδατογραφία, 0.21x0.29 m.
Athens, Benaki Museum

Henri Decaisne

Πολυχρόνης Λεμπέσης (Σαλαμίνα, 1848 – Αθήνα, 1913)

Έλληνας ζωγράφος, από τους σημαντικότερους της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου». Ρωμαλέος καλλιτέχνης, άφησε λιγοστή παραγωγή, εκατό περίπου πίνακες. Ζωγράφισε κυρίως πρόσωπα, τοπία, νεκρές φύσεις και θέματα από την καθημερινή ζωή. Ως αγιογράφος εργάστηκε στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, των Αγίων Θεοδώρων στο Α΄Νεκροταφείο, του Αγίου Κωνσταντίνου στον Πειραιά, στην Εκκλησία Εισοδίων της Θεοτόκου στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας κ.α. Σιωπηλός, ασκητικός και σεμνός ζωγράφος, πέρασε τη ζωή του μακριά από τη διαμάχη για την πρόσκαιρη δόξα και τον εύκολο πλουτισμό. Σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα αρχικά. Με την υποστήριξη του πολιτικού Δημητρίου Βούλγαρη ή Τζουμπέ έλαβε υποτροφία και συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου. Στο Μόναχο έγινε φίλος με τον ήδη γνωστό Νικόλαο Γύζη. Μαθήτευσε επίσης στα εργαστήρια του Βίλχελμ Λίντενσμιτ του Νεότερου (Wilhelm Lindenschmidt dJ.) και του Λούντβιχ φον Λοφτς (Ludwig von Löfftz).

Πληροφορίες: Βικιπαίδεια

η
«Προσωπογραφία του Χρήστου Καψάλη», 1881

Πεθαίνοντας στὸ Μεσολόγγι, Χρήστος Καψάλης

Ο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗΣ δημογέροντας Χρῆστος Καψάλης, γέρος καὶ κουτσός, πρὶν ἀρχίσῃ ἡ Ἔξοδο, γύρισε τοὺς δρόμους ἀκουμπῶντας στὸ ραβδί του καὶ φώναζε τὰ γυναικόπαιδα τ’ ἀδύνατα, τοὺς γέρους καὶ γριές, τοὺς πληγωμένους, νὰ μποῦνε μαζί του στὰ Καψαλαίϊκα σπίτια, ὅπου ἦταν ἡ μπαρουτοποθήκη ποὺ δέναν τὰ φυσέκια, κι’ ὅπου τὸ ἴδιο ἐκεῖνο πρωῒ εἶχε ὁ Καψάλης ἰδεῖ τὴ γριὰ γυναῖκα του νὰ πεθαίνῃ.

— Μὴν κλαῖς, εἶχε πεῖ στὸ γυιό του· καλύτερα νὰ χαίρεσαι ποὺ γλύτωσε ἡ μάννα σου ἀπὸ τὴ σκλαβιά. Κοίτα τώρα νὰ σωθῇς ἐσύ, κ’ ἐμένα μὴ μὲ νοιάζεσαι, εἶμαι γέρος· καὶ νὰ βγῶ μαζί σου, πάλι δὲ γλυτώνω· ἢ θὰ σκοτωθῶ ἢ θὰ πέσω σκλάβος στὸν ὀχτρό.

Ἀφοῦ μπῆκαν οἱ Τοῦρκοι, τὸ ντουφέκι μέ’ τὸ Μεσολόγγι βάσταξε τρεῖς μέρες, ἀπὸ σπίτι σὲ σπίτι· ὡς ποὺ νὰ τὰ πάρουν οἱ Ἀρβανῖτες κ’ οἱ Ἀραπάδες πληρῶσαν ἀκριβά. Στὸ ντουφεκίδι ἀνάμεσα τὸ συγκρατητό, ἄκουγες πότε καὶ πότε βρόντους δυνατούς· ἤτανε τὰ μπαρούτια ποὺ τοὺς δίνανε φωτιὰ οἱ κλεισμένοι. Ἕνας παππᾶς Σουλιώτης εἶχε κλειστῆ σ’ ἕνα ἀπὸ τὰ προχώματα, μὲ ὑπόνομο γιομάτη, καὶ τινάχτηκε μονάχος, πρῶτος, στὸν ἀγέρα.

Ὁ Καψάλης ἅμα εἶδε πὼς ἦρθε κ’ ἡ δική του ἀράδα, ἔλεγε στὴς γυναῖκες νὰ βγαίνουνε στὰ παράθυρα γιὰ νὰ τὴς δοῦνε οἱ Τοῦρκοι καὶ νὰ συναχτοῦν πολλοί. Τότε ἔβαλε φωτιὰ καὶ κάηκε κι’ αὐτὸς μ’ ὅλους τοὺς ἄλλους.

~~~~~

Βιβλιογραφικὴ σημείωση τοῦ Γ. Βλαχογιάννη: Σπυρομίλιου Ἀ­πο­μνημ. 1926 σ. 142. Ἀρτ. Μίχου Ἀπομνημ. σ. 88 σημ. Τρικούπη «Ἱστορία τῆς Ἑλλ. Ἐπαναστ.» ἔκδ. γ´, 1888, τ. Γ´, σ. 263.

Πηγή: Γιάννη Βλαχογιάννη, Ἱστορικὴ Ἀνθολογία. Ἀνέκδοτα – Γνωμικά – Περίεργα – Ἀ­στεῖ­α ἐκ τοῦ βί­ου δι­α­σή­μων Ἑλ­λή­νων 1820-1864. Ἀθῆναι, 1927, σελ. 162 [Τίτλος: «318. Καίγεται ὁ Καψάλης.»].

https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/f/a/b/metadata-1516174263-143351-3261.tkl&do=95597_w.pdf&pageno=101&width=1134&height=694&maxpage=172&lang=en

Επιμέλεια ἀφιερώματος: Γιάννης Πατίλης.

https://bonsaistoriesflashfiction.wordpress.com/.../1821.../

Κείμενο και παραπομπές από: Πανορμίτης Σπανός https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1874861422699212&set=pb.100005261160362.-2207520000..&type=3

«Ο γέρο Σούρμπος»
Alexandre-Marie Colin

Jean-Claude Bonnefond (27 Μαρτίου 1796, Lyon - 27 Ιουνίου 1860, Lyon)

Γάλλος ζωγράφος και λιθογράφος. Τα θέματα του κυρίως βουκολικά και με εμφανή τον επηρεασμό από την Ιταλική Σχολή.
Το 1808 σε ηλικία 12 ετών, γίνεται δεκτός στην École nationale supérieure des beaux-arts de Lyon, όπου σπουδάζει με τους Pierre Revoil και Alexis Grognard.
Το 1817, κάνει την πρώτη του επιτυχημένη έκθεση και στα 28 του, φεύγει μαζί με τον Victor Orsel για το Παρίσι και το στούντιο του Pierre-Narcisse Guérin. Σύντομα ο Guérin γίνεται διευθυντής της Villa Medici κι ο Bonnefond τον συνοδεύει στη Ρώμη.
Επισκέφτηκε την Καμπανία και την Τοσκάνη και γνωρίστηκε με αρκετούς Γερμανούς ζωγράφους, όπως ο Julius Schnorr von Carolsfeld, ο Joseph Anton Koch και ο Johann Friedrich Overbeck.
Το 1830, ο Victor Prunelle,δήμαρχος της Λυών του προσέφερε τη διεύθυνση της École des Beaux-arts, θέση στην οποία παρέμεινε για 30 χρόνια.

Τραυματισμένος Έλληνας αξιωματικός μπροστά στα τείχη κατειλημμένης πόλης
«Τραυματισμένος Έλληνας αξιωματικός μπροστά στα τείχη κατειλημμένης πόλης», 1826
Λαβωμένος Έλληνας στρατιώτης
«Λαβωμένος Έλληνας στρατιώτης»

Λάδι σε καμβά
83.3 by 70.7cm., 33 by 28in.
Συλλογή του Museé des Beaux-Arts, Lyon.

Θεόδωρος Ιακώβου Ράλλης

Θεόδωρος Ιακώβου Ράλλης (Κωνσταντινούπολη, 16 Φεβρουαρίου 1852 – Λωζάννη, 2 Οκτωβρίου 1909)

Είναι ο γνωστότερος Έλληνας ζωγράφος του 19ου αιώνα, της «γαλλικής ακαδημαϊκής σχολής», ο πιο χαρακτηριστικός έλληνας «οριενταλιστής»

Γόνος πλούσιας οικογένειας μεγαλεμπόρων από την Κωνσταντινούπολη και με ρίζες χιώτικες, σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, με υποτροφία του βασιλιά Όθωνα και με δάσκαλο τον «οριενταλιστή» Ζαν-Λεόν Ζερόμ (Jean-Léon Gérôme). Έργα του εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο Σαλόνι του Παρισιού το 1875. Ήταν μέλος της Εταιρείας Γάλλων Ζωγράφων (Société des artistes français), η οποία τον τίμησε με εύφημο μνεία το 1885 και με αργυρό μετάλλιο το 1889. Έγινε επίσης μέλος της γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, ενώ το 1900 διετέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής της Διεθνούς Εκθέσεως του Παρισιού.

Ταξίδεψε πολύ στην Ελλάδα, την Μικρά Ασία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο, προκειμένου να συγκεντρώσει υλικό για τα έργα του. Μοίρασε την ζωή του ανάμεσα στο Παρίσι και το Κάιρο της Αιγύπτου, όπου διατηρούσε δεύτερο εργαστήριο.

Το 1881 νυμφεύθηκε την Ιουλία Μαυροκορδάτου, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Αικατερίνη (1882–1948), μετέπειτα σύζυγο Νικολάου Πολίτη. Η σύζυγός του πέθανε το 1888, σε ηλικία μόλις 29 ετών, και το 1895 ξαναπαντρεύτηκε με τη Μαρία Μαυρομιχάλη, αλλά χώρισε λίγο καιρό αργότερα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και μέχρι το θάνατό του, εξέθεσε κατ’ επανάληψη πίνακές του στην Αθήνα, λόγω και της στενής φιλίας του με τον Δημήτριο Βικέλα.

Η λεία
«Η λεία»

Λάδι σε μουσαμά, 133 x 100 εκ.
Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου
Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη
Αρ. Έργου Κ712
The Booty Oil on canvas, 133 x 100 cm
Athens, National Gallery, Alexandros Soutzos Museum
Collection of the E. Koutlidis Foundation

Μια βανδαλισμένη εκκλησιά, μια βανδαλισμένη νέα γυναίκα.

Η σκηνή, λίγο μετά την άγρια, φρικτή ιεροσυλία από τους τούρκους, που γύμνωσαν το χώρο από ό,τι πολύτιμο περιείχε. Βλέπουμε σωριασμένα τα σκεύη τα ιερά, της Αγίας Τράπεζας τα κηροπήγια ριγμένα στο σωρό, τα καντήλια της Παναγιάς και του Χριστού πεταμένα.

Ίδια φέρθηκαν και στην Ελληνοπούλα που βρίσκεται δεμένη στο στασίδι. Τη γύμνωσαν κι αυτή από ό,τι πολύτιμο κουβαλά ένας άνθρωπος. Την τιμή, την αξιοπρέπειά της, την υπερηφάνεια της. Το ζωγραφισμένο πρόσωπο μαρτυρά με ακρίβεια τον πόνο, το φόβο, τη φρίκη που έζησε και την απόγνωση της βεβαιότητας πως το μαρτύριο της δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Ο συμβολισμός, δεδομένου του χρόνου δημιουργίας του πίνακα, δεν μπορεί παρά να είναι πως η γυμνή γυναίκα, είναι η ίδια η χώρα, από την οποία με λύσσα και μανία αρπάζουν κάθε ιερό και όσιο. Κατασπαραγμένη, πληγωμένη, γυμνωμένη, φοβισμένη κι ωστόσο στο βλέμμα της, κρύβεται και κάτι άλλο. Μια οργή και μια απειλή κατακόκκινη σαν το ζωνάρι της. Κι αν αρκετά προσεκτικά την κοιτάξεις, θα δεις πως τα χέρια της, στιγμή δε σταματούν να παλεύουν να λύσουν τα δεσμά της.

Εσωτερικό εκκλησίας
«Εσωτερικό εκκλησίας» ή «Το άναμμα του καντηλιού»

Λάδι σε μουσαμά, 35 x 22 εκ.
Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου
Kληροδότημα Θεόδωρου Ράλλη
«Church Interior» or «Lighting the Hanging Lamp»
Oil on canvas, 35 x 22 cm
Athens, National Gallery, Alexandros Soutzos Museum
Theodore Ralli Bequest

Άσχημα νέα
«Άσχημα νέα» 1897
Ικεσία
«Ικεσία»
Η παπαδοπούλα
«Η παπαδοπούλα»
Ιερά κειμήλια
«Ιερά κειμήλια»
Θεόδωρος Ιακώβου Ράλλης

John Frederick Lewis (Λονδίνο 14 Ιουλίου 1804 – 15 Aυγούστου 1876)

Άγγλος οριενταλιστής, ειδικεύτηκε σε θέματα ανατολίτικα και μεσογειακά, δημιουργώντας λεπτομερείς ακουαρέλες και λάδια. Αρεσκόταν στη συχνή επανάληψη των ίδιων συνθέσεων, με τη χρήση διαφορετικών υλικών. Αντίθετα με πολλούς άλλους οριενταλιστές, δεν ζωγράφισε ποτέ γυμνό και για τις σκηνές του χαρεμιού, ποζάριζε η σύζυγος του.
Έζησε για χρόνια στο Κάιρο, και επέστρεψε στην Αγγλία το 1851 . Η προσεκτική και λεπτομερής παρουσίαση της ισλαμικής αρχιτεκτονικής, της επίπλωσης, των κοστουμιών, των σκηνών της καθημερινής ζωής στην Ανατολή, έθεσε σε νέες βάσεις το ρεαλισμό και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό καλλιτέχνες, όπως ο διάσημος εκπρόσωπος του Γαλλικού οριενταλισμού, Jean-Léon Gérôme στη μετέπειτα δουλειά τους.
Αντίθετα με πολλούς άλλους οριενταλιστές, δεν ζωγράφισε ποτέ γυμνό και για τις σκηνές του χαρεμιού, ποζάριζε η σύζυγος του.

Έλληνας πολεμιστής (A Greek warrior)
«Έλληνας πολεμιστής (A Greek warrior)»

Κιμωλία και ακουαρέλα
33.5 x 25 cm. (13.2 x 9.8 in.)

Κορφιάτης πολεμιστής καθιστός (A Corfiote Warrior, Seated)
«Κορφιάτης πολεμιστής καθιστός (A Corfiote Warrior, Seated).»

The Indianapolis Museum of Art.

Τον Ιούλιο του 1840, ο Lewis ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, την Αλβανία, την Κέρκυρα και την Αθήνα πριν επιστρέψει στο Κάιρο την επομένη χρονιά, όπου και παρέμεινε για μια δεκαετία . Φαινεται πως βρήκε αρκετούς Σουλιώτες που ποζάρισαν γι΄ αυτόν, πιθανότατα όσο βρισκόταν στην Κέρκυρα. Οι Σουλιώτες ήταν ένα θέμα πολύ αγαπημένο στους Βρεττανούς λάτρεις της τέχνης τη δεκαετία του 1840, αφού τους ήταν γνωστή η ανδρεία και τα κατορθώματά τους κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Σουλιώτης πολεμιστής, με το όπλο του στον ώμο (Suliot warrior, with his gun over one shoulder)
«Σουλιώτης πολεμιστής, με το όπλο του στον ώμο (Suliot warrior, with his gun over one shoulder)»

Μολύβι, ακουαρέλα, χρωματιστή κιμωλία σε χαρτί
2 x 9 5/8 in

Ένας Σουλιώτης (A Suliote)
«Ένας Σουλιώτης (A Suliote)», 1840

Μολύβι, χρωματιστή κιμωλία, ακουαρέλα σε χαρτί
34 x 21cm.

Κορφιάτης πολεμιστής ξαπλωμένος (A corfiot warrior reclining)
«Κορφιάτης πολεμιστής ξαπλωμένος (A corfiot warrior reclining)», 1840

Μολύβι, χρωματιστές κιμωλίες, ακουαρέλα σε χαρτί
28 x 40.5cm.

Dominique Louis Ferréol Papéty(12 Αυγούστου 1815 Μασσαλία - 19 Σεπτεμβρίου 1849 Μασσαλία)
O Dominique Papety, από τον Louis-Marie Normand, στο L'Artiste, 15 Ιουνίου 1864.

Γάλλος ζωγράφος. Είναι περισσότερο γνωστός για τα έργα του πάνω σε ελληνικά θέματα, τόσο κλασσικά όσο και σύγχρονα. Μαθητής του Augustin Aubert, το 1835 γράφτηκε στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι, όπου σπούδασε με τον Léon Cogniet. Την επόμενη χρονιά, αυτός και ο Charles Octave Blanchard μοιράστηκαν την πρώτη θέση για το Prix de Rome (Ο Papety μ΄ένα έργο του που απεικόνιζε τον Μωυσή να χτυπά μια πέτρα με το ραβδί του και ν΄αναβλύζει νερό). Πέρασε τα χρόνια από το 1837 έως το 1842 στη Villa Medicis και η πρώτη του έκθεση στο Salon έγινε το 1843.
Υπήρξε στενός φίλος του François Sabatier-Ungher, κριτικού τέχνης που ενδιαφερόταν για τις αρχαιότητες και μαζί, έκαναν ένα ταξίδι στην Ελλάδα το 1846. Επισκέφτηκαν και τα είκοσι τρία μοναστήρια του Αγίου Όρους, έκαναν εκατοντάδες σχέδια και τον επόμενο χρόνο δημοσίευσαν τη δουλειά τους στην Revue des deux Mondes με τίτλο "Les peintures byzantines et les Couvents de l' Athos". Επηρεάστηκε βαθειά από τις ιδέες του Charles Fourier κι ήταν αυτές οι ιδέες που τον ενέπνευσαν στον πιο γνωστό πίνακα του: "Le Rêve du Bonheur" (Όνειρο της Ευτυχίας). Έκανε ένα ακόμα ταξίδι στην Ελλάδα, το 1847, συγκεντρώνοντας σκίτσα που αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για να διακοσμήσουν το Πάνθεον στο Παρίσι. Επιπλέον, κατέγραψε αρχαιολογικούς χώρους κι έκανε εθνογραφικές μελέτες για τα τοπικά έθιμα και τις φορεσιές. Μετά από πρόταση του Δούκα του Μονπενσιέ, δημιούργησε μια σκηνή ανάμνησης της επίσκεψης της βασιλικής οικογένειας στην Αθήνα το 1845. Όταν επέστρεψε στη Μασσαλία, ήταν άρρωστος από χολέρα. Η κατάστασή του φαινόταν να βελτιώνεται, αλλά περιστασιακές κρίσεις πυρετού επανεμφανίζονταν και επιδεινώνονταν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Camargue.
Η ασθένεια τελικά αποδείχθηκε θανατηφόρα, πέθανε το 1849, σε ηλικία μόλις τριάντα τεσσάρων χρόνων. Όσα έργα του είχαν απομείνει πουλήθηκαν σε δημοπρασία.
Μεγάλη συλλογή από έργα του παρουσιάστηκε σε έκθεση της Γαλλικής Σχολής της Αθήνας το 1946, για τον εορτασμό των εκατό χρόνων του σχολείου. Μια οδός στη Μασσαλία φέρει το όνομά του.

«Le Général Gardikioti Grivas.» Ο στρατηγός Γαρδικιώτης Γρίβας

«Le duc de Montpensier visitant les ruines du temple de Jupiter à Athènes.» Ο Δούκας του Montpensier και η ακολουθία του επισκέπτονται τα ερείπια της Αθήνας.

Marseille, Musée des civilisations de l'Europe et de la Méditerranée

«A Greek family in Classical landscape.»

Υδατογραφία
29 x 43 cm. (11.4 x 16.9 in.)

Jean Koletti / Iωάννης Κωλέττης

Thèodore Leblanc (1800 - 1837)

Γάλλος στρατιωτικός, ζωγράφος, χαράκτης και λιθογράφος.
Γεννήθηκε στο Στρασβούργο το 1800 και υπήρξε μαθητής του N. T. Charlet. Στην Ελλάδα και την Ανατολή έζησε για τρία χρόνια (1825-1827), όπου σχεδίασε εκ του φυσικού σκηνές και ανθρώπoυς. Πέθανε από τα τραύματά του κατά την πολιορκία της πόλης Constantine στην Αλγερία, όπου υπηρετούσε ως λοχαγός του γαλλικού στρατού (1837). Τα έργα του Λεμπλάν έχουν τη ζωντάνια και την ελευθερία του σκίτσου. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του για την αποτύπωση λεπτομερειών στις φορεσιές των οπλαρχηγών της Επανάστασης, αποτέλεσμα της στρατιωτικής του ιδιότητας.
Σχεδίαζε εκ του φυσικού, και παρότι τα έργα του εμπεριέχουν στοιχεία καρικατούρας και συχνά γελοιογραφικό ύφος, καταφέρνουν να αποδώσουν μια έντονα τρυφερή, συναισθηματική φόρτιση.

Greek soldiers during the insurrections of 1829/ Έλληνες Στρατιώτες κατά τη διάρκεια των Εξεγέρσεων του 1829
«Greek soldiers during the insurrections of 1829/ Έλληνες Στρατιώτες κατά τη διάρκεια των Εξεγέρσεων του 1829»

Yδατογραφία σε χαρτί
75,8x33,4 cm
Φέρει την υπογραφή του Leblanc, και επιγραφή με τον τίτλο του έργου.

Greek man dancing / Έλληνας που χορεύει
«Greek man dancing / Έλληνας που χορεύει», 1828-1837

Μολύβι, πενάκι και ινδικό μελάνι
Victoria and Albert museum.

Pallikare en route / Παλληκάρι καθ΄οδόν
«Pallikare en route / Παλληκάρι καθ΄οδόν», 1828-1837

Μολύβι, πενάκι και ινδικό μελάνι
Victoria and Albert museum, 1855

Young Greek woman / Νεαρή Ελληνίδα
«Young Greek woman / Νεαρή Ελληνίδα», 1828-1837

Victoria and Albert museum.

Pallikares Roméliotes/ Ρουμελιώτες Παλληκάρια
«Pallikares Roméliotes/ Ρουμελιώτες Παλληκάρια», 1833-4
Κρητικός / Πρωτότυπος τίτλος Candiote
«Κρητικός / Πρωτότυπος τίτλος Candiote», 1833-4

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

La Romaiqua (Danse grecque) / Χορός Ελληνικός
«La Romaiqua (Danse grecque) / Χορός Ελληνικός», 1833-4

Μολύβι, πενάκι και ινδικό μελάνι
Victoria and Albert museum, 1855

Theodore Rapsodes
«Theodore Rapsodes», 1833-4

Μολύβι, πενάκι και ινδικό μελάνι
Victoria and Albert museum, 1855

«Έλληνες Στρατιώτες κατά τη διάρκεια των Εξεγέρσεων του 1829»

Πανεπιστήμιο Brown, ΗΠΑ.

Paul Joanovitch

Paul Joanovitch( ή Pavle "Paja" Jovanovich), (16 Ιουνίου 1859, Βρσατς, Σερβία- 30 Νοεμβρίου 1957, Βιέννη, Αυστρία)

Σέρβος Αυστριακής καταγωγής, μαθητής του Leopold Karl Muller, Διευθυντή της Ακαδημίας της Βιέννης. Οριενταλιστής. Δημιούργησε περισσότερα από 1.100 έργα.

Πρόσφυγες από την Πάργα
«Έλληνας φρουρός»

Denis Dighton (ή Deighton)(1792 Λονδίνο – 8 Αυγούστου 1827 Saint-Servant)

Άγγλος ζωγράφος, γνωστός κυρίως για τα στρατιωτικά πορτραίτα του και τις σκηνές μάχης.

Η ήττα των Οθωμανών στην Κλεισούρα
«Η ήττα των Οθωμανών στην Κλεισούρα», 1823

Ελαιογραφία σε καμβά, 182 x 244 cm. (71.7 x 96.1 in.)

ΣΥΛΛΟΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Field Officer The Duke of York's Greek Light Infantry
«Field Officer The Duke of York's Greek Light Infantry», 1813
Alexandre-Marie Colin

Carl Haag (20 Aπριλιου 1820 – 24 Ιανουαρίου 1915 Oberwesel)

Οριενταλιστής ζωγράφος γεννημένος στο Erlangen της Βαυαρίας , σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νυρεμβέργης και του Μονάχου. Αρχικά εργάστηκε με λάδια, αλλά από το 1847 που εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και μυήθηκε στις τεχνικές της ακουαρέλας, αφιερώθηκε σ΄ αυτήν. Ευνοούμενος της βασίλισσας Βικτωρίας και ζωγράφος της αυλής του δούκα της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα.
Πολυταξιδεμένος, μεταξύ 1858 και 1860, βρέθηκε στη Μέση Ανατολή, έμεινε στο Κάιρο για περισσότερο από ένα χρόνο, μοιράστηκε μάλιστα ένα στούντιο με τον Frederick Goodall. Αργότερα ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα, το Λίβανο και τη Συρία , πριν επιστρέψει και πάλι στο Κάιρο. Σ΄ αυτή την περίοδο συγκέντρωσε πάρα πολλά σκίτσα που τα δούλεψε σε πίνακες μετά την επιστροφή του στο Λονδίνο.

Greek Warrior
«Greek Warrior», 1861
Εδουάρδος Ντόντγουελ

Εδουάρδος Ντόντγουελ (Edward Dodwell, 1767 – 13 May 1832)

Ιρλανδός ζωγράφος, ταξιδευτής και συγγραφέας, έζησε στην Ελλάδα από το 1801 ως το 1806.

Παρθενώνας 1821
«Παρθενώνας 1821»
The temple of Apollo Epicurius at Bassae
«The temple of Apollo Epicurius at Bassae» (Alternative Title «Temple of Apollo Epicurius on Mount Kotylion in Arcadia»)

Collection The Gennadius Library
The American School of Classical Studies at Athens 1819

West Front of the Parthenon
«West Front of the Parthenon»

Views in Greece, London 1821

Η πεδιάδα στην Αρχαία Ολυμπία
«Η πεδιάδα στην Αρχαία Ολυμπία»

Views in Greece, from Drawings by Edward Dodwell Esq. F.S.A &c.
Λονδίνο, Rodwell and Martin, 1819

Louis Dupré

Louis Dupré

Το Φεβρουάριο του 1819 επισκέπτεται τον ελληνικό χώρο μαζί με τρεις Άγγλους περιηγητές (Heyet, Hay και Viwian). Εκείνοι θα αναλάμβαναν τα έξοδα, αυτός θα τους παρέδιδε ως αντάλλαγμα, εικόνες των μνημείων και των τόπων της χώρας. Οι τέσσερις ταξιδιώτες και η μικρή συνοδεία τους διατρέχουν την Κέρκυρα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, τα περίχωρα της Αττικής και τα νησιά του Σαρωνικού. Τα έργα του από την Ελλάδα δημοσιεύθηκαν το 1825 στο μνημειώδες εικονογραφημένο ταξιδιωτικό χρονικό Voyage à Athènes et à Constantinople ou collection de portraits, de vues et de costumes grecs et ottomans peints sur les lieux, d`après nature, lithographiès et coloriès par L.Duprè èlève de David. Περιλαμβάνει σαράντα έγχρωμες λιθογραφίες και έντεκα βινιέτες. Έργο του, που κυκλοφόρησε όμως μετά τον θάνατό του, είναι και το Album Grec. Πρόκειται για ένα λεύκωμα μικρού σχήματος που περιέχει δώδεκα λιθογραφίες μη επιχρωματισμένες, εκτός από εκείνη του εξωφύλλου. Εκδόθηκε στο Παρίσι από τον H. Gache.

Ο Νικολάκης Μητρόπουλος υψώνει τη σημαία με το σταυρό στα Σάλωνα
«Ο Νικολάκης Μητρόπουλος υψώνει τη σημαία με το σταυρό στα Σάλωνα» (Μέρα του Πάσχα του 1821)

Ο ζωγράφος, δημοσιεύει τα έργα του από την Ελλάδα σ΄ ένα υπέροχο λεύκωμα, με πορτραίτα, τοπία, ελληνικές και οθωμανικές ενδυμασίες. Και μια μοναδική πολεμική σκηνή με τίτλο «Ο Νικολάκης Μητρόπουλος υψώνει τη σημαία με το σταυρό στο φρούριο των Σαλώνων».

Η μορφή του αγωνιστή, που θριαμβευτής κι έπειτα από σκληρή μάχη κατορθώνει να υψώσει την ελληνική σημαία στα τείχη των Σαλώνων, προβάλλεται πολύ περισσότερο από το πολεμικό επεισόδιο, στην ουσία πρόκειται για ένα εξαιρετικό πορτραίτο. Ωστόσο, ο άνδρας εικονίζεται σε περιβάλλον μάχης, οπότε η παράσταση μπορεί να θεωρηθεί πολεμική σκηνή.

Ο ζωγράφος σημειώνει στο οδοιπορικό του: «Θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω έναν από τους ήρωες που έστησαν επάνω στα τείχη αυτά τη σημαία του σταυρού».

Τον Νικολάκη Μητρόπουλο, ο καλλιτέχνης τον γνώρισε στη Ρώμη το 1824, κι από κείνον έμαθε τα γεγονότα της συγκεκριμένης μάχης. Η γνωριμία αυτή είναι κι ο λόγος που ο Dupré περιέλαβε στο λεύκωμα του τη μοναδική ιστορική σκηνή από την Επανάσταση· είχε γνωρίσει τον ήρωα, είχε την περιγραφή του για τη μάχη και προσωπική γνώση του τόπου.

Ο Dupré περιόρισε την παράσταση του επεισοδίου στην προσωπογραφία κυρίως του Μητρόπουλου και σε μια υποτυπώδη δήλωση του χώρου. Στον πίνακα παρουσιάζεται η τελευταία φάση της μάχης, η θριαμβική άνοδος του σημαιοφόρου στις επάλξεις του φρουρίου που κατέλαβε, για να στήσει εκεί τη σημαία του.

Ο σημαιοφόρος πατά πάνω στο πτώμα και τα όπλα ενός Τούρκου, με το αριστερό χέρι κρατά τη σημαία ενώ με το δεξί του σφίγγει το σπαθί. Στο λαβωμένο πρόσωπο, που είναι στραμμένο στο θεατή, είναι χαραγμένα το πείσμα, η απόφαση, η άγρια ικανοποίηση της νίκης.

Είναι ένα έργο- ωδή στη γενναιότητα, στην πίστη, στη μεγάλη απόφαση για Λευτεριά ή Θάνατο. Ένα εργο- σύμβολο της Επανάστασης.

Η οργάνωση της σύνθεσης και η λειτουργία των διαφόρων θεματικών και μορφολογικών στοιχείων, που δρουν ως επί μέρους σύμβολα (ο Μητρόπουλος, η σημαία και οι δύο νεκροί, ο Έλληνας και ο Τούρκος) δημιουργούν μια θαυμάσια διαρθρωμένη πυραμίδα, η οποία ενώ εμπεριέχει εντονότατη δράση, συγκρατεί στέρεα την ισορροπία του σχήματος.

Ο ιστός της σημαίας χωρίζει την παράσταση σε δύο άνισα ορθογώνια, το αριστερό και ευρύτερο όπου επικρατεί ο πυρετός της μάχης, και το δεξί που καταλαμβάνεται ολόκληρο από τον νεκρό Έλληνα. Η κατακόρυφος του ιστού αποτελεί το όριο πέρα από το οποίο η συμπλοκή δεν επεκτείνεται αλλά απωθείται προς τα αριστερά, προκειμένου να εκτεθεί με άνεση ο μαχητής που πέθανε σφίγγοντας την άκρη της σημαίας στο στήθος του. Το πρόσωπό του και το πρόσωπο του Μητρόπουλου, γίνονται οι δύο όψεις του αγώνα. Η θυσία και η νίκη.

Η σημαία, με τη μεγάλη της καμπύλη, γίνεται το ιδεώδες πλαίσιο προβολής του ήρωα, αυξάνει την ένταση, δίνει κίνηση, αέρα, ζωντάνια στη σκηνή.

Με το σώμα ολόκληρο τη στηρίζει ο αγωνιστής σε μια τέλεια κατακόρυφο και πάνω της εγγράφεται η μορφή του.

Εμφανής η κλασσική αντίληψη που διέπει τον πίνακα σε ό,τι αφορά την οργάνωση των διαφόρων στοιχείων, αλλά κι η ρομαντική διάθεση που κατευθύνει το χέρι του ζωγράφου.

Το έργο αυτό, σύμβολο της εξέγερσης του ελληνισμού, είναι η οπτική απόδοση της φράσης του Dupré: «Σήμερα, το έθνος αυτό, οργισμένο από το μέγεθος της συμφοράς και εμπνεόμενο από τη μνήμη και το μίσος, ορθώθηκε για να πολεμήσει το δυνάστη και να ξεπλύνει στο αίμα τη μακροχρόνια και ωμότατη προσβολή».

Demetrios Mavromichalis
«Demetrios Mavromichalis»
Vasilis Goudas, adjutant of Markos Botsaris
«Vasilis Goudas, adjutant of Markos Botsaris»
Σουλιώτης στην Κέρκυρα – Ο Νικολός Περβόλης
«Σουλιώτης - Νικολός Περβόλης στους προμαχώνες του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας.», 1825

Μετά την πτώση του Σουλίου, δυόμισι χιλιάδες Σουλιώτες, όπως ο εικονιζόμενος Νικολός Περβόλης, κατέφυγαν στην Κέρκυρα, όπου έθεσαν τα όπλα τους στην υπηρεσία των διαδοχικών κυρίων της Επτανήσου. Αν η κλεφτουριά της Τουρκοκρατίας υπήρξε, κατά τη χαρακτηριστική έκφραση του Μακρυγιάννη, η "μαγιά της λευτεριάς" και η κλεφταρματολική εμπειρία αποτέλεσε, όπως υπογραμμίζει και ο Ι. Φιλήμων, "το πρότυπον στρατιωτικόν σχολείον της μελλούσης μεταβολής", λιγότερο γνωστή παραμένει για το ευρύ κοινό η περίοδος εκείνη που στάθηκε το αληθινό μεταπτυχιακό σεμινάριο των ενόπλων Ελλήνων, φέρνοντάς τους σε επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις της διεθνούς στρατιωτικής τέχνης, η οργάνωση δηλαδή και η δράση τους σε τακτικά ­λίγο ως πολύ­ σώματα υπό ευρωπαϊκή διοίκηση στα Επτάνησα κατά τη δεκαπενταετία που προηγήθηκε της Επανάστασης του 1821.

Από την εποχή των ρωσσοτουρκικών πολέμων (1768-1774, 1788-1792), αρκετές πολεμικές οικογένειες της Πελοποννήσου και της Ηπείρου είχαν καταφύγει στα βενετοκρατούμενα Επτάνησα κι ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά μετά τις εκστρατείες του Αλή Πασά στις περιοχές του Χορμόβου (1796), της Χειμάρρας(1798) και του Σουλίου (1790-1792, 1800-1804).

*Κείμενο: Καλλιβρετάκης Λεωνίδας, από εδώ: Εξεγέρσεις και απελευθερωτικοί οραματισμοί πριν από τη μεγάλη ελληνική Επανάσταση του '21, Αίγυπτος - Επτάνησα - Ιταλία - Δαλματία - Αιγαίο Κυνηγοί της Ανατολής και η Πεζική Λεγεών

Σουλιώτης στην Κέρκυρα – Ο Νικολός Περβόλης
«The Greek - Andreas Londos»

Άνταμ Φρίντελ, ή Άνταμ Φρίντελ φον Φρίντελσμπούργκ (Adam Friedel, Adam Friedel von Friedelsburg, περίπου 1780 - ;)

Μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους, όπου υπηρέτησε ως αξιωματικός, συνόδευσε έναν ευγενή συμπατριώτη του σε ένα ταξίδι στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, μετά από πολλά ταξίδια και αποστολές στα ρωσσικά εδάφη κατέληξε στη Ζάκυνθο, από κει πέρασε στην Πελοπόννησο την περίοδο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης και κατετάγη ως εθελοντής δηλώνοντας ότι είναι υπολοχαγός, βαρόνος von Friedelsburg, με αριστοκρατικές καταβολές.

Γνώρισε από κοντά τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά, τον Μπότσαρη κ.ά. Η γλωσσομάθεια και η καλλιέργεια του κέρδισαν την εμπιστοσύνη του Δημητρίου Υψηλάντη και του ανατέθηκαν διάφορες αποστολές, αλλά τον Ιούνιο του 1822 συμπατριώτης του Δανός ανθυπολοχαγός, απεκάλυψε τα ψεύδη του. O Friedel απεβλήθη από τον τακτικό ελληνικό στρατό, όμως ταξίδεψε το 1823 στην Αίγυπτο, προσβλέποντας στη συγκέντρωση χρημάτων από τους ομογενείς του για τον Αγώνα. Το 1824 τον συναντάμε στο Μεσολόγγι με τον Λόρδο Βύρωνα, αλλά όταν ο Μέγιερ δημοσίευσε στην εφημερίδα “Ελληνικά Χρονικά” προειδοποίηση προς τις φιλελληνικές εταιρείες για την αποφυγή του απατεώνα Friedel, o τελευταίος κατέφυγε στο Λονδίνο όπου άνοιξε λιθογραφείο.

Το 1825 και 1826 εκτύπωσε και κυκλοφόρησε είκοσι τέσσερα λιθόγραφα πορτραίτα πολιτικών και στρατιωτικών αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία είχε σχεδιάσει εκ του φυσικού και τα οποία λιθογράφησε και επιχρωμάτισε ο J. Bouvier και κυκλοφόρησαν στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Η σειρά γνώρισε σημαντική εκδοτική επιτυχία (πουλήθηκε έως τις Η.Π.Α και τις Ινδίες), επανεκδόθηκε επανειλημμένα έως το 1832 και ενίσχυσε τις προσπάθειες των Φιλελληνικών Επιτροπών για την προώθηση της Ελληνικής υπόθεσης στην Ευρώπη.

Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη
Μαντώ Μαυρογένους

Λιθογραφία του Adam Friedel, 1827

Μαντώ Μαυρογένους (Τεργέστη, 1796 - Πάρος, Ιούλιος 1848), η αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης που για τη συνολική της προσφορά στον αγώνα, τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με τον βαθμό της Αντιστρατήγου.

Οι πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση της αντλούνται κυρίως από ξένους συγγραφείς, τους οποίους φαίνεται ότι είχε σαγηνεύσει με την προσωπικότητα και την ομορφιά της και όχι από τους σύγχρονους της Έλληνες ιστορικούς, που είτε αποσιώπησαν, είτε υποτίμησαν την προσφορά της .

Η Μαντώ (Μαγδαληνή το βαπτιστικό της όνομα) Μαυρογένους γεννήθηκε το 1796 ή το 1797 στην Τεργέστη, όπου ο πατέρας της Νικόλαος Μαυρογένης, γόνος της ονομαστής φαναριώτικης οικογένειας των Μαυρογένηδων με καταγωγή από τις Κυκλάδες, πρωτοπήγε σαν σπαθάρης (υπασπιστής) του ηγεμόνα της Μολδαβίας και στη συνέχεια ασχολήθηκε με το εμπόριο. Η μητέρα της Ζαχαράτη Χατζή Μπατή, γεννημένη στη Μύκονο, αλλά με καταγωγή από τη Σπάρτη, ήταν πολύγλωσση και κρατούσε τα κατάστιχα των εμπορικών δραστηριοτήτων του άνδρα της.

Σύμφωνα με τον Γάλλο φιλέλληνα στρατιωτικό και συγγραφέα Μαξίμ Ρεμπό, η Μαντώ μιλούσε γαλλικά και ιταλικά. Ήταν προικισμένη μ’ ένα γλυκύτατο χαρακτήρα, αλλά «όταν μιλάει για την ελευθερία της πατρίδας της, φλογίζεται, η συζήτηση ζωντανεύει και τα λόγια της κυλάνε με μια φυσική ευγλωττία που σου κρατούν την ανάσα».

Με την έναρξη της Επανάστασης, η Μαντώ Μαυρογένους από την Τήνο, όπου διέμενε μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1818, έσπευσε στη Μύκονο (29 Δεκεμβρίου 1821, σύμφωνα με τον Κασομούλη) και πρωτοστάτησε στην εξέγερση των κατοίκων του νησιού. Διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για τον εξοπλισμό και την επάνδρωση μυκονιάτικων πλοίων και κατά τις πληροφορίες ξένων κυρίως περιηγητών έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων στην Κάρυστο, στο Πήλιο και τη Φθιώτιδα (1823). Στις 11 Οκτωβρίου 1822 ηγήθηκε του αγώνα των κατοίκων της Μυκόνου για την απόκρουση της απόβασης των αλγερινών πειρατών στο νησί. Η παρουσία της αποσιωπάται από τους Έλληνες ιστορικούς, αλλά την αναφέρει ο Γάλλος περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ (1773-1838).

Από τις ελληνικές πηγές προκύπτει ότι το 1823 το Βουλευτικό αναγνώρισε με απόφασή του τις ως τότε υπηρεσίες της και της απένειμε το βαθμό του αντιστρατήγου. Τον Μάιο του 1825 η Μαντώ προσέφερε στην κυβέρνηση ομολογίες 30.000 γροσίων και ζήτησε να διατεθούν για να λάβει μέρος η ίδια, με όσους στρατιώτες θα της διέθετε η διοίκηση, σε επιχειρήσεις εναντίον των Τουρκοαιγυπτίων. Η οικονομική ενίσχυση του Αγώνα από τη Μαντώ Μαυρογένους και γενικότερα η δράση της, όπως οι επιστολές της προς τις φιλελληνίδες τής Γαλλίας και της Αγγλίας, κατέστησαν θρυλικό το όνομά της στους ευρωπαϊκούς φιλελληνικούς κύκλους και η προσωπογραφία της τυπώθηκε και κυκλοφόρησε το 1827 σε όλη την Ευρώπη.

Το 1825 ζούσε στο Ναύπλιο σ’ ένα μισοερειπωμένο σπίτι. Οι πόροι της είχαν εξαντληθεί και αναγκαζόταν να εκποιεί ακίνητα της οικογένειάς της που είχε στα νησιά των Κυκλάδων. Ο έρωτάς της για τον στρατηγό Δημήτριο Υψηλάντη (1794-1832) προκάλεσε την αντίδραση τού περιβάλλοντός του και πολλά κουτσομπολιά στο Ναύπλιο. Ο Υψηλάντης φαίνεται να της είχε υποσχεθεί γάμο, αλλά σύμφωνα με τον Μαυροκορδάτο, «επικράθη πάρα πολύ και απεφάσισε να πάρη το λόγο του οπίσω, όπου είχε δώσει προς αυτήν πριν ανακαλύψει τας μετά του κυρίου Βλακέρου σχέσεις της». Ο Βλακέρος, όπως τον αποκαλούσαν οι Έλληνες, ήταν ο άγγλος φιλέλληνας Έντουαρντ Μπλάκιερ (1779 - 1832), μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που έπαιξε ενεργό ρόλο στα δάνεια της ανεξαρτησίας.

Η αθέτηση της υπόσχεσης του Δημητρίου Υψηλάντη ότι θα τη νυμφευόταν, η ένδεια στην οποία είχε περιέλθει και η βίαιη απομάκρυνσή της από το Ναύπλιο το 1826 με εντολή του Ιωάννη Κωλέττη, υπήρξαν βαρύτατα πλήγματα για την ηρωίδα. Ενεργώντας απερίσκεπτα υπέβαλε στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (1827), ένα υπόμνημα - κατηγορητήριο κατά του Υψηλάντη, ζητώντας από τους πληρεξουσίους να δικαιώσουν την ίδια και να καταδικάσουν τον στρατηγό. Όπως μας πληροφορεί ο πολιτικός και συγγραφέας Νικόλαος Δραγούμης (1809-1879) στις «Ιστορικές Αναμνήσεις» του: «Και εκ των ακροατών μία μόνη γυνή, η αντιστράτηγος Μαντώ Μαυρογένους, ήτις πωλήσασα τα εν Μυκόνω υπάρχοντα αυτής ώρμησεν εις το πεδίον τού Αγώνος, φορούσα μέλαιναν εσθήτα χρυσοπάρυφον και πίλον ευρωπαϊκόν, ουχί βεβαίως του τελευταίου των Παρισίων συρμού, και διά νευμάτων αιτουμένη την ανάγνωσιν τής ουδέποτε αναγνωσθείσης κατά τού Υψηλάντου αναφοράς». Το υπόμνημα της Μαυρογένους δεν αναγνώστηκε ποτέ, ούτε καν αναφέρεται στα πρακτικά της Συνέλευσης.

Νέα σχετική αναφορά υπέβαλε λίγες μέρες μετά την άφιξη στην Ελλάδα του Ιωάννη Καποδίστρια (1η Φεβρουαρίου 1828). Ο πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους αναγνώρισε τα ανδραγαθήματα και τις θυσίες της προς το έθνος και της απένειμε τον τιμητικό βαθμό του αντιστρατήγου και μικρή σύνταξη. Παράλληλα, της ανέθεσε την εποπτεία του Ορφανοτροφείου του Ναυπλίου.

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια (1831) τα προβλήματα επιβίωσης οξύνθηκαν για την ηρωίδα, ενώ επιδεινώθηκαν και οι σχέσεις με την οικογένειά της. Η μητέρα της, αλλά και ο σύζυγος της αδελφής της, την κατηγορούν ότι κατασπατάλησε τη μεγάλη οικογενειακή περιουσία. Αναγκάστηκε τότε να απευθύνει επιστολή προς τον βασιλιά Όθωνα και να του εξηγήσει την κατάστασή της. Δεν έλαβε καμία απάντηση.

Εγκαθίσταται στη Πάρο, όπου υπήρχαν συγγενείς της, αλλά εκεί θα προσβληθεί από τυφοειδή πυρετό και θα πεθάνει τον Ιούλιο του 1840, σε ηλικία 44 ετών, σχεδόν λησμονημένη απ’ όλους.

Un Souliote en Embuscade
Μπουμπουλίνα

Λιθογραφία, 1830

Η Καπετάνισσα της Ύδρας, γεννήθηκε μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου του 1771, όταν η μητέρα της Σκεύω, επισκέφθηκε τον τότε φυλακισμένο από τους Τούρκους κι ετοιμοθάνατο άντρα της, Σταυριανό Πινότση.
Ο πατέρας της φυλακίστηκε γιατί συμμετείχε στην επανάσταση της Πελοποννήσου το 1769-70 ( Ορλωφικά).
Μετά το θάνατο του Πινότση στην Κωνσταντινούπολη, μητέρα και κόρη επιστρέφουν στην Ύδρα. Τέσσερα χρόνια αργότερα η Σκεύω έρχεται σε δεύτερο γάμο με τον Σπετσιώτη καπετάνιο Δημήτριο Λαζάρου κι έτσι η Μπουμπουλίνα εγκαθίσταται στις Σπέτσες.

Από μικρή λατρεύει τη θάλασσα και τα καράβια και μαγεύεται από τις ιστορίες των ναυτικών αλλά κι από τους Θούριους του Ρήγα για την πατρίδα και τη λευτεριά. Είναι η αναμφισβήτητη αρχηγός ανάμεσα στα οκτώ ετεροθαλή αδέλφια της, δείχνοντας έτσι από νεαρή ηλικία τον ισχυρό χαρακτήρα της, το θάρρος και την αποφασιστικότητά της. Μελαχρινή, με αρχοντική κορμοστασιά, ατίθαση και επιβλητική, κάνει δύο γάμους, τον πρώτο στα 17 της χρόνια με τον Δημήτριο Γιάννουζα και τον δεύτερο στα 30 της με τον Δημήτριο Μπούμπουλη. Κι οι δύο όμως σύζυγοί της, Σπετσιώτες καπεταναίοι, σκοτώνονται σε ναυμαχίες με Μπαρμπερινούς πειρατές, που ήταν ο φόβος κι ο τρόμος εκείνης της περιόδου.
Το 1811 βρίσκει την Μπουμπουλίνα δύο φορές χήρα, μητέρα επτά παιδιών και κληρονόμο μιας πολύ μεγάλης περιουσίας σε πλοία, μετρητά και ακίνητα. Τα μετρητά και μόνο που της άφησε ο Μπούμπουλης ήταν πάνω από 300.000 τάλαρα - χρυσά Ισπανικά νομίσματα της εποχής. Την περιουσία αυτή όχι μόνο διατηρεί αλλά και αυξάνει με τη σωστή διαχείριση και το εμπόριο. Γίνεται μέτοχος σε διάφορα Σπετσιώτικα πλοία κι αργότερα ναυπηγεί και τρία δικά της. Μεταξύ αυτών ο περίφημος και ονομαστός "Αγαμέμνων", το πρώτο ελληνικό πολεμικό πλοίο του 1821, του οποίου η ναυπήγηση κόστισε 75.000 τάλαρα.

Ο δεύτερος σύζυγός της, ο Μπούμπουλης, έλαβε μέρος στο Ρωσσοτουρκικό πόλεμο στο πλευρό των Ρώσσων και πήρε μέρος με δικά του πλοία στη ναυμαχία κατά των Τούρκων στην Ίμβρο και την Τένεδο το 1807. Για τις υπηρεσίες του αυτές είχε μάλιστα παρασημοφορηθεί από τους Ρώσσους οι οποίοι του απένειμαν τον τίτλο του πλοιάρχου του Ρωσσικού Αυτοκρατορικού στόλου αλλά και τον τίτλο του επίτιμου Ρώσσου πολίτη. Με αφορμή τις πράξεις αυτές του Μπούμπουλη, η Τουρκία προσπαθεί το 1816 να δημεύσει την περιουσία της Μπουμπουλίνας, η οποία για να την σώσει, μεταβαίνει με το πλοίο της "Κοριέζος", στην Κωνσταντινούπολη.

Πρώτα συναντά τον Ρώσσο πρέσβη, κόμη Στρογγανώφ, από τον οποίο ζητά προστασία λόγω των υπηρεσιών του άντρα της προς τη Ρωσσία επιδεικνύοντας μάλιστα προς αυτόν, επιστολή του Ρώσσου ναυάρχου Σενιάρ, ο οποίος πιστοποιούσε τις υπηρεσίες του Μπούμπουλη. Επιπλέον τα πλοία της έφεραν τότε την Ρωσσική σημαία, βάσει της συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζί, μεταξύ Ρωσσίας και Τουρκίας, το 1774. Ο Στρογγανώφ, γνωστός φιλέλληνας της εποχής, στην προσπάθεια του να τη βοηθήσει και για να αποφύγει την επικείμενη σύλληψή της από τους Τούρκους, τη φυγαδεύει στην Κριμαία, σε ένα αγρόκτημα που της παραχωρεί ο Τσάρος Αλέξανδρος Α' κι όπου η Μπουμπουλίνα ζει περίπου 3 μήνες.

Πριν φύγει για την Κριμαία, καταφέρνει και συναντά στην Κωνσταντινούπολη και τη Βαλιδέ Σουλτάνα, τη μητέρα του Τούρκου Σουλτάνου. Η Σουλτάνα πρέπει να εντυπωσιάστηκε πολύ από τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα της Μπουμπουλίνας, κι ετσι πείθει το γιό της Μαχμούτ Β', να υπογράψει ειδικό φιρμάνι με το οποίο εξασφαλίζεται η περιουσία της Μπουμπουλίνας και παύει πλέον ο φόβος συλλήψεώς της από τους Τούρκους. Μόλις η Μπουμπουλίνα μαθαίνει αυτό το νέο, φεύγει από την Κριμαία και επιστρέφει αμέσως στις Σπέτσες.

Κατά την παραμονή της στην Κωνσταντινούπολη αλλά ίσως και σε επόμενο ταξίδι της εκεί το 1818, έρχεται σε επαφή με τους Φιλικούς και μυείται στην Φιλική Εταιρεία. Η Μπουμπουλίνα είναι η μόνη γυναίκα που μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία, στο χαμηλότερο βαθμό μύησης, καθότι οι γυναίκες δεν γίνονταν δεκτές από τους Φιλικούς.

Έτσι λοιπόν, επιστρέφοντας στις Σπέτσες αρχίζει τις προετοιμασίες της για την Επανάσταση που πρόκειται να ξεσπάσει. Αγοράζει όπλα και πολεμοφόδια από τα λιμάνια του εξωτερικού, τα φέρνει κρυφά με τα καράβια της και τα αποθηκεύει σε διάφορες κρύπτες στο σπίτι της και στο νησί. Το 1820 τελειώνει στις Σπέτσες η ναυπήγηση του Αγαμέμνονα, της ναυαρχίδας της, μίας κορβέτας μήκους 48 πήχεων, οπλισμένης με 18 μεγάλου βεληνεκούς κανόνια.
Η ναυπήγηση του "Αγαμέμνονα" είχε σαν αποτέλεσμα να καταγγελθεί η Μπουμπουλίνα στην Πύλη, ότι ναυπήγησε κρυφά πολεμικό πλοίο. Η πολυμήχανη όμως Μπουμπουλίνα, όχι μόνο κατόρθωσε να τελειώσει την κατασκευή του Αγαμέμνονα, δωροδοκώντας με μεγάλο χρηματικό ποσό τον απεσταλμένο στις Σπέτσες Τούρκο επιθεωρητή, αλλά συγχρόνως κατάφερε να εξοριστούν από το νησί και οι άνθρωποι που την είχαν καταγγείλει.

Δυστυχώς η ναυαρχίδα της Μπουμπουλίνας είχε κι αυτή τραγικό τέλος όπως κι η καπετάνισσα. Το πλοίο, μετά το θάνατο της Μπουμπουλίνας δόθηκε από τους απογόνους της στο Ελληνικό κράτος. Μετονομάστηκε σε Σπέτσες και έγινε η ναυαρχίδα του νεοσυσταθέντος τότε από τον Καποδίστρια κρατικού στόλου. Κάηκε το 1831 στο ναύσταθμο του Πόρου από τον Μιαούλη, όταν αυτός έβαλε μπουρλότο και έκαψε σχεδόν όλο το κρατικό στόλο σε μια προσπάθειά του να μην πέσουν τα πλοία στα χέρια των αντιπάλων του, που στην προκείμενη περίπτωση ήταν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Καποδίστρια.
Το 1819 η Μπουμπουλίνα επισκέπτεται και πάλι την Κωνσταντινούπολη, πιθανότατα για το θέμα της ναυπήγησης του Αγαμέμνονα. Εκεί έρχεται σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε' για την έναρξη της Επανάστασης, κι αργότερα συγκροτεί δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες, τα παλικάρια της, όπως τους φώναζε, τους οποίους συντηρεί η ίδια επί σειρά ετών, όπως και τα πληρώματά της. Όταν οι Έλληνες πολιορκούν το Ναύπλιο και κατόπιν την Τρίπολη, τους εφοδιάζει με τρόφιμα και πολεμοφόδια και έτσι ξοδεύει στα δύο μόλις πρώτα χρόνια της Επανάστασης, όλη την περιουσία της.

Στις 13 Μαρτίου του 1821, η Μπουμπουλίνα υψώνει τη δική της σημαία - τον αετό με την άγκυρα και τον Φοίνικα - στο κατάρτι του Αγαμέμνονα και την χαιρετίζει με κανονιοβολισμούς μπροστά στο λιμάνι των Σπετσών. Ο αετός με τα φτερά προς τα κάτω συμβολίζει το σκλαβωμένο Έθνος, που θα αναγεννηθεί όπως ο Φοίνικας, με τη βοήθεια του Nαυτικού που συμβολίζει η άγκυρα. Η Μπουμπουλίνα, το λάβαρό της, το είχε εμπνευσθεί από το λάβαρο των βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών, που ήταν παρόμοιο. Στις 3 Απριλίου, ανήμερα των Βαΐων, επαναστατούν οι Σπέτσες, πρώτες από τα υπόλοιπα νησιά.

Η Μπουμπουλίνα επικεφαλής μοίρας πλοίων πλέει προς το Ναύπλιο κι αρχίζει τον ναυτικό αποκλεισμό του. Η αποβίβασή της στους Μύλους του Άργους μαζί με τους φλογερούς λόγους της και τον ενθουσιασμό της, ξεσήκωσαν τους Αργείους, κάνοντας τους να επιμείνουν στην πολιορκία του Ναυπλίου, ενός κάστρου απόρθητου, αποτελούμενου από τρία φρούρια - το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία και το περίφημο Παλαμίδι - οπλισμένα συνολικά με τριακόσια κανόνια.

Οι επιθέσεις της εναντίον του Ναυπλίου ήταν μία σελίδα απαράμιλλου ηρωισμού. Αυτό φαίνεται κι από την αφήγηση του ιστορικού, αλλά και αυτόπτη μάρτυρα Ανάργυρου Χατζή-Αναργύρου, ο οποίος γράφει γι' αυτήν τα εξής: "...Μάλιστα δε το σπάνιο γεγονός εις τα χρονικά των εθνών, μία γυνή να επιστρατεύση, γυνή πλουσία, αποφασίσασα και πλοία και χρήματα και υιούς ολοκαύτωμα εις τον βωμόν της πατρίδος να προσφέρη. Αυτή δε η γυνή είναι η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, την οποίαν τα έθνη ανευφήμησαν και εχαιρέτισαν ως ηρωίδα. Ήτο δε πράγματι λεοντόθυμος. Το 1821, Δεκεμβρίου 4, εις την πολιορκίαν του Ναυπλίου, το ενθυμούμεθα, επιβαίνουσα σε ίδιον πλοίο της, μόνη διέταξε την έφοδο εις τας λέμβους κατά του φρουρίου.

Αύται δε επιτίθενται, αλλ' αι σφαίραι και οι μύδροι από των επιθαλασσίων προμαχώνων τας κανονοστοιχίας χαλαζηδόν επιπίπτοντες, υποχρεούν τους ανδρείους της να υποχωρήσωσι προς ολίγον. Εξανίσταται τότε η Αμαζών, επισκοπούσα από των εδωλίων της νήος, και τους βοά ...Είσθε λοιπόν γυναίκες και όχι άντρες; Εμπρός! Οι αξιωματικοί την υπακούουν, μάχονται, θνήσκουν, επανελθόντες εις την τάξιν, αλλ' εις μάτην, το φρούριο διά θαλάσσης ήτο απόρθητον. Διό μετέβη εις την ξηράν και εκεί εστρατήγει μέχρι της παραδόσεως του Ναυπλίου, τη 30 Νοεμβρίου 1822, συμμετέχουσα των έργων της πολιορκίας, οδηγούσα τα παλικάρια της, χορηγούσα τους θησαυρούς της."

Ο ιστορικός Ορλάνδος αναφέρει για την προσφορά της προς την πατρίδα: "...Ούτε πανταχού, ούτε και καθ' όλας τας εποχάς αναφαίνονται εν ταις επαναστάτεσι γυναίκες τοιαύται, έκτακτον έχουσαι τον χαρακτήρα και άξιαι να κινήσωσι τον θαυμασμό του κόσμου." Ένας άλλος δε ιστορικός, ο Ι. Φιλήμων, περιγράφοντας την τόλμη και γενναιότητα της Μπουμπουλίνας γράφει την ανεπανάληπτη φράση ότι "...ενώπιον αυτής ο άνανδρος ησχύνετο και ο ανδρείος υπεχώρη."

Εκτός της πολιορκίας του Ναυπλίου, η Μπουμπουλίνα παίρνει μέρος στο ναυτικό αποκλεισμό της Μονεμβασιάς και την παράδοση του κάστρου της. Τα πλοία της, πολιορκούν το Νεόκαστρο στην Πύλο και ανεφοδιάζουν το Γαλαξείδι, με κυβερνήτες τα παιδιά της.
Τα παλικάρια της πολεμούν στο Άργος, στην Τρίπολη, στα Δερβενάκια. Στην μάχη του Άργους παρά τον Χάραδρο ποταμό (Ξεριά), σώμα ολίγων Σπετσιωτών πολεμιστών με αρχηγό τον γιό της Μπουμπουλίνας, Γιάννο Γιάννουζα, αντιστάθηκε στις δύο και πλέον χιλιάδες Τουρκοαλβανών με επικεφαλής τον διαβόητο για τη βαρβαρότητα του, Βελή-μπέη, απεσταλμένο τότε του Χουρσίτ πασά της Τρίπολης, με εντολή την εκκαθάριση της Πελοποννήσου από τους επαναστατημένους Έλληνες.
Η μάχη ήταν άνιση κι εκεί έπεσε ως πραγματικός ήρωας, ο γιός της Μπουμπουλίνας. Ως άλλος Λεωνίδας, όρμησε πεζός πάνω στον έφιππο Βελή-μπέη τον έριξε κάτω από το άλογό του και τον τραυμάτισε με την σπάθα του θανάσιμα. Εχθρικό όμως βόλι εκείνη τη στιγμή, τον άφησε νεκρό. Η θυσία αυτή των Σπετσιωτών έδωσε το χρόνο στον άοπλο πληθυσμό του Άργους να τρέξει προς τους γύρω λόφους και να σωθεί.

Λίγες μέρες πριν από την πτώση της Τρίπολης η Μπουμπουλίνα καταφτάνει έφιππη μαζί με τους Σπετσιώτες της, στο ελληνικό στρατόπεδο έξω από την πόλη. Όλοι την υποδέχονται με ενθουσιασμό. Εκεί συναντά τον Κολοκοτρώνη. Αισθήματα αλληλοσεβασμού και φιλίας αναπτύσσονται μεταξύ τους σε τέτοιο ισχυρό βαθμό, ώστε αργότερα συγγενεύουν παντρεύοντας τα δύο παιδιά τους, Πάνο Κολοκοτρώνη και Ελένη Μπούμπουλη. Παίρνει μέρος ως ισάξια με τους άλλους οπλαρχηγούς στα πολεμικά συμβούλια και τις αποφάσεις. Της απονέμεται ο τίτλος της Καπετάνισσας και της Μεγάλης Κυράς. Μετά το θάνατό της, οι Ρώσσοι της απονέμουν και τον τίτλο της Ναυάρχου, έναν τίτλο με παγκόσμια μέχρι σήμερα μοναδικότητα για γυναικεία μορφή.

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1821 γίνεται μετά από πολιορκία η Άλωση της Τριπολιτσάς. Την πτώση της πόλης ακολουθεί μεγάλη σφαγή που κράτησε τρεις μέρες και τρεις νύχτες κι είχε αργότερα σαν αντίποινα τη σφαγή του πληθυσμού της Χίου από τους Τούρκους.
Τριάντα χιλιάδες κατά τους ιστορικούς οι νεκροί, γεμίζουν τους δρόμους και τα στενά. Το αίμα ρέει ποτάμι. Εν μέσω της φοβερής σφαγής, η Μπουμπουλίνα καταφέρνει και σώζει μόνη της το χαρέμι του Χουρσίτ, κρατώντας με την πράξη της αυτή, την υπόσχεση που έδωσε το 1816 στη Βαλιδέ Σουλτάνα στην Κωνσταντινούπολη, όταν εκείνη κατάφερε να σώσει την περιουσία της Λασκαρίνας από τη δήμευση. Η Μπουμπουλίνα της είχε τότε υποσχεθεί ότι εάν ποτέ κάποια Τουρκάλα ζητούσε τη βοήθειά της, θα έκανε κι αυτή ό,τι καλύτερο μπορούσε.

Μετά την πτώση του Ναυπλίου στις 30 Νοεμβρίου του 1822, η Μπουμπουλίνα εγκαθίσταται εκεί για περίπου δύο χρόνια, σε κλήρο γης που της παραχωρείται από το κράτος σαν αντάλλαγμα των υπηρεσιών της προς το έθνος. Προς τα τέλη του 1824 η χώρα σπαράσσεται από τα δεινά του δεύτερου και καταστροφικότερου εμφυλίου.

Η κυβέρνηση των Καπεταναίων των νησιών (κυβέρνηση Κουντουριώτη) υπερισχύει του Συνασπισμού των Κοτζαμπάσηδων και των Στρατιωτικών της Πελοποννήσου. Ο Πάνος Κολοκοτρώνης, τότε φρούραρχος του Ναυπλίου δολοφονείται κι ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με άλλους οπλαρχηγούς στον Προφήτη Ηλία, μοναστήρι της Ύδρας.

Η Μπουμπουλίνα αντιδρά στη σύλληψη του Κολοκοτρώνη και ζητά την αποφυλάκισή του. Κρίνεται επικίνδυνη και συλλαμβάνεται δύο φορές από το Υπουργείο Αστυνομίας με εντολή να φυλακιστεί. Έγγραφη διαμαρτυρία της, υπάρχει στα Γενικά Αρχεία του κράτους προς το τότε Βουλευτικό Σώμα. Τελικά η Μπουμπουλίνα σχεδόν εξορίζεται στις Σπέτσες, αφού χάνει και τον κλήρο γης που της είχε παραχωρήσει το κράτος στο Ναύπλιο.

Ο Φεβρουάριος του 1825 βρίσκει τη Μπουμπουλίνα να ζει στο σπίτι της στις Σπέτσες, άνευ σχεδόν περιουσίας, πικραμένη με τις έριδες των πολιτικών και την έκβαση του αγώνα. Στις 12 Φεβρουαρίου αποβιβάζεται σχεδόν ανενόχλητος στην Πελοπόννησο ο Ιμπραήμ με 4.400 άντρες, δύναμη που οι Έλληνες ευκολότατα μπορούσαν να κατατροπώσουν άν δεν σπαράσσονταν τότε μεταξύ τους από τον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο. Η δύναμη αυτή του Ιμπραήμ, ήταν το προγεφύρωμα της κύριας εισβολής που ακολούθησε και είχε σαν αποτέλεσμα την ανακατάληψη από τους Τούρκους του μεγαλύτερου και πάλι μέρους της Πελοποννήσου και τη σφαγή και τυραννία του πληθυσμού της για σχεδόν ακόμη τρία χρόνια. Μετά την αποβίβαση του Ιμπραήμ, οι πολιτικοί τρομοκρατημένοι βγάζουν τον Κολοκοτρώνη από την φυλακή και του αναθέτουν την αρχιστρατηγία.

Η φιλοπατρία της Μπουμπουλίνας υπερισχύει όλων των άλλων συναισθημάτων της, και ενώ κάνει πάλι προετοιμασίες για να λάβει μέρος στον καινούργιο αγώνα εναντίον του Ιμπραήμ, έρχεται το αναπάντεχο τέλος της. Πέφτει νεκρή από Σπετσιώτικο βόλι, στις 22 Μαΐου 1825 στο σπίτι του πρώτου άντρα της, του Γιάννουζα. Αιτία, μια λογομαχία της με άτομα από την οικογένεια Κούτση, λόγω της απαγωγής της κόρης του Χριστόδουλου Κούτση, Ευγενίας, από τον γιο της Μπουμπουλίνας Γεώργιο Γιάννουζα. Τα σκληρά και αμείλικτα λόγια της Καπετάνισσας είναι αρκετά για να οπλίσουν τελικά το χέρι, του αγνώστου λόγω σκότους, δολοφόνου.

Πηγή: Το Μουσείο των Σπετσών

Ελληνίδα γυναίκα
Pappa Flesh, Late Minister of War in the Greek Government, 1830

Λιθογραφία, 1830

Henri Decaisne

Henri Decaisne (27 January 1799 – 17 October 1852)

Βέλγος ιστορικός και ζωγράφος.

Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη
«Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη»
Αποτυχημένη επιχείρηση
«Αποτυχημένη επιχείρηση»
Un Souliote en Embuscade
«Un Souliote en Embuscade» 1826

Παρίσι, Basset, 1827

Αποτυχημένη επιχείρηση
«Femme Grecque, attendant l’ issue d’ un combat

Παρίσι, Basset, 1827

Άρι Σέφερ

Άρι Σέφερ (Ary Scheffer, 1795-1858)

Γαλλο-ολλανδός ρομαντικός ζωγράφος. Εμπνεύστηκε από τη λογοτεχνία, κυρίως τον Δάντη, τον Γκαίτε, αλλά και τον λόρδο Βυρωνα.

Οι Σουλιώτισσες
«Οι Σουλιώτισσες»
Greek Women Imploring at the Virgin of Assistance / Ελληνίδες εκλιπαρώντας για βοήθεια
«Greek Women Imploring at the Virgin of Assistance / Ελληνίδες εκλιπαρώντας για βοήθεια» 1826
Πολεμιστής φυγαδεύει αμάχους
«Πολεμιστής φυγαδεύει αμάχους»
Οι εξόριστοι Έλληνες πάνω σε βράχο
«Οι εξόριστοι Έλληνες πάνω σε βράχο»

Ελαιογραφία, Ιστορικό Μουσείο, Αμστερνταμ

Ο Αλή Πασάς δεν κατάφερε να υποτάξει με τα όπλα την Πάργα, κατάφερε να την εξαγοράσει όμως από τους Βρεττανούς μετά τη συντριβή του Ναπολέοντα, στέλνοντας ως αντάλλαγμα χρυσάφι μεγάλης αξίας στον Ύπατο Αρμοστή των Επτανήσων, Thomas Maitland. Μέσα στη συμφωνία της εξαγοράς της Πάργας, ο Αλή Πασάς έθεσε ως βασικό όρο να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι της Πάργας την πόλη τους μετά την πώληση. Το τελικό έγγραφο της μεταβίβασης της Πάργας υπογράφτηκε στα Ιωάννινα στις 17 Μαΐου 1817 ανάμεσα στον Τούρκο Βεζίρη Χαμίτ Μπέη και το Βρεττανό αντιπρόσωπο John Cartwright. Ο Maitland έστειλε στην Πάργα τέσσερις αξιωματικούς για να βεβαιώσουν τους κατοίκους πως δεν είχαν λόγο να φοβούνται την κυριαρχία του Αλή Πασά και ότι ο Ύπατος Αρμοστής εγγυόταν την ασφάλεια τους, την ευνομία και την προστασία της περιουσίας τους.

Επειδή όμως οι Παργινοί γνώριζαν τόσο τη μαύρη ψυχή του Αλή Πασά,όσο και την απάτη του Maitland, έσκαψαν τους τάφους των νεκρών, πήραν τα οστά των προγόνων τους και καθώς έπλεαν προς την Κέρκυρα, τα έριξαν στον πάτο της θάλασσας. Μετά από αυτή την ηρωική «έξοδο» των κατοίκων της Πάργας, η πόλη ερημώθηκε και αργότερα σποραδικά κατοικήθηκε από λίγες οικογένειες Τουρκαλβανών. Οι Χριστιανοί της Πάργας εξορίστηκαν στην Κέρκυρα και όλη η Ευρώπη διαμαρτυρήθηκε για το έγκλημα αυτό. Ο Σέφερ καταγράφει σ' αυτό το έργο τον πόνο και τον σπαραγμό των εξόριστων στην Κέρκυρα Παργινών, καθώς αγναντεύουν τη χαμένη τους πατρίδα.

Franciszek Tomasz Tepa

Franciszek Tomasz Tepa (17 Σεπτεμβρίου 1829, Lwów - 23 Δεκεμβρίου 1889, Lwów)

Πολωνός ζωγράφος ειδικευμένος στα πορτραίτα. Οριενταλιστής. Γνωστός για τις μινιατούρες του πάνω σε ελεφαντόδοντο. Φλογερός επαναστάτης.
Άρχισε τις σπουδές του στην "Akademia Stanowa" με τον Jan Maszkowski από το 1842 ως το 1844, αργότερα παρακολούθησε μαθήματα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης (1847 – 1848), όπου διδάχτηκε από τον Ferdinand Waldmüller, για ν΄ακολουθήσει η Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου ( 1849 – 1852), με καθηγητή τον Wilhelm Kaulbach και η École nationale supérieure des Beaux-Arts (1854 – 1860), με τους Ary Scheffer και Léon Cogniet.
Το 1852, επισκέφθηκε την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη.

Ο Μπότσαρης στη μάχη του Καρπενησίου τη νύχτα της 8ης Αυγούστου 1823
«Ο Μπότσαρης στη μάχη του Καρπενησίου τη νύχτα της 8ης Αυγούστου 1823», 1852

François-Émile de Lansac (1803-1890)

Γάλλος ζωγράφος με καταγωγή από το Béarn, γεννημένος στην Tulle (Corrèze). Μαθητής στο Παρίσι του Ary Scheffer, που συνέβαλε με το ταλέντο του σε πολλά από τα έργα του δασκάλου του. Ειδικεύτηκε στα πορτραίτα, τις στρατιωτικές σκηνές και τα ιστορικά θέματα. Συμμετείχε τακτικά στο Salon des français από το 1827 μέχρι το 1878, του απονεμήθηκε μετάλλιο τρίτης τάξης το 1836 κι ένα μετάλλιο δεύτερης τάξης το 1838. Η πρώην κατοικία του Lansac, η οποία βρίσκεται στο 37 Avenue Montaigne, στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, τώρα στεγάζει το γραφείο θεώρησης της Καναδικής Πρεσβείας. Πέθανε στο Παρίσι το 1890.

Οι τελευταίες στιγμές του Μεσολογγίου
«Οι τελευταίες στιγμές του Μεσολογγίου» 1827

Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου

Η θυσία της μάνας, λίγο πριν θυσιαστεί κι η ίδια στο βωμό της τιμής.

Τελευταία πράξη αντίστασης, τελευταία πράξη αξιοπρέπειας.

Το τραγικό, περήφανο τέλος, που είναι προτιμότερο από την ατίμωση και τον εξανδραποδισμό.

Οι Μεσολογγίτες είχαν πάρει απόφαση να σκοτώσουν όλες τις γυναίκες και τα παιδιά για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων, απόφαση που ανακλήθηκε την τελευταία στιγμή με καθοριστική παρέμβαση του Μητροπολίτη Ιωσήφ.

Κάποιες γυναίκες ζωθήκαν άρματα για τη μεγάλη Έξοδο, κάποιες προτίμησαν το θάνατο, καμμιά τους τη σκλαβιά.

Και το Μεσολόγγι έγινε σύμβολο. Κι υψώθηκε τόσο ψηλά, όσο των γυναικών του το ανάστημα.

Johann Georg Christian Perlberg (Κολωνία 1806–1884 Νυρεμβέργη)

Γερμανός ζωγράφος του 19ου αιώνα. Από τους σημαντικότερους ζωγράφους θεμάτων σχετικά με την Επανάσταση του 1821.

Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη
Τα τύμπανα του πολέμου της Ανεξαρτησίας( ή «Ο νεαρός τυμπανιστής του Μεσσολογίου»)

Λάδι σε καμβά, 48.5 x 34.5 cm

Un Souliote en Embuscade

Γεώργιος Καραϊσκάκης
Η μάχη των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ακροπόλεως, με κεντρική εμβληματική φιγούρα που παραπέμπει στον Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Λάδι σε μουσαμά, 111 εκ x 125 εκ

Un Souliote en Embuscade
Μάχη Ελλήνων με Τούρκους

Λάδι σε μουσαμά, 111 εκ x 125 εκ

Un Souliote en Embuscade
Μάχη από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας

Λάδι σε καμβά, 58 x 72 cm

Αγνώστου

Ελληνόπουλο υπερασπίζεται τον πατέρα του
«Ελληνόπουλο υπερασπίζεται τον πατέρα του» 19ος αιώνας, επηρεασμένο από το έργο του Ary Scheffer
Τόμας Φίλιπς

Τόμας Φίλιπς (Tomas Phillips, 18 Οκτωβρίου1770 - 20 Απριλίου 1845)

Διακεκριμένος Άγγλος πορτραιτίστας μεγάλων ανδρών της εποχής του, επιστημόνων, καλλιτεχνών, ποιητών και πεζογράφων.

Lord Byron in an Albanian dress
«Lord Byron in an Albanian dress» 1813

A replica painted by Thomas Phillips (in 1835) of his original painting of 1813

Ιβάν Κονσταντίνοβιτς Αϊβαζόφσκι

Ιβάν Κονσταντίνοβιτς Αϊβαζόφσκι (Αϊβαζιάν Οβανές Κωνσταντίνοβιτς, 1817-1900)

Ρώσσος ζωγράφος αρμένικης καταγωγής, θεωρείται ο μεγαλύτερος «ζωγράφος της θάλασσας». Ζωντάνεψε τις περισσότερες θάλασσες του κόσμου, αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία της εποχής του, με τις ναυμαχίες του από τον Ρωσσοτουρκικό πόλεμο και την Ελληνική Επανάσταση.

Η Ακρόπολις των Αθηνών
«Η Ακρόπολις των Αθηνών» 1883
Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο
«Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο»
Η Μάχη της Χίου, 24 Ιουνίου 1770
«Η Μάχη της Χίου, 24 Ιουνίου 1770» 1848
Ναυμαχία Ναυαρίνου
«Ναυμαχία Ναυαρίνου» 1846

Αγία Πετρούπολη, Ναυτικό Κολλέγιο

Τρικυμία στο Σούνιο
«Τρικυμία στο Σούνιο» 1856

Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη

Ανατίναξη της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη το 1866
«Ανατίναξη της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη το 1866» 1867

Ντονάτο Φραντσέσκο Ντε Βίβο (Donato Francesco de Vivo 1834-1890)

Καταγόταν από οικογένεια καλλιτεχνών, κι έζησε στη Νάπολη κατά την εποχή της άνθισης της ιστορικής ζωγραφικής, ιδίως εξ αιτίας της τεράστιας επιρροής του ζωγράφου ιστορικών σκηνών και καθηγητή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νάπολης, ενός άλλου de Vivo: του Tommaso de Vivo (1790 – 1884), που πιθανολογείται ότι ήταν ο πατέρας του. Ελάχιστα γνωρίζουμε γι΄ αυτόν.

Ο θάνατος του Λάμπρου Τζαβέλλα
«Ο θάνατος του Λάμπρου Τζαβέλλα» 1855

Λάδι σε μουσαμά, 107 χ 132 εκ.
Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Παράρτημα Ναυπλίου

Παρότι ελάχιστα γνωρίζουμε για τον ζωγράφο, υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές, που βεβαιώνουν ότι στα μέσα του 19ου αιώνα βρισκόταν στη Νάπολη, όπου και παρουσίασε το 1855 τον συγκεκριμένο πίνακα.

Το έργο προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στη Νάπολη που βρισκόταν σε περίοδο καλλιτεχνικής ανανέωσης, και υπό την επιρροή της γαλλικής κλασσικιστικής ζωγραφικής - το πιο ζωντανό ρεύμα της εποχής και μαγευόταν από το ηρωικό, το προτρεπτικά αγωνιστικό, αφού στην Ιταλία έπνεε άνεμος επαναστατικών εξεγέρσεων.

Στον πίνακα απεικονίζεται ο θάνατος του Λάμπρου Τζαβέλα, η στιγμή που πληγωμένος πέφτει στο πεδίο της μάχης. Η γυναίκα του Μόσχω τον αγκαλιάζει με το δεξί της χέρι, ενώ αριστερά, ανάμεσα σε πτώματα, καπνούς και συντρίμμια, έντρομος ο γιος τους Φώτος προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει.

Ο ζωγράφος δίνει έμφαση στις δύο κύριες μορφές, που καταλαμβάνουν ως σύμπλεγμα το πρώτο μέρος του πίνακα. Ο χώρος με τα ογκώδη ερείπια παραπέμπει σε κάποιο τόπο φανταστικό, ενώ κι η ίδια η σκηνή δεν μπορεί να συνδεθεί με κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός. Είναι γνωστή η ανδρεία που επέδειξαν ο Λάμπρος Τζαβέλας και η γυναίκα του κατά την επίθεση του Αλή Πασά εναντίον των Σουλιωτών, το 1792, και κατά τη διάρκεια των μαχών που διεξήχθησαν στην Κιάφα του Σουλίου όπου τραυματίστηκε βαρύτατα ο Λάμπρος. Όμως ο Τζαβέλας δεν πέθανε κατά τη διάρκεια εκείνων των μαχών, αλλά λίγα χρόνια αργότερα, γύρω στο 1795.

Ο ζωγράφος, ακολουθώντας τα πρότυπα απεικόνισης του θανάτου ηρώων που πληγώθηκαν στη μάχη, δεν ενδιαφέρεται τόσο για το ακριβές ιστορικό γεγονός, όσο για την πράξη ηρωισμού και θυσίας που αποδίδει με ιδιαίτερη ευαισθησία και πάθος.

Nicolas Louis Francois Gosse (1787-1878)

Γάλλος ζωγράφος

Η Μάχη της Ακρόπολης
«Η Μάχη της Ακρόπολης» 1827

Λάδι σε μουσαμά 40 χ 27,5 εκ.
Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Παράρτημα Ναυπλίου

Η γυναίκα, είναι η Ασήμω Λιδωρίκη, σύζυγος του Ιωάννη Γκούρα, η «Κυρά του Κάστρου της Ακρόπολης» η οποία μετά το θάνατο του συζύγου της αντιστάθηκε γενναία κατά την πολιορκία του ιερού βράχου από τον Κιουταχή, συνεχίζοντας την παράδοση των γυναικών του Σουλίου, κι εκείνων του Μεσολογγιού.

Μέσα στα ερείπια του αρχαίου ναού, έχοντας το ένα χέρι λαβωμένο και κρατώντας με το άλλο το σπαθί, πατάει πάνω στο λάβαρο με την ημισέληνο που κρατούσε ο σκοτωμένος πια Τούρκος.

Η πολιορκία της Ακρόπολης από τους Τούρκους και η πεισματική απόφαση των Ελλήνων να την υπερασπισθούν έως εσχάτων, ήταν από τα γεγονότα της Επανάστασης που αναζωπύρωσαν το φιλελληνικό ενδιαφέρον μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου και ιδιαιτέρως των γάλλων καλλιτεχνών.

Ο Nicolas Gosse, ζωγράφος ιστορικών σκηνών και ευαίσθητος στα γεγονότα της εποχής του, διαλέγει από την πολιορκία της Ακρόπολης, την εικόνα της Ασήμως που στέκει αγέρωχη και ατρόμητη καταπατώντας τα σύμβολα του εχθρού μέσα στον αρχαίο ναό, που αργότερα θα γίνει ο τάφος της.

Για τον Gosse, η Ασήμω είναι η Ελλάδα που μάχεται, όμοια με την Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου του Delacroix του 1826 ή νωρίτερα ακόμη με την Αφύπνιση της Ελλάδας του Ange-René Ravault (1766-1845) του 1822. Δεν είναι τόσο το ιστορικό γεγονός που προβάλλει, όσο η ίδια η ατρόμητη,όμορφη γυναίκα με το κόκκινο της φούστας της να λάμπει μπρός στους κίονες του αρχαίου ναού και το σπαθί στο χέρι της. Λαβωμένη, κι όμως ικανή να πατά τα σύμβολα μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας που ξεψυχάει ηττημένη στα πόδια της.

Η γυναίκα γίνεται σύμβολο των αγώνων του λαού, αναπόσπαστο κομμάτι του αρχαίου ναού, άγγελος του διαχρονικού μηνύματος για ελευθερία, ιδανικό του αρχαίου ελληνικού κόσμου που αέναα επιβιώνει σ΄αυτόν τον τόπο. Το έργο είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό, όπως αποδεικνύει και η μεταφορά του σε χαρακτικό(ένα αντίτυπο, διασώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας).

François-Auguste Vinson

François-Auguste Vinson (Paris 1789 - Ems 1855)

Γάλλος ζωγράφος, βραβευμένος με σημαντικά βραβεία της εποχής, που εξέθετε τακτικά στα επίσημα γαλλικά Salon από το 1822 μέχρι το 1855. Ένας αναγνωρισμένος και αγαπημένος των Γάλλων καλλιτέχνης που είχε εκτελέσει πολλές ζωγραφικές παραγγελίες για την ιστορική πινακοθήκη του Château de Versailles και ειδικευόταν στις ιστορικές απεικονίσεις.

Μετά τη σφαγή στη Σαμοθράκη
«Μετά τη σφαγή στη Σαμοθράκη»

Ένα νησιώτικο ολοκαύτωμα που δυστυχώς παραμένει άγνωστο για πολλούς, είναι η σφαγή της Σαμοθράκης, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1821. Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης με επικεφαλής τους τον Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιο, ξεσηκώθηκαν και φυλάκισαν τούς άντρες της τουρκικής φρουράς. Η Υψηλή Πύλη διέταξε αμέσως την καταστολή της εξέγερσης. Οι τούρκοι αποβιβάστηκαν στις Μακρυλιές, 1η Σεπτεμβρίου 1821 και όρμησαν στη Χώρα. Οι εξεγερμένοι, λίγοι μπροστά στο λεφούσι κι άμαθοι στον πόλεμο, δεν είχαν καμμιάν ελπίδα ν΄ απωθήσουν τούς τούρκους του καπιτάν Καρά Αλή, οι οποίοι κατάσφαξαν τους κατοίκους της. Αμέσως μετά έβγαλαν κήρυκες που βεβαίωναν ότι αφού η στάση τέλειωσε, δε θα χαλάσουν πια κανέναν κι έτσι άρχισαν να γυρνούν στα σπίτια τους οι άνθρωποι. Μπέσα και τούρκος όμως, μαζί δεν πορεύονται κι ο Καρά Αλή συνέλαβε όσους επέστρεψαν και τους αποκεφάλισε στη θέση Εφκάς. Τα γυναικόπαιδα πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας και της Σμύρνης, αλλά ευτυχώς πολλά από αυτά, εξαγοράσθηκαν από πλούσιους φιλέλληνες και ιδιαίτερα από τον Ελβετό τραπεζίτη Εϋνάρδο. Οι δούλοι Σαμοθρακίτες εξισλαμίσθηκαν διά της βίας. Πέντε από τούς επιζήσαντες επέστρεψαν στην αρχική τους θρησκεία και για τούτο βασανίστηκαν και θανατώθηκαν στην απέναντι θρακική ακτή κι είναι πλέον για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας νεομάρτυρες (η μνήμη τους τιμάται την Κυριακή του Θωμά).

Το νησί των 10000 κατοίκων, ερήμωσε για έξι χρόνια κι αποτελεί ένα ακόμα ολοκαύτωμα από τα αμέτρητα του πολύπαθου τόπου μας στη διάρκεια του οθωμανικού ατέλειωτου εφιάλτη.

Προσαλέντης Σπυρίδων (Κέρκυρα, 1830 - Αθήνα, 1895)

Έλληνας ζωγράφος και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Γνωστός κυρίως για τις προσωπογραφίες του. Γιος του ζωγράφου και γλύπτη Παύλου Προσαλέντη. Η πρώτη του επαφή με τη ζωγραφική ήταν στην καλλιτεχνική σχολή του πατέρα του, αργότερα σπούδασε στην Accademia di Belle Arti της Βενετίας από την οποία αποφοίτησε λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο. Παρέμεινε αρκετά χρόνια στη Βενετία προτού επιστρέψει στην Κέρκυρα. Το 1865 διορίστηκε καθηγητής ελαιογραφίας στο "Σχολείον των Τεχνών" της Αθήνας, παραιτήθηκε ομως το επόμενο έτος κι επέστρεψε στη Βενετία όπου συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση της Βενετίας κατάφερνοντας να αποσπάσει βραβείο. Το 1870 μετά από προτροπή του βασιλέως Γεωργίου Α' επέστρεψε στην Αθήνα αναλαμβάνοντας τη διακόσμηση του παρεκκλησίου των Ανακτόρων. Το 1876 με αφορμή την θέσπιση δεύτερης έδρας ζωγραφικής στο Σχολείο των Τεχνών επανήλθε στο διδακτικό προσωπικό της σχολής κρατώντας τη θέση του μέχρι το θάνατο του το 1895. Μεταξύ των μαθητών του συγκαταλέγονται ο Σπυρίδων Βικάτος, ο Δημήτριος Γερανιώτης, ο Νικόλαος Φέρμπος κ.α. Ασχολήθηκε κυρίως με τις προσωπογραφίες και με την ηθογραφία. Ζωγράφισε πορτραίτα διαφόρων αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και άλλων προσωπικοτήτων συνδυάζοντας στην τεχνοτροπία του το ακαδημαϊκό ύφος με στοιχεία ρεαλισμού.

Προσωπογραφία του αγωνιστή Παναγιώτη Γιατράκου
Προσωπογραφία του αγωνιστή Παναγιώτη Γιατράκου

O Παναγιώτης Γιατράκος γεννήθηκε στην Άρνα της Λακωνίας το 1781 (για άλλους 1780, ή 1790 ή 1791) και πέθανε στις 25 Οκτωβρίου ιουλ. / 6 Νοεμβρίου 1851 γρηγ. στην Αθήνα.

Ο χρόνος της γέννησής του πρέπει πάντως να τοποθετηθεί στα 1790, αφού ανεξάρτητα από την πεποίθηση των βιογράφων του και άλλων, όπως προκύπτει από τον κατάλογο των Φιλικών του Παναγιώτη Σέκερη, όταν μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από το Γρηγόριο Δικαίο – Παπαφλέσσα τον Αύγουστο του 1818, ήταν 27 χρονών. Επίσης σύμφωνα με έγγραφο του Αρχείου Αγωνιστών της Εθνικής Βιβλιοθήκης (αρ. 21651), το 1833 ήταν 43 χρονών.

Οι Γιατρακαίοι ήταν ισχυρή οικογένεια προεστών της περιοχής, που προσέφερε πολλά στον αγώνα κι ιδιαίτερα ενθουσιώδης κι αφοσιωμένος, πιο πολύ απ’ όλα τα αδέλφια, αποδείχτηκε ο Παναγιωτάκης που διέπρεψε στην πολιορκία της Τριπολιτσάς ως επικεφαλής στρατιωτικού σώματος Αρκάδων και Μανιατών, καθώς και στις διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους για την παράδοση της πόλης. Ήταν ανάμεσα στους πολιορκητές του Ναυπλίου και της Ακροκορίνθου επίσης και συνυπέγραψε με άλλους οπλαρχηγούς τη συμφωνία παράδοσης από τον Κιαμίλ μπέη του σημαντικού αυτού κάστρου. Την άνοιξη του 1822 ο Γιατράκος διακρίθηκε στις επιχειρήσεις της Ηπείρου, όπου εκστράτευσε με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, καθώς και στην αντιμετώπιση της εκστρατείας του Δράμαλη στην Πελοπόννησο το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου.

Κατά την εισβολή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο έσπευσε στο Νεόκαστρο, όπου πολέμησε επικεφαλής 700 ανδρών, και κατά την παράδοση του φρουρίου στον Αιγύπτιο στρατάρχη (11 Μαΐου 1825) κρατήθηκε με το Γεώργιο Μαυρομιχάλη ως όμηρος, για να εκβιαστούν οι Έλληνες να απελευθερώσουν δυο Τούρκους πασάδες που είχαν συλληφθεί κατά την κατάληψη του Ναυπλίου (30 Νοεμβ. 1822). Απελευθερώθηκε τέσσερις μήνες αργότερα, συνέχισε τον αγώνα κατά του Ιμπραήμ και δεν έπαψε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως το τέλος του Αγώνα. Και στο Μεσολόγγι ακόμα έτρεξε, και βοήθησε κι εκεί.

Γιατρός, φιλικός και αγωνιστής, ηγετική μορφή της Επανάστασης, με ρόλο σημαντικό στα στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα, τόσο κατά τη διάρκεια του Αγώνα, όσο και κατά την πρώτη περίοδο του νέου ελληνικού κράτους, ο Παναγιωτάκης υπήρξε από τους πιο ισχυρούς αρχηγούς που ανέδειξε η περιοχή του.

Το «Γιατράκος» φαίνεται νάχει σχέση με το γεγονός πως στην οικογένεια πάντα υπήρχαν μέλη που ασκούσαν εμπειρικά την ιατρική, όμως ο Παναγιωτάκης τη σπούδασε κιόλας στην Πάντοβα (δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς).

Στο «αφιερωτικό» της μύησής του στη Φιλική Εταιρεία αναφέρεται ήδη ως «Σπαρτιάτης χειρουργός». Αργότερα, ίσως το 1817, εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο και κατατάχτηκε σε αγγλικό στρατιωτικό σώμα. Λίγο πριν από την έναρξη του Αγώνα ίδρυσε στη Σπάρτη «Σχολείον Ιατροχειρουργικής» και εκπαίδευσε στην ιατρική και την επείγουσα χειρουργική όχι μόνο τα αδέρφια του, αλλά και πολλούς άλλους που αργότερα πρόσφεραν πολυτιμες υπηρεσίες στην Επανάσταση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, εφάρμοζε αντισηπτική και ασηπτική μέθοδο με ρακή (!), σε μια εποχή που η αντισηψία ήταν άγνωστη λέξη κι αντιμετώπιζε με μεγάλη επιτυχία βαρύτατες χειρουργικές επεμβάσεις. Μόλις ξεκίνησε ο Αγώνας, ο Γιατράκος πήγε από το Μυστρά, στο πρώτο στρατόπεδο της Πελοποννήσου, στα Βέρβαινα της Κυνουρίας, και στις 8 Απριλίου 1821 με το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη κι άλλους αγωνιστές, απευθύνθηκε στους Υδραίους ζητώντας τους πιο ενεργή συμμετοχή στην Επανάσταση.

Η ανάμιξη του Γιατράκου στα πολιτικά πράγματα υπήρξε επίσης αξιόλογη. Το Δεκέμβριο του 1821 ήταν μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας που προήλθε από τη συνέλευση του Άργους (1-27 Δεκ. 1821 ), και στη διάρκεια της Β’ Εθνικής Συνέλευσης στο Άστρος (29 Μαρτ. – 18 Απρ. 1823) ορίστηκε φρούραρχός της. Στη διάρκεια του εμφύλιου (1823 – 25) ο Γιατράκος, όπως εξάλλου ολόκληρη η οικογένειά του, τάχθηκε με το μέρος της κυβέρνησης του Γεωργίου Κουντουριώτη, ο οποίος τη χρησιμοποίησε για να επιβληθεί στη μερίδα των στρατιωτικών.

Η δράση του κατά την καποδιστριακή περίοδο υπήρξε περιορισμένη και είναι γνωστό ότι αργότερα υπήρξε αφοσιωμένος στο βασιλιά Όθωνα (που όπως αναφέρεται στην κηδεία του Γιατράκου ακολούθησε πεζός τη σορό).

Το 1834 συντέλεσε στην καταστολή της εξέγερσης που εκδηλώθηκε στη Μεσσηνία εναντίον της βαυαρικής αντιβασιλείας με πρωταγωνιστή το Γιαννάκη Γκρίτζαλη, κι ορίστηκε αντιπρόεδρος του Στρατοδικείου που δίκασε τους επαναστάτες το Σεπτέμβριο του 1834. Μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 διορίστηκε γερουσιαστής. Ο Παναγιώτης Γιατράκος, νηφάλιος κατά την άσκηση των πολιτικών και στρατιωτικών του δραστηριοτήτων, θεωρήθηκε ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Παναγιώτη Κρεββατά το Νοέμβριο του 1822, του ισχυρότερου οπλαρχηγού της Πελοποννήσου και υποστηριχτή του Κολοκοτρώνη. Η ενοχή του όμως δεν αποδείχτηκε ποτέ κι έτσι εξακολούθησε μετά τη δύσκολη αυτή περίοδο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα, ως το θάνατό του.

Portrait of Themistoklis Trikoupis
Portrait of Themistoklis Trikoupis

Λάδι σε καμβά, 68.5 x 52 cm (27 x 20.5 in)

Η οικογένεια του Θεμιστοκλή Τρικούπη συγκαταλέγεται στις ιστορικές οικογένειες του Μεσολογγίου και είχε μακρά συμβολή στην πολιτική, κοινωνική και πνευματική ζωή τόσο της πόλης, όσο και του τόπου.

Γενάρχης της, ο Γεωργάκης Τρικούπης,ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι περίπου το 1730.

Κατά την προεπαναστατική περίοδο μέλη της οικογένειας ασχολήθηκαν με τη ναυτιλία, που ήταν κι η βασική οικονομική δραστηριότητα της πόλης. Παράλληλα η οικογένεια ασχολήθηκε και με τα κοινά, κυρίως με την ιδιότητα των προεστών, διαμορφώνοντας έκτοτε μία παράδοση αδιάλειπτης ενεργού πολιτικής συμμετοχής.

Στο πλαίσιο αυτό ήταν αυτονόητη, με την έναρξη του Αγώνα το 1821, και η συμμετοχή των Τρικούπηδων στις στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις που στόχευαν στην απελευθέρωση και συγκρότηση του ελληνικού κράτους.

Από τότε κι ως πρόσφατα, μέλη της οικογένειας αναδείχθηκαν σε σημαντικές θέσεις με πιο αξιομνημόνευτους τους πρωθυπουργούς Σπυρίδωνα Τρικούπη (1788-1873) και τον γιο του Χαρίλαο (1832-1896).

Ο Θεμιστοκλής γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1807.

Πολέμησε κατά την Ελληνική Επανάσταση και τραυματίσθηκε. Αργότερα κατατάχθηκε ως στρατιωτικός στην Οροφυλακή, όπου και υπηρέτησε ως ανώτερος αξιωματικός, καθώς και στην Βασιλική φάλαγγα.

Διακρίθηκε για τη σύνεση, τον εξαιρετικό χαρακτήρα και την γενναιότητά του.

Πέθανε το 1890.

Portrait of Kalidona Trikoupis, Themistoklis' wife
Portrait of Kalidona Trikoupis, Themistoklis' wife
Πολεμιστής του 1821
«Πολεμιστής του 1821» 1862

Μαύρη, μωρέ, πικρή ζωή που κάνουμε
Μαύρη ζωή που κάνουμε εμείς οι μαύροι κλέφτες,
Εμείς οι μαύροι κλέφτες
Ποτέ, μωρέ, ποτέ μας δεν αλλάζουμε, ποτέ μας δεν αλλάζουμε
και δεν ασπροφορούμε
Όλη, μωρέ, όλη μερούλα πόλεμο
Όλη μερούλα πόλεμο το βράδυ καραούλι, το βράδυ καραούλι
Κοντά, μωρέ, κοντά, στα ξημερώματα
Κοντά στα ξημερώματα γυρίζω να πλαγιάσω, γυρίζω να πλαγιάσω
Το χε μωρέ, το χέρι μου προσκέφαλο και το σπαθί μου στρώμα, και το σπαθί μου στρώμα
Το κα μωρέ, to καριοφίλι μ΄ αγκαλιά
Το καριοφίλι μ΄ αγκαλιά σαν το παιδί την μάνα, σαν το παιδί τη μάνα.

Προσωπογραφία του Ηλία Μαυρομιχάλη, 1887
Προσωπογραφία του Ηλία Μαυρομιχάλη, 1887

Ο όμορφος Ηλίας Μαυρομιχάλης ή Μπεζαντές-Ηλίας (1795 - 1822)

Αγωνιστής της Επανάστασης, γόνος της ιστορικής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων.

Ο Κολοκοτρώνης τον χαρακτήριζε «γενναιότατον και στρατηγικώτατον».

Το παρατσούκλι Μπεζαντές (beyizade, γιος του μπέη στα τουρκικά),του το κόλλησαν για να ξεχωρίζει από το συνονόματο ξάδελφό του, που το δικό του παρατσούκλι ήταν Κατσάκος.

Γεννήθηκε στη Μάνη και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και της Φωτεινής Δημητρακαράκου. Συμμετείχε στην προεπαναστατική συνέλευση των οπλαρχηγών στη Λευκάδα και με το ξεκίνημα του Αγώνα, έλαβε μέρος στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, στη μάχη του Βαλτετσίου - όπου διακρίθηκε μαζί με το θείο του Κυριακούλη, στην πολιορκία της Τρίπολης, στην πολιορκία του Ακροκορίνθου, στην πολιορκία της Ακρόπολης και στις μάχες της Εύβοιας, όπου στάλθηκε μαζί με το θείο του να συνδράμει τον Καρύστου Νεόφυτο και τους οπλαρχηγούς Μαυροβουνιώτη και Κριεζώτη.

Σκοτώθηκε στη μάχη, στα Στύρα Ευβοίας στις 12 Ιανουαρίου του 1822 στη θέση Κοκκινόμυλος .

Κατά τη διάρκεια συμπλοκής με τους Οθωμανούς, ο Μαυρομιχάλης με λίγους πολεμιστές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να κλειστούν σ' ένα μύλο. Εκεί περικυκλώθηκαν από τους τούρκους και πολέμησαν γενναία ώσπου τελειώσαν τα πυρομαχικά τους.

Κατά τον Ι. Φιλήμωνα και άλλους Έλληνες ιστοριογράφους, οι έγκλειστοι έσυραν τα σπαθιά και έκαναν ηρωική έξοδο όπου σκοτώθηκαν όλοι. Ο Φιλήμων δεν υπερβάλλει όταν γράφει ότι «εάν η Δωρίς απώλεσε τον Αθανάσιον Διάκον αυτής, απώλεσε και η Λακωνία τον Αθανάσιον Διάκον αυτής». Ο ίδιος ιστορικός αναφέρει ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έλεγε «πως μόνο ο Ηλίας ηδύνατο να διαφιλονικήση ποτέ τη στρατιωτική ηγεσία της Πελοποννήσου». Κατά τον Γάλλο εθελοντή Maxime Raubaud, ο οποίος έμαθε τα νέα λίγες μέρες αργότερα στην Τήνο, ο Μαυρομιχάλης και οι λίγοι άνδρες του (μεταξύ των οποίων και ένας Τηνιακός) αλληλοσκοτώθηκαν για να μη πέσουν ζωντανοί στα χέρια των Τούρκων, παρ' ότι οι τελευταίοι εγγυήθηκαν τη ζωή τους.

Κατά τον Raybaud, «αυτό το μικρό καταφύγιο [ο μύλος] έγινε θέατρο μιας πεισματικής μάχης και ενός θανάτου αντάξιου των ενδόξων αρχαίων παραδόσεων».

Το κεφάλι του κόπηκε και στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο θάνατός του αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για την Επανάσταση, καθώς ήταν άνθρωπος με μεγάλες αρχηγικές ικανότητες και απαράμιλλη γενναιότητα.

Λέγεται ότι κι ο Ομέρ Μπέης, όταν του έφεραν σαν τρόπαιο το κεφάλι του ηρωικού Μανιάτη, είπε: «Κρίμα στον άνδρα!».

Προσωπογραφία καπετάνισσας
«Προσωπογραφία καπετάνισσας»
Προσωπογραφία του Επαμεινώνδα Ν. Λουριώτη
Προσωπογραφία του Επαμεινώνδα Ν. Λουριώτη, 1885
Ιωάννης Διοβουνιώτης
Ιωάννης Διοβουνιώτης
Γιόζεφ Καρλ Στίλερ

Γιόζεφ Καρλ Στίλερ (Josef Karl Stieler, 1 Νοεμβρίου 1781 — 9 Απριλίου 1858)

Γερμανός ζωγράφος. Γεννήθηκε στο Μάιντς από οικογένεια χαρακτών και μεταλλουργών και πήρε καλλιτεχνική εκπαίδευση από τον πατέρα του, Άουγκουστ Φρίντριχ Στίλερ (1736-1789). Ο Στίλερ άρχισε τη σταδιοδρομία του ως ζωγράφος με την κατασκευή μικρογραφιών. Το καλλιτεχνικό του ύφος διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο παριζιάνικο εργαστήρι ζωγραφικής του Φρανσουά Ζεράρ (François Gérard), μαθητή του Ζακ-Λουί Νταβίντ. Ο Στίλερ ζωγράφισε επίσης τα πορτρέτα του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, της Αμαλίας της Ελλάδας, του Φρίντριχ Βίλχελμ Γιόζεφ φον Σέλλινγκ, του Γιόχαν Λούντβιγκ Τικ και του Αλεξάντερ φον Χούμπολντ.

Portrait of Katharina Bozzaris, daughter of Marco Bozzaris
Portrait of Katharina Bozzaris, daughter of Marco Bozzaris, 1800s. Αικατερίνη Ρόζα Μπότσαρη, (κόρη του Μάρκου), 1841

Μόναχο, Schloss Nymphenburg, Πινακοθήκη των Καλλονών

Αμαλία
Αμαλία
Όθων
Όθων

Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη

Τσόκος Διονύσιος

Τσόκος Διονύσιος (Ζάκυνθος, 1814 ή 1820 – Αθήνα, 1862)

Αυτοπροσωπογραφία
Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη, Συλλογή Κουτλίδη

Ένας από τους πρώτους εθνικούς ζωγράφους της ελεύθερης, μετα-οθωμανικής Ελλάδας. Το έργο του - κυρίως θέματα από την Επανάσταση του 1821, προσωπογραφίες και αγιογραφίες - συνδυάζει στοιχεία ακαδημαϊσμού με στοιχεία της Επτανησιακής Σχολής ενώ είναι εμφανής η τάση εξιδανίκευσης.

Στη Ζάκυνθο, ο νεαρός ζωγράφος μαθητεύει δίπλα στον Ν. Καντούνη, ενώ το 1844 βρίσκεται γραμμένος στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας, με καθηγητή τον L. Lipparini. Στη διάρκεια των σπουδών του στην Ιταλία, παίρνει μέρος στην Δημόσια Έκθεση της Βενετίας (1845) με μια προσωπογραφία και στην Έκθεση της Βενετίας (1846) με το έργο «Ο Μάρκος Μπότσαρης αποχαιρετά την οικογένειά του», θέμα που είχε επεξεργαστεί ο Lipparini στο παρελθόν και δείχνει την επίδραση που άσκησε πάνω στον Τσόκο.

Το 1847 επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκατεστημένος στην Αθήνα διορίζεται καθηγητής σχεδίου και ζωγραφικής στο Αρσάκειο (1856-1862). Ασχολείται κατ’ εξοχήν με τις προσωπογραφίες και τις ιστορικές σκηνές, ενώ μέρος της εικαστικής του δημιουργίας καταλαμβάνουν και οι ηθογραφίες πατριωτικού χαρακτήρα. Καθιερώθηκε ως ένας από τους επίσημους προσωπογράφους της αθηναϊκής κοινωνίας και απεικόνισε επιφανείς προσωπικότητες και καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Μετά από παραγγελία της κυβέρνησης, δημιούργησε τις προσωπογραφίες των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης και παρότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την παραγγελία εξαιτίας του θανάτου του, θεωρείται ως ένας από τους πιο παραγωγικούς ζωγράφους του 19ου αιώνα.

Γέρος αγωνιστής που παίζει λύρα
«Γέρος αγωνιστής που παίζει λύρα» 1858

Λάδι σε χαρτί 29χ40 εκ.
Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη Αρ. έργου Κ814,
Εθνική Πινακοθήκη, Παράρτημα Ναυπλίου

Οι πιο πικρές σελίδες της ιστορίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους άρχισαν να γράφονται αμέσως μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό.

Αγωνιστές της Επανάστασης, κάποιοι σακατεμένοι από τις μάχες, χήρες και ορφανά γύριζαν στους δρόμους ρακένδυτοι ζητιανεύοντας ένα κομμάτι ψωμί.

Ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, ο Γεωργάκης Ολύμπιος, ο στρατηγός Δημήτριος Μακρής, ο Φιλικός Παναγιώτης Σέκερης, είναι μερικοί μόνο από τους αγωνιστές που θυσίασαν τα πάντα για την ελευθερία και πέθαναν πάμφτωχοι.

Για πάρα πολλούς πολεμιστές, τη χαρά της απελευθέρωσης της πατρίδας, ακολούθησε η δική τους απόλυτη δυστυχία.

Μάταια προσδοκούσαν για τα επόμενα χρόνια τη δικαίωσή τους. Έναν στρατιωτικό βαθμό που θα τους εξασφάλιζε μια σύνταξη, ή έστω και μια σύνταξη αναπηρίας. Έστελναν αιτήματα προς τα υπουργεία, στα οποία εξέθεταν τους αγώνες τους και ζητούσαν οικονομική βοήθεια.

Πολλές φορές ούτε καν για τον εαυτό τους, μα για κείνους των οποίων τη φροντίδα ανέλαβαν. Χήρες είχαν εκτός απ΄ τα παιδιά τους, να συντρέξουν τα ορφανά στενών συγγενών τους και σίγουρα τους ηλικιωμένους γονείς. Γέροντες, έπρεπε να μεγαλώσουν τα ορφανά τους εγγόνια.

Ο Τσόκος εδώ, μέσα από τη συγκλονιστική φιγούρα του ανάπηρου παλαίμαχου αγωνιστή, μιλά για όλους εκείνους. Η σκηνή αυτή από τον απόηχο του Αγώνα, παραπέμπει στα κοινωνικά προβλήματα της εποχής, που σχετίζονται με την αδυναμία του κράτους να φροντίσει για χιλιάδες ανθρώπους, που ο Αγώνας του 1821 άφησε φτωχούς κι ανάπηρους.

Στο έργο, η μορφή του γέροντα απεικονίζεται με επιβλητικό τρόπο, από πολύ κοντινή απόσταση, ώστε να κυριαρχεί στο σχεδόν έρημο τοπίο.

Στα δεξιά του, η σπασμένη κολόνα, κατάλοιπο του φιλελληνικού καλλιτεχνικού κινήματος, αλλά και μια παραπομπή στη συνέχεια του Ελληνισμού, που πρέπει να βρει τρόπο να μαζέψει τα κομμάτια του για ακόμα μια φορά.

Αριστερά, ένα αθανάτι. Το αθάνατο φυτό. Που ξέρει να φυλάει το νερό, μα μπορεί και να ζήσει χωρίς καθόλου νερό, όταν ενηλικιωθεί. Ένα φυτό που δεν πεθαίνει ποτέ, αφού σαν αρχίσει να μαραίνεται πιάνουν ν' ανθίζουν οι παραφυάδες του, που έχουν σειρά.

Πρόδηλος ο συμβολισμός.

Ο γέροντας, τυφλός. Με τη μαγκούρα του και το τάσι του ζητιάνου μπροστά του. Κι όμως λεβεντοφτιαγμένος, επιβλητικός, μορφή δυνατή και γλυκιά συνάμα.

Και δε μπορεί παρά να σου φέρει στο νου το Νικηταρά. Τα βάσανα, το τέλος του το άδικο, αλλά και την απέραντη αγάπη του για την πατρίδα, που δεν του είχε ποτέ επιτρέψει λέξη κακή να ειπεί για Κείνη.

Και σου θυμίζει τη μικρή τούτη ιστορία του στρατηγού που ζητιάνευε στον Πειραιά.

Η φτώχεια του σχεδόν τυφλού πλέον στρατηγού ήταν τόση, ώστε δεν είχε χρήματα ούτε για να αγοράσει ψωμί για την άρρωστη γυναίκα του - εκείνος μπορούσε ν' αντέξει την πείνα περισσότερο. Το χειρότερο ήταν πως τον είχαν ξεχάσει όλοι. Ακόμα κι στρατηγός Μακρυγιάννης που πριν τον είχε βοηθήσει. Κι ας διαδιδόταν η κατάστασή του από στόμα σε στόμα.

Η περιπέτεια του ήρωα έφθασε στα αυτιά πρέσβη Μεγάλης Δύναμης, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την κυβέρνησή του. Έτσι κάποια στιγμή απεσταλμένος της πρεσβείας βρέθηκε στη θέση που ζητιάνευε ο στρατηγός. Μόλις ο Νικηταράς αντιλήφθηκε ποιος ήταν, μάζεψε αμέσως το απλωμένο του χέρι!

- Τι κάνετε στρατηγέ μου; Ρώτησε ο απεσταλμένος.

- Απολαμβάνω την ελεύθερη πατρίδα! Απάντησε περήφανα ο ήρωας.

- Μα εδώ την απολαμβάνετε καθισμένος στο δρόμο;

- Η πατρίδα μου έχει χορηγήσει σύνταξη για να ζω καλά, αλλά εγώ έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πώς περνάει ο κόσμος, αντέτεινε ήρεμα ο Νικηταράς.

Είδε κι απόειδε ο ξένος και γύρισε να φύγει χαιρετώντας ευγενικά. Φεύγοντας όμως, άφησε να του πέσει ένα πουγκί με χρυσές λίρες ώστε να μην προσβάλει τον πάμφτωχο στρατηγό.

Ο Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγκί το ψηλάφισε και φώναξε στον ξένο.

- Σου έπεσε το πουγκί σου. Πάρτο για να μην το βρει κανείς και το χάσεις!

Μικρός οδηγεί τυφλό αγωνιστή
«Μικρός οδηγεί τυφλό αγωνιστή» 1849
Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη
«Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» 1844-1847

Λάδι σε μουσαμά, 60x80 εκ.
Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη Αρ. έργου Κ803,
Εθνική πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Το καλοκαίρι του 1823 ο Μάρκος Μπότσαρης προσπάθησε να σταματήσει τους τούρκους που κατέβαιναν από τα Τρίκαλα προς τη δυτική Στερεά. Νύχτα της 8ης προς 9η Αυγούστου, επικεφαλής 350 Σουλιωτών, επιτέθηκε κατά των 4.000 τουρκαλβανών του Μουσταή Πασά, που είχαν στρατοπεδεύσει στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου. Ο αιφνιδιασμός πέτυχε κι ο Μπότσαρης, αν και πληγωμένος ελαφρά στην κοιλιά, έτρεξε στη σκηνή του Μουσταή Πασά, για να τον αιχμαλωτίσει. Όμως, μία σφαίρα του υπηρέτη του πασά, τον βρήκε στο μάτι κι εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα. Τότε, οι άνδρες του, αν και νικούσαν, σταμάτησαν τη μάχη για να παραλάβουν τη σορό του αρχηγού τους.

Οδεύοντας με το νεκρό καπετάνιο τους προς το Μεσολόγγι, σταμάτησαν για λίγο στη Μονή Προυσού, όπου βρισκόταν ο Καραϊσκάκης κατάκοιτος.

Εκείνος τον ασπάστηκε κι ευχήθηκε: «Άμποτε ήρωα Μάρκο, κι εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω». Ο νεκρός έφτασε στο Μεσολόγγι στις 10 Αυγούστου 1823 με μια νεκρική πομπή αντάξια του (περιγραφή υπάρχει στα απομνημονεύματα του Πουκεβίλ).

Μπροστά βάδιζαν οι τουρκαλβανοί αιχμάλωτοι, ακολουθούσαν τα άλογα των αξιωματικών τους με πολύτιμα σάγματα και στολίδια και 54 σημαίες των εχθρών. Ο νεκρός Μάρκος ήταν καλυμμένος με κυανή χλαμύδα. Ακολουθούσαν τα λάφυρα: ζώα, όπλα, σκηνές, πολεμοφόδια και το ταμείο των εχθρών. Η κηδεία έγινε στο ναό Αγίου Νικολάου των Προμαχώνων.

Το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη ύμνησαν ποιητές Έλληνες και ξένοι, τον ζωγράφισαν Έλληνες και ξένοι, τον έκαμε τραγούδι ο απλός λαός.

Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε το ποίημα «Εις Μάρκο Μπότσαρη», στο οποίο παρομοιάζει τη μεγάλη προσέλευση των Ελλήνων στην κηδεία του ήρωα με τη συρροή των Τρώων στην ταφή του Έκτορα:

Η Δόξα δεξιά συντροφεύει
τον άντρα που τρέχει με κόπους
της Φήμης τους δύσβατους τόπους,
και ο Φθόνος τού στέκει ζερβιά,
με μάτια, με χείλη πικρά·

αλλ’ όποτε η μοίρα του γράψει,
τον δρόμον του κόσμου να πάψει,
η Δόξα καθίζει μονάχη
στην πλάκα του τάφου λαμπρή,
και ο Φθόνος αλλού περπατεί.

Στην πλάκα του Μάρκου καθίζει
η Δόξα λαμπράδες γιομάτη·
κλεισμένο για πάντα το μάτι,
οπού ’χε πολέμου φωτιά·
ελάτε ν’ ακούστε, παιδιά!

Σοφοί λεξιθήρες, μακρία
μη λάχει σας βλάψω τ’ αυτία·
τρεχάτε στα μνήματα μέσα
και ψάλτε με λόγια τρελά·
ελάτε ν’ ακούστε, παιδιά!

Το λείψανο που ’χε γλιτώσει
ο Πρίαμος με θρήνους, με δώρα,
εγύριζε οπίσω την ώρα
που πέφτει στην όψη της γης
το φως το γλυκό της αυγής.

Εβγήκαν μαζί τής θλιμμένης
Τρωάδας απ’ όλα τα μέρη
γυναίκες, παιδάκια και γέροι,
θρηνώντας, να ιδούν το κορμί
που χάνει γι’ αυτούς την ψυχή.

Κλεισμένο δεν έμεινε στόμα
απάνου στου Μάρκου το σώμα·
απέθαν’, απέθαν’ ο Μάρκος·
μια θλίψη, μία άκρα βοή,
και θρήνος και κλάψα πολλή.

Παρόμοια ηχώ θα λαλήσει,
του κόσμου την ύστερη μέρα,
παντού στον καινούριον αέρα·
παρόμοια στους τάφους θα εμβεί,
να κάμει καθένας να εβγεί.

[1823‒1824]

Ο Fitz-Greene Halleck, Αμερικάνος ποιητής, έγραψε το ποίημα « MARCO BOZZARIS», ο Ελβετός ποιητής Juste Olivier έγραψε επίσης ένα ποίημα-έπαινο προς τιμήν του, το 1825. Ο Ζακύνθιος μουσουργός Παύλος Καρρέρ συνέθεσε το 1858 την όπερα «Μάρκος Βότζαρης» [Marco Bozzari], σε λιμπρέτο του Ιταλού ποιητή Giovanni Caccialupi, η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα γνωστά ελληνικά θέατρα του 19ου αιώνα. Από την όπερα αυτή ιδιαίτερα δημοφιλής έγινε η άρια του Μάρκου "Εγέρασα, μωρές παιδιά", ευρύτερα γνωστή και ως "Γέρο-Δήμος".

Ένας σταθμός του μετρό του Παρισιού (σταθμός Botzaris) πήρε το όνομα του το 1911.

Αναφέρεται ότι ήδη το 1825 υπήρχε λαϊκό-σχολικό δράμα για τον Μάρκο Μπότσαρη γραμμένο από την Ευανθία Καΐρη, που διαρκούσης της Επανάστασης διδασκόταν σε όποια σχολεία ήταν κάτι τέτοιο εφικτό, για να τονώνεται το αίσθημα υπέρ της ελευθερίας.

Ο Κολοκοτρώνης ορκίζει τον γιο του
Ο Κολοκοτρώνης ορκίζει τον γιο του

Εθνική πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Ο όρκος των φιλικών
Ο όρκος των φιλικών, 1849

Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού θεού οικειοθελώς, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να μη φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και λόγους της, μήτε να σταθώ κατ'ουδένα λόγον η αφορμή του να καταλάβωσιν άλλοι ποτέ, ότι γνωρίζω τι περί τούτων, μήτε εις συγγενείς μου, μήτε εις πνευματικόν ή φίλον μου.

Ορκίζομαι, ότι εις το εξής δεν θέλω έμβει εις καμίαν άλλην εταιρείαν, οποία και αν είναι, μήτε εις κανένα δεσμόν υποχρεωτικόν. Και μάλιστα, οποιονδήποτε δεσμόν αν είχα, και τον πλέον αδιάφορον ως προς την Εταιρείαν, θέλω τον νομίζει ως ουδέν.

Ορκίζομαι, ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν μου αδιάλλακτον μίσος εναντίον των τυράννων της πατρίδος μου, οπαδών και των ομοφρόνων με τούτους. Θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήση.

Ορκίζομαι να μη μεταχειρισθώ ποτέ βίαν δια να συγγνωρισθώ με κανένα συνάδελφον, προσέχων εξ εναντίας με την μεγαλυτέραν επιμέλειαν να μη λανθασθώ κατά τούτο, γινόμενος αίτιος ακολούθου τινός συμβάντος.

Ορκίζομαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, με όλην την δύναμιν και την κατάστασίν μου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι μεγαλύτερος εις τον βαθμόν, και αν έτυχε πρότερον εχθρός μου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω καθ'όσον η έχθρα μου ήθελε είναι μεγαλυτέρα.

Ορκίζομαι, ότι, καθώς εγώ παρεδέχθην εις την Εταιρείαν, να δέχωμαι παρομοίως άλλον αδελφον, μεταχειριζόμενος πάντα τρόπον και όλην την κανονιζομένην άργητα, εωσού τον γνωρίσω Έλληνα αληθή, θερμόν υπερασπιστήν της πατρίδος, άνθρωπον ενάρετον και άξιον όχι μόνον να φυλάττη το μυστικόν, αλλά να κατηχήση και άλλον ορθού φρονήματος.

Ορκίζομαι να μην ωφελώμαι κατ'ουδένα τρόπον από τα χρήματα της Εταιρείας, θεωρών αυτά ως ιερόν πράγμα και ενέχυρον ανήκον εις όλον το έθνος μου. Να προφυλάττωμαι παρομοίως και εις τα λαμβανόμενα και στελλόμενα εσφραγιαμένα γράμματα.

Ορκίζομαι να μην ερωτώ ποτέ κανένα των Φιλικών με περιέργειαν, δια να μάθω οποίος τον εδέχθη εις την Εταιρείαν. Κατά τούτο δε μήτε εγώ να φανερώσω, ή να δώσω αφορμήν εις τούτον να καταλάβη, ποίος με παρεδέχθη. Να υποκρίνωμαι μάλιστα άγνοιαν, αν γνωρίζω το σημείον εις το εφοδιαστικόν τινος.

Ορκίζομαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν μου, να είμαι ενάρετος. Να ευλαβώμαι την θρησκείαν μου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβωμαι την διοίκησιν, τα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατρίβω.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΕΙΣ ΣΕ, Ω ΙΕΡΑ ΠΛΗΝ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΠΑΤΡΙΣ, ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ εις τους πολυχρονίους βασάνους Σου, ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα, τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου, ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε. Εις το εξής Συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου. Το όνομά Σου ο οδηγός των πράξεών μου και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου. Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήση επάνω εις τη κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των Ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου. Τέλος ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια να μη μολύνω την αγνότητα της Εταιρείας με την συμμετοχήν μου.

Προσωπογραφία Αθανασίου Λιδωρίκη
Προσωπογραφία Αθανασίου Λιδωρίκη, 1855

Εθνική πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Ο Αθανάσιος Λιδωρίκης (1788 - 1868) γεννήθηκε στο Παλαιοκάτουνο (σημερινό Κροκύλειο Φωκίδας) και το οικογενειακό του όνομα ήταν Σακαρέλος. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στα Λομποτινά, σε ένα από τα δύο σχολεία που λειτουργούσαν εκεί με την υποστήριξη των προεστών Καναβαίων. Λίγο αργότερα αναγκάστηκε να διακόψει, γιατί τα σχολεία, μετά την καταδίωξη των Καναβαίων από τον Αλή, διαλύθηκαν. Γύρισε στο Κροκύλειο, όπου, αν και μόλις γύρω στα δεκαπέντε, άρχισε να διδάσκει τα άλλα παιδιά (Α. Γούδας, Βίοι Παράλληλοι, σ. 339). Ο θείος του, αδελφός της μητέρας του, ο Δασκαλάκης, που ανέλαβε το σώμα του Λουκά Καλλιακούδα μετά το θάνατο του, στη συνέχεια αναγκάστηκε να “προσκυνήσει” κι έπρεπε κατά τα έθιμα της εποχής, να στείλει στον Αλή πασά έναν όμηρο από την οικογένεια. Ο Αθανάσιος βρέθηκε έτσι στην αυλή του πασά κι εκείνος τον παρέδωσε στο φημισμένο δάσκαλο Αθανάσιο Ψαλίδα για να συνεχίσει τη μόρφωσή του. Επειδή ο Αλής είχε πολλούς ομήρους από διάφορα μέρη, για να τους θυμάται, τους αποκαλούσε με το όνομα του τόπου τους. Έτσι, ο Θανάσης Σκαρλάτος έγινε Θανάσης Λιδωρίκης. Το 1806 ο Αλή πασάς τον έκανε ιδιαίτερο γραμματέα του. Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και συντέλεσε στην πρόοδο της Επανάστασης διακινδυνεύοντας τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του. Στενός φίλος του Ομέρ Βρυώνη, παντρεύτηκε την κόρη του Ντέμου, προύχοντα της Άρτας, κι εγκατέστησε εκεί την οικογένειά του. Επειδή έλειπε συχνά στα Γιάννενα, χρειαζόταν έναν έμπιστο στο σπίτι του στην Άρτα, για τούτο προσέλαβε ως επιστάτη τον Γιάννη Μακρυγιάννη. Όταν ξέσπασαν τα γεγονότα της αποστασίας του Αλή πασά, ο Λιδωρίκης παγιδεύτηκε στα Γιάννενα, κατάφερε όμως να βγει από το φρούριο και να πάει, με τη συγκατάθεση του Αλή, στην Άρτα. Δεν επέστρεψε στα Γιάννενα, γιατί οι Τούρκοι τα είχαν περικυκλώσει από παντού. Έμεινε στην Άρτα και προωθούσε τα σχέδια της Φιλικής Εταιρείας. Οι Τούρκοι όμως, που στο μεταξύ είχαν καταλάβει την Άρτα, τον υποψιάστηκαν, τον συνέλαβαν και κατάσχεσαν την κινητή περιουσία του, μέρος της οποίας πρόλαβε να σώσει η πεθερά του. Κατάφερε ευτυχώς να τον ελευθερώσει ο φίλος του, ο Ομέρ Βρυώνης. Όταν έμαθε ο Λιδωρίκης ότι ελληνικά στρατεύματα είχαν μαζευτεί έξω από την Άρτα, δραπέτευσε και ενώθηκε με τους Έλληνες, με αποτέλεσμα να συλληφθεί η οικογένειά του. Ο Τούρκος διοικητής της Άρτας έβαλε στο μάτι τη σύζυγο του Λιδωρίκη, που όμως ήταν έγκυος κι όταν ήρθε η ώρα της, γέννησε ένα κοριτσάκι. Ο Τούρκος αγάς αναγκάστηκε να περιμένει, και για καλή της τύχη έφτασε εκείνη την εποχή στην Άρτα ο ανεψιός του Ομέρ Βρυώνη που όταν έμαθε τα γεγονότα ενδιαφέρθηκε για τη γυναίκα του Λιδωρίκη. Ο πασάς καθόλου δεν παραιτήθηκε από τα σχέδια του, μα σε λίγο έφτασαν ελληνικά στρατεύματα έξω από την Άρτα κι ο ανεψιός του Βρυώνη συμβούλεψε τις γυναίκες να καταφύγουν στο αγγλικό προξενείο. Όταν άρχισε η συμπλοκή μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων, ο Λιδωρίκης έστειλε μέσα στη σύγχυση τον Μακρυγιάννη με ένα μικρό απόσπασμα κι έσωσε την οικογένειά του ( το γεγονός αναφέρει ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του). Ο Λιδωρίκης έχασε τα πάντα, αλλά έσωσε τους ανθρώπους του. Συνετός και πράος άνθρωπος, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Αγώνα έλαβε μέρος ως πληρεξούσιος της επαρχίας του σε όλες τις Εθνοσυνελεύσεις. Με την έναρξη της επανάστασης εκλέχτηκε βουλευτής και διορίστηκε μέλος της διμελούς επιτροπής της Ελλάδας προς διατήρηση των φρουρίων και των ατάκτων και τακτικών στρατευμάτων. Κατά την πολιορκία των Αθηνών πήγε με αποστολή της κυβέρνησης στην Δ. Ελλάδα για να παροτρύνει τους εκεί στρατιωτικούς, να ξεσηκωθούν και τα κατάφερε.

Επί Καποδίστρια έγινε διοικητής Λιβαδειάς, μετά όμως τη δολοφονία του Κυβερνήτη κι επειδή ήταν οπαδός του, δεν πήρε καμιά θέση. Αποσύρθηκε με την οικογένειά του στην Άμφισσα. Λίγο αργότερα εκλέχθηκε μέλος της τριμελούς Επιτροπής που θα κυβερνούσε τη χώρα μέχρι την άφιξη του Όθωνα. Δεν δέχθηκε όμως αυτή τη θέση, άγνωστο για ποιο λόγο. Όταν ήρθε ο Όθωνας, διορίστηκε διοικητής Καρύταινας στην Πελοπόννησο. Μετά τη διαίρεση της χώρας σε νομαρχίες δεν πήρε καμιά θέση κι αποσύρθηκε εκ νέου στο σπίτι του στην Άμφισσα. Αργότερα έγινε έπαρχος Λιβαδειάς.

Σε αντίθεση με το Μακρυγιάννη, δεν είχε καμιά συμμετοχή στα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843. Η επόμενη δημόσια θέση του ήταν διπλή: μέλος της Ελληνο-Οθωμανικής Επιτροπής εκδίκασης μικτών υποθέσεων, γερουσιαστής και ταυτόχρονα βασιλικός επίτροπος στην Ιερά Σύνοδο στους ταραγμένους εκείνους καιρούς της εκκλησιαστικής διένεξης. Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα έζησε, συνταξιούχος πια, στην Αθήνα, όπου και πέθανε στις 5 Απριλίου του 1868.

Προσωπογραφία ναυτικού αγωνιστή
Προσωπογραφία ναυτικού αγωνιστή

Λάδι σε χαρτόνι, 55 x 39 εκ.
Εθνική πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου
Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη

Προσωπογραφία του Θρασύβουλου Ζαϊμη
Προσωπογραφία του Θρασύβουλου Ζαϊμη

Θρασύβουλος Ζαΐμης (1825-1880)

Πολιτικός της πρώτης μετεπαναστατικής γενιάς, γόνος μεγάλης οικογένειας προκρίτων και πολιτικών της Πελοποννήσου. Γιος του σημαντικού ήρωα της Επανάστασης, Ανδρέα Ζαΐμη. Γεννήθηκε στην Κερπενή των Καλαβρύτων το 1825 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία.
Το 1850, σε ηλικία 25 ετών, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Καλαβρύτων κι έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς στην ίδια περιφέρεια μέχρι τον θάνατό του. Στις 4 Δεκεμβρίου 1854 εκλέχθηκε για πρώτη φορά πρόεδρος της Βουλής και παρέμεινε στη θέση του μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 1855. Κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε την έμπνευση της έκδοσης των «Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας», ιδέα που υλοποιήθηκε από τους διαδόχους του Αλέξανδρο Κουμουνδούρο και Αλέξανδρο Κοντόσταυλο.
Ήταν ένας ιδιαίτερα μορφωμένος πολιτικός που αποστρεφόταν τη δημαγωγία και την κολακεία. Υποστήριζε αρκετά φιλελεύθερες για την εποχή του πολιτικές αντιλήψεις κι ήταν σταθερός υπερασπιστής του κοινοβουλευτισμού. Γι’ αυτό άλλωστε και συγκρούστηκε με το Δημήτριο Βούλγαρη, όταν εκείνος επιχείρησε να παραβιάσει βασικές πολιτικές ελευθερίες και την ίδια την κοινοβουλευτική νομιμότητα.

Διέθετε υψηλό πολιτικό ήθος, μετριοπάθεια, διαλλακτικότητα και σύνεση. Συχνά υπερέβαινε τα στενά πλαίσια του όποιου κομματικού συμφέροντος.
Το 1859 ανέλαβε το πρώτο του χαρτοφυλάκιο, ως Υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημόσιας Παιδείας, στην κυβέρνηση του Αθανασίου Μιαούλη. Επί της υπουργίας του θεμελιώθηκε το Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών με χρήματα του ομογενούς επιχειρηματία Σίμωνος Σίνα. Το 1860 ανέλαβε προσωρινά και το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά μέσα στο χρόνο παραιτήθηκε και από τα δύο υπουργεία, λόγω διαφωνίας του με τον βασιλιά Όθωνα σχετικά με το βαυαρικό δάνειο και την καθυστέρηση ψήφισης του Οργανισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά ολιγοήμερη παραμονή στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής (30 Οκτωβρίου - 16 Νοεμβρίου 1860) πέρασε στο αντίπαλο στρατόπεδο και αντιπολιτεύθηκε τον Όθωνα.

Το 1862 μετά την έξωση του Όθωνα έγινε υπουργός Εξωτερικών στην «επαναστατική τριανδρία» των Βούλγαρη, Κανάρη και Ρούφου. Το 1863 ήταν μέλος της τριμελούς αντιπροσωπείας που μετέβη στην Κοπεγχάγη για να ανακοινώσει στον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο ότι εξελέγη βασιλιάς των Ελλήνων. Τον επόμενο χρόνο ως απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης μετέβη στην Κέρκυρα για να υπογράψει τα σχετικά πρωτόκολλα και να διευθετήσει τις λεπτομέρειες της ενσωμάτωσης των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα.

Στις βραχύβιες κυβερνήσεις του Επαμεινώνδα Δεληγιώργη ανέλαβε και πάλι το υπουργείο Εσωτερικών (Οκτώβριος - Νοέμβριος 1865). Μετά από λίγο ίδρυσε δικό του κόμμα και στις 25 Ιανουαρίου 1869 σχημάτισε την πρώτη κυβέρνησή του, στην οποία διατήρησε το Υπουργείο Εσωτερικών. Κέρδισε της εκλογές του Μαΐου, αλλά στις 9 Ιουλίου 1870 αναγκάστηκε να παραιτηθεί, εξαιτίας των διεθνών περιπλοκών από τη διαβόητη ληστεία στο Δήλεσι, κατά την οποία φονεύθηκαν τρεις Άγγλοι ταξιδιώτες κι ένας Ιταλός.

Σχημάτισε νέα κυβέρνηση στις 28 Οκτωβρίου 1871, στην οποία διατήρησε τα χαρτοφυλάκια των Εσωτερικών και Εξωτερικών, αλλά παραιτήθηκε μετά από δίμηνο, επειδή έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη (26 Μαΐου 1877 - 11 Ιανουαρίου 1878) ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο ενδιάμεσο διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος της Βουλής (Φεβρουάριος 1874 και Σεπτέμβριος 1876 - Μάρτιος 1877). Μέλος της βραχύβιας συμμαχικής κυβέρνησης του Χαρίλαου Τρικούπη το 1878 ανέλαβε τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης (21-26 Οκτωβρίου 1878).

Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης πέθανε στις 27 Οκτωβρίου 1880 από ανακοπή της καρδιάς, σε ηλικία 55 ετών κι όπως έγραψε ο Τύπος της εποχής,
«ουδένα ποτέ δια γλώσσης πικράς ελύπησε, πολλών δε τα βίαια πάθη και τας ορμάς εχαλιναγώγησεν».

Πορτραίτο Υδραίου
Πορτραίτο Υδραίου
Πέτρος ‘Πετρόμπεης’ Μαυρομιχάλης
Πέτρος ‘Πετρόμπεης’ Μαυρομιχάλης
Κωνσταντίνος Κανάρης
Κωνσταντίνος Κανάρης
Αθανάσιος Διάκος
Αθανάσιος Διάκος

Ιστορικό Μουσείο Αθηνών

Αναστάσιος Τσαμαδός
Αναστάσιος Τσαμαδός

Αναστάσιος Μιχαήλ Τσαμαδός (Ύδρα, 1774 -Σφακτηρία Μεσσηνίας, 8 Μαΐου 1825)

Σπουδαίος Έλληνας αγωνιστής του 1821, ένας από τους επικεφαλής των Ελληνικών δυνάμεων στην Πτώση της Σφακτηρίας.

Ατρόμητος ναύτης και καπετάνιος ξακουσμένος, αρχηγός μοίρας υπό τον Μιαούλη. Πρώτος όρμησε στη Χίο και επιτέθηκε στο ντελίνι του Καπητάμπασα, πρώτος και στη ναυμαχία των Πατρών. Έπεσε στη Ναυμαχία της Σφακτηρίας το 1825, αψηφώντας τον θάνατο. Η ζωή και η σταδιοδρομία του, παράδειγμα ξεχωριστό του εμποροναυτικού δαιμονίου του Υδραίου καραβοκύρη. Ξεχωριστός κι ο βαθύτατος πατριωτισμός του. Αφού πλούτισε κατά τους πολέμους του Ναπολέοντα, έγινε κάτοχος του φημισμένου ΑΡΗ. Το θαυμάσιο αυτό σκάφος μετέτρεψε σε πολεμικό κατά τον Αγώνα και επανειλημμένα ανδραγάθησε. Σκοτώθηκε μαζί με το άλλο τέκνο της Ύδρας, τον Σαχτούρη, κατά τη ναυμαχία της Σφακτηρίας τον Απρίλιο του 1826.

Για την συνολική προσφορά του στον αγώνα, τιμήθηκε μετά θάνατον από την Ελληνική πολιτεία με τον βαθμό του Ναυάρχου.

Ανδρέας Μιαούλης
Ανδρέας Μιαούλης

Τελευταίον τη 8 την νύκταν, αράξαμεν εις τον λιμένα του μεσολογγίου, το περισσότερον δι΄εμψύχωσιν των πολιορκουμένων.

Ποίος να μην δακρύση και να μην σκεπασθή από εντροπήν, όταν ακούση πάλιν εις ποίαν ελεεινήν κατάστασιν ευρήκαμεν τους γενναίους υπερμάχους του λεγομένου τούτου προπυργίου μας;

Επέινασαν, εταλαιπωρήθησαν και τελευταίον εκατάντησαν, όχι μόνον να τρώγουν καμήλας και γαδάρους, αλλά και να αποθάνουν της πείνας! αλλοίμονον!

Μη γαρ τόσον έλειψαν από το λοιπόν Έθνος οι τρόποι, ώστε ουδέ ψωμί να μην έχουν οι κατ΄εξοχή θυσιαζόμενοι και αγωνιζόμενοι αδερφοί μας δια την κοινήν σωτηρίαν;

Εν βία

Εμπροσθεν του Μεσολογγίου

Εκ του πλοίου Άρεως

τη 17 Ιανουαρίου 1826

Ο Πατριώτης Ανδρέας Μιαούλης

Νικήτας Σταματελόπουλος - Νικηταράς ο Τουρκοφάγος
Νικήτας Σταματελόπουλος - Νικηταράς ο Τουρκοφάγος

Το βλέμμα του Νικηταρά

Μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου Γαλλικά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Nicolas Joseph Maison, φτάνουν στην Πελοπόννησο για να διαπραγματευθούν την αποχώρηση του Ιμπραήμ.

Σε μιαν επιθεώρηση του Γαλλικού στρατού, ο Ιμπραήμ γίνεται δεκτός με όλες τις τιμές και μαζί με τον στρατηγό επιθεωρούν έφιπποι το στράτευμα. Εκεί στα μέσα της επιθεώρησης φτάνει κι ο Νικηταράς με μια μικρή ομάδα Ελλήνων πολεμιστών, και να πώς περιγράφει τη σκηνή στα απομνημονεύματά του ο Γάλλος αυτόπτης μάρτυρας Jacques Mangeart, ο οποίος είχε έρθει στην Πελοπόννησο το 1828 για να βοηθήσει στη δημιουργία ελληνογαλλικού τυπογραφείου.

«... Η είδηση της επιθεωρήσεως των γαλλικών στρατευμάτων είχεν εξάψει την περιέργεια των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονταν εκεί κοντά. Ο στρατηγός Νικήτας Σταματελόπουλος παρ' όλη την αρρώστια που τον κατέβαλε και τους κόπους που τον είχαν εξαντλήσει, θέλησε κι αυτός ν' απολαύσει το καινούριο εκείνο θέαμα. Έφτασε στα μέσα της επιθεωρήσεως, τη στιγμή που ο στρατηγός Μαιζόν διέτρεχε, μαζί με τον Αιγύπτιο στρατηγό, τις γραμμές των λαμπρών λεγεώνων.

Τον ακολουθούσαν καμιά δωδεκαριά Έλληνες ντυμένοι το ίδιο φτωχικά όπως αυτός. Ψηλός -όσο ο Ιμπραήμ είναι κοντός-φαίνεται επίσης τόσο αδύνατος και τόσο καταβεβλημένος, όσο ο άλλος είναι παχύς και καλοζωισμένος. Ένα ζευγάρι τεράστιες πιστόλες ήσαν περασμένες στη ζώνη του, καθώς κι ένα μακρύ γιαταγάνι, ένα είδος σπαθιού ολόισιου σχεδόν, ή ελαφρά γυριστού.

Είχε επιπλέον ένα δαμασκί από το ίδιο ίσως ατσάλι όπως το σπαθί του Ιμπραήμ, αλλά κλεισμένο σε μια θήκη πολύ μικρότερης αξίας. Στάθηκε για να ιδεί τους στρατηγούς που περνούσαν συνοδεύοντας τον γιο του Μωχάμετ. Ο Ιμπραήμ τον διέκρινε και τον εκοίταξε μ' ένα ύφος περιφρονητικό και μ' ένα χαμόγελο ειρωνικό. Σα να ήθελε να συγκρίνει τις τιμές που του απέδιδαν με τον παραμερισμό στον οποίον άφηναν τον Έλληνα στρατηγό, που ωστόσο την υπόθεσή του την είχαν αγκαλιάσει οι Γάλλοι και την είχαν υπερασπίσει.

Ο Νικήτας πειραγμένος, κάρφωσε απάνω του τα μάτια του που σπίθιζαν από την οργή κι ανάγκασε τον Ιμπραήμ να χαμηλώσει τα δικά του. Είχε ήδη χουφτώσει τη λαβή του σπαθιού του, αλλά συγκρατώντας την παραφορά του, προχώρησε λίγα βήματα, ώστε να τον αντιληφθούν ο στρατηγός Μαιζόν ή οι άλλοι στρατηγοί που τον συνόδευαν.

Ο στρατηγός Σνάϊντερ τον επρόσεξε. Πήγε αμέσως κοντά του, του έσφιξε το χέρι, του είπε μερικά κολακευτικά λόγια και του πρόσφερε ένα άλογο που ο Έλληνας στρατηγός αρνήθηκε. Μετά την επιθεώρηση δύο στρατηγοί ήρθαν πάλι να τον συναντήσουν και τον παρηκάλεσαν να τους συγχωρήσει, καθώς και τον στρατάρχη που δεν τον είχε αντιληφθεί...»

ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ – Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΤΟΥ 1821

Γεώργιος Ανδρούτσος
Γεώργιος Ανδρούτσος
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Γεώργιος Καραϊσκάκης

« Ἀπάνω ἀπ' ὅλους ὁ Γεώργιος Καραϊσκάκης παρουσιάζεται πάντα στὴ σκέψη μου ὡς κατ' ἐξοχὴν ἐπικολυρικός, πρωταγωνιστὴς τῆς ἐθνικῆς τραγωδίας τῶν ἑφτὰ χρόνων, ἀσύγκριτος, μυστηριακός, διπρόσωπος, αἰνιγματικός, γερὴ ἀτίθαση ψυχή, τιθασευμένη στὸ τέλος ἀπὸ μόνη τὴν ἰδέα τῆς Πατρίδας, πειθαρχικὸς ὁ ἀπειθάρχητος, μέσα στὸ κατασκαμμένο ἀπὸ τὸν πυρετὸ κορμί, λογισμὸς ποὺ ἀνεβοκατεβαίνει συγκρατητὰ ἀπὸ τῆς προδοσίας τὸν πειρασμὸ στὴν ἰδέα τῆς θυσίας, ὁ ἀρχηγὸς καὶ ὁ πρῶτος καπετάνιος, ὀρθός, ἀλύγιστος, ὅταν ὅλα τριγύρω του, πρόσωπα καὶ πράγματα, στρατιῶτες καὶ πολίτες ἔπεφταν γονατισμένοι, ὁ πατέρας... Ὁ ἄγγελος καὶ ὁ δαίμονας μέσα του εἴτανε δίδυμο πρόσωπο. Συμπλήρωνε τὸ ἕνα τὸ ἄλλο... Ἥρωας ποιητικός»
Κωστής Παλαμάς / «Ὁ γιὸς τῆς Καλογριᾶς»

Ιωάννης Καποδίστριας
Ιωάννης Καποδίστριας
Ιωάννης Κυριακού
Ιωάννης Κυριακού
Νότης Μπότσαρης
Νότης Μπότσαρης
Προσωπογραφία του Nεοφύτου Bάμβα
Προσωπογραφία του Nεοφύτου Bάμβα

"Ο Τούρκος είναι διορισμένος από τον Θεό για να μας σφάζει" Έως τώρα ο τύραννος σας εμεταχειρίζετο όργανα εις τους σκοπούς του, σας εχάριζε μερικά προνόμια, διά να κηρύττετε πως είναι διορισμένος από τον θεό να μας σφάζει και να μας τουρκεύει. Ενώ είσασθε υποκάτω από το σπαθί του, ίσως είχατε κάποια δικαιολογία, τον φόβο και την ανάγκη. Τώρα όμως δεν έχετε καμμίαν πρόφασιν. Όθεν, όσοι δεν εσυντρέξατε και όσοι δεν συντρέχετε, μαρτυρείτε ότι είσθε φίλοι των τυράννων του χριστιανισμού και εχθροί του γένους σας.
Nεόφυτος Βάμβας (διδάσκαλος του Γένους 1776 - 1855).
[Εφημερίς Αθηνών, 1825]. Μιχ. Περάνθης, Ελληνική πεζογραφία.

Προσωπογραφία του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού
Προσωπογραφία του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού, 1862
Προσωπογραφία του Γρηγορίου Ε’ Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως
Προσωπογραφία του Γρηγορίου Ε’ Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, 1861

«Εκείνο το οποίον εχαρακτήριζε την Μεγάλην Επανάστασιν του 1821 είναι η ολοκληρωτική εις αυτήν συμμετοχή του Ελληνικού κλήρου, της Ελληνικής Εκκλησίας. Εμάχοντο εξίσου και ο απλούς εφημέριος του χωριού και ο απλούς ιερομόναχος, αλλ’ ηγωνίζοντο και αι κορυφαί της Εκκλησίας, από της υπάτης κορυφής μέχρι του επισκόπου και του ελαχιστοτέρου τμήματος της Ελληνικής πατρίδος.»
Κωνσταντίνος Βοβολίνης

Ίσως ο μεγαλύτερος μαχητής να ήταν τούτος ο Πατριάρχης, που έδινε εγγυήσεις κι έριχνε στάχτη στα μάτια του σουλτάνου, εξέδιδε «αφορισμούς» για να προφυλάξει τους Έλληνες και κέρδιζε χρόνο ώστε η Φιλική Εταιρία να προχωράει στο έργο της, ν’ αποφευχθούν οι σφαγές ομογενών και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για την Εθνεγερσία. Όταν το κατάλαβαν πια οι τούρκοι ήταν πάρα πολύ αργά, γι’ αυτό φόνευσαν τόσο βάναυσα τον Πατριάρχη κι ακόμα και νεκρό πια, τον υπέβαλαν σε τόσους εξευτελισμούς.
Όπως γράφει ο Πρόκες βόν Όστεν: «Ο Μέγας Βεζύρης επορεύθη επιτοπίως, διέταξε να τω δώσωσι κάθισμα και τσιμβούκιον, και εθεάτο μετ’ ευχαριστήσεως το πτώμα».

Σαράντα δύο γράμματα του Πατριάρχη για την Φιλική Εταιρεία.
Εκδίδοντας το 1967 ο αείμνηστος Ιωάννης Α. Μελετόπουλος το αρχείο του Παναγιώτη Σέκερη, ενός από τους αρχηγούς της Φιλικής Εταιρείας, παρατηρούσε:
«Εκ των δημοσιευομένων επιστολών συνάγεται ότι ο Πατριάρχης μεγάλως εβοήθησε την Εταιρείαν δια γραμμάτων του, τα οποία απηύθυνεν εις διαφόρους -εις τας υπ’ αριθ. 34 και 42 επιστολάς Σέκερη αναφέρονται τεσσαράκοντα δύο Πατριαρχικά γράμματα- και ότι εν τη πατριωτική ταύτη προσπαθεία του, ο Πατριάρχης δεν εδίστασε και να μεταχρονολογήσει ακόμη επιστολάς του, όταν η ανάγκη επέβαλλε τούτο, ως την προς τον Μιχαήλ Βόδαν, την οποίαν συνέταξε και υπέγραψε προ της 13ης Αυγούστου 1819 και φέρει χρονολογίαν, ως αναφέρει ο ίδιος ο Σέκερης, 12 Σεπτεμβρίου 1819».
(Πηγή: Ι. Χατζηφώτης – «Από το Βυζάντιο στον Νέο Ελληνισμό», τόμ. 3ος.)

«Εφθάσαμεν εις το 1821-1830 .... με πρωτεργάτας πολλάς εκατοντάδας αρχιερέων και χιλιάδας κληρικών δίπλα εις τους λαϊκούς και τους καπεταναίους.
Το μέλλον του Ελληνισμού το εστοχάζοντο Πατριάρχαι όπως ο Κύριλλος ο Λούκαρις ή ο Γρηγόριος ο Ε’, διπλωμάται, οι οποίοι επλήρωσαν τους αγώνας των (και την έναντι των Τούρκων διπλοπροσωπίαν των) με το σχοινί της αγχόνης των.»
(Πηγή κειμένου: Νικόλαος Τωμαδάκης, πανεπιστημιακός και ιστορικός.)

Στις 28 Δεκεμβρίου 1820 ο Πατριάρχης έστελνε στον Σαλώνων Ησαΐα, έναν ακόμη εθνομάρτυρα της Εκκλησίας μας, το παρακάτω γράμμα, όπου ενώ μόλις είχαν περάσει τα Χριστούγεννα, μιλούσε για του Σωτήρος Πάσχα, δηλαδή τον εθνικό ξεσηκωμό:
«Αμφοτέρας τα τιμίας επιστολάς, δια του αγαθού πατριώτου καπετάν Φούντα Γαλαξειδιώτου, ασφαλώς εδεξάμην και των εν αυταίς τιμίων λόγων σου έγνων.
Εχεμυθίας, αδελφέ, μεγίστη χρεία και προφύλαξις περί παν διάβημα• οι γαρ χρόνοι πονηροί είσι και εν τοις φιλοπατριώταις εστί και μοχθηρά ζήμη, αφ’ ης ως από ψωραλέου προβάτου φυλάττεσθε• κακόν γαρ πολλοί μηχανώνται δια το της φιλοπλουτίας έγκλημα.
Διο την αγαθήν εξελέξω μερίδα κοινολογών μοι, εμπεπιστευμένοις πατριώτης τα εχεμυθίας δεόμενα. Οι Γαλαξειδιώται, ους συνεχώς επιστέλλεις μοι, πεφροντισμένως ενεργούσι, και αφ ’ ων έγνων, αδύνατον αντί παντός τιμίου, ούδ’ ελάχιστον λόγον έρκος οδόντων φυγείν• ου μόνον τα σα, αλλά και τα των εν Μωρέα αδελφών γράμματα κομίζουσί μοι.
Η του Παπανδρέου πράξις πατριωτική μεν τοις γινώσκουσι τα μύχια, κατακρίνουσι δ’ αυτήν οι μη ειδότες. Κρύφα υπερασπίζου αυτόν, εν φανερώ δε άγνοιαν υποκρίνου• έστι δ’ ότε και επίκρινε. Τοις θεοσεβέσιν αδελφοίς και αλλοφύλοις ιδία πράυνον τον Βεζύρην λόγοις και υποσχέσεσιν, αλλά μη παραδοθήτω εις λέοντος το στόμα.
Άσπασον συν ταις εμαίς ευχαίς τους ανδρείους αδελφούς, προτρέπων εις κρυψίνοιαν δια τον φόβον των Ιουδαίων. Ανδρωθήτωσαν ώσπερ λέοντες και η ευλογία του Κυρίου κρατείη αυτούς, εγγύς δε έστι του Σωτήρος το Πάσχα.
Αι ευχαί της εμής μετριότητος επί της κεφαλής σου, αδελφέ μου Ησαΐα• γεώργει ακαμάτως και όλβια γεωργία δώσει σοι ο Πανύψιστος».
(Πηγή: Ι. Χατζηφώτης – «Από το Βυζάντιο στον Νέο Ελληνισμό», τόμ. 3ος.)

Ο Γρηγόριος εκινείτο, ξέροντας τι έρχεται.
«Αι ημέραι ημών εμετρήθησαν, (έλεγε στον Μητροπολίτη Δέρκων, ενώ έρχονταν το τέλος,) γενηθήτω το θέλημα του Κυρίου του καλέσαντος ημάς εις την δεινοτάτην ταύτην δοκιμασίαν, ην οφείλομεν και με το ίδιον ημών αίμα να ελαφρύνωμεν. Γνωρίζω τί μας περιμένει• είναι ήδη προαποφασισμένον όθεν ούτε ο Πατριαρχικός θρόνος πρέπει να ευρεθεί κενός, ούτε η Σύνοδος διεσκορπισμένη».
Κι έτσι, ενώ τα σύννεφα πύκνωναν, έμειναν όλοι στην θέση τους κι αν και γνώριζαν τί τους περίμενε εξέδωσαν τον «αφορισμό», που δεν έγινε για να γλυτώσουν τον εαυτό, την περιουσία τους, αλλά την ομογένεια, από τις σφαγές που είχαν αρχίσει.
(Πηγή: Ι. Χατζηφώτης – «Από το Βυζάντιο στον Νέο Ελληνισμό», τόμ. 3ος.)

Ο ιεροεθνομάρτυρας πατριάρχης, που ο εικονικός της επαναστάσεως αφορισμός, είναι το μεγάλο επιχείρημα των σημερινών στρατευμένων πολεμίων του, όταν τον προέτρεψαν να φύγει γιά να γλυτώσει την ζωή του, απάντησε: «Μὴ μὲ προτρέπετε εἰς φυγήν· μάχαιρα θὰ διέλθῃ τὰς ῥύμας τῆς Κωνσταντινουπόλεως καὶ τῶν λοιπῶν πόλεων τῶν χριστιανικῶν ἐπαρχιῶν. Ὑμεῖς ἐπιθυμεῖτε, ἐγὼ μετημφιεσμένος νὰ καταφύγῳ εἰς πλοῖον, ἤτοι κλεισθεῖς ἐν οἰκία οἰουδήποτε εὐεργετικοῦ ἡμῖν πρέσβεως, νὰ ἀκούῳ, πῶς εἰς τὰς ὁδοὺς οἱ δήμιοι κατακρεουργοῦν τὸν χηρεύσαντα λαόν! Οὐχί!».
Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, ενώ το αίμα του Πατριάρχη είναι νωπό στις 19 Ιουνίου 1821 στην Οδησσό, εκφωνεί με κάθε ελευθερία τον επιτάφιο λόγο στον Γρηγόριο τον Ε', που όπως είναι γνωστό το ιερό σκήνος του είχε βρει εκεί προσωρινή φιλοξενία, πριν οι περιστάσεις το επιτρέψουν να οδεύσει με όλες τις τιμές στην πρωτεύουσα της απελευθερωμένης Ελλάδας και να εναποτεθεί, βαρύτιμο κειμήλιο και θησαυρός του Γένους στον Καθεδρικό I. Ναό Αθηνών, όπου ως σήμερα με ευλάβεια φυλάσσεται:
«Έμελλες, λοιπόν, Παναγιώτατε και Οικουμενικέ Πατριάρχα Γρήγοριε, αφ’ ου μ’ έδωκας πολλάς πολλών λόγων υποθέσεις και αφορμάς, έμελλες τελευταίον να κινήσεις την ασθενή μου γλώσσαν και εις τον επιτάφιον λόγον σου... Μάχη και τρόμος, και φρίκη διεσκορπίσθη παντού. Παντού όπλα, παντού φόνοι, παντού αθώων αίματα βάπτουσι της βασιλευούσης το έδαφος. Ο γέρων Πατριάρχης, όσον ηδύνατο, και όσον ηκούετο, έτρεχε να οικονομήσει τας ανοικονομήτους περιστάσεις του έθνους• και εν τούτω τον ηκολούθει κατόπιν με βήματα μεγάλα η δόξα του μαρτυρίου του. Ήλθεν η μεγάλη εβδομάς, και ο γενναίος Γρηγόριος, μεταξύ βαρβαρικών όπλων και κραυγών, ετέλεσεν ευλαβώς την ακολουθίαν των κοσμοσωτηρίων παθών, δακρύων συγχρόνως και δια των ομογενών του τα πάθη».
(Πηγή: Ι. Χατζηφώτης – «Από το Βυζάντιο στον Νέο Ελληνισμό», τόμ. 3ος.)
«Η αγχόνη που πήρε την ζωή του [ενν. του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’] αντί να απελπίσει το αγωνιζόμενο έθνος, αντίθετα χαλύβδωνε την απόφασή του να ζήσει ελεύθερο ή να πεθάνει».
(Πηγή κειμένου: Δημήτριος Φωτιάδης, Ιστορικός.)

Ποίαν βλέπω σειράν σεβασμίων αρχιερέων, ιερωμένων άλλων εις την μεγαλούπολιν του Κωνσταντίνου; Ψάλλουν ζωντανοί τα μνημόσυνα της θανής των με τρεμάμενα χείλη, γέροντες, προπορεύεται ο Πατριάρχης Γρηγόριος και στέλλονται εις την σφαγήν.
«Το ποτάμι αίμα εγίνη
και κυλάει στην λαγκαδιά,
και το αθώο το χόρτο πίνει
αίμα αντίς για τη δροσιά».
(Γ. Τερτσέτης σε λόγο του στην Μητρόπολη Ζακύνθου, στα 1870.)
(Πηγή: Ι. Χατζηφώτης – «Από το Βυζάντιο στον Νέο Ελληνισμό», τόμ. 3ος.)

«Πώς να μη ανακαλέσω εις την μνήμην της παρούσης γενεάς την τελευταίαν εκατόμβην [ενν. του 1821], ην ο κλήρος ημών έθυσεν υπέρ πίστεως και πατρίδος;
Πρώτον εν αυτή έπεσεν ο Οικουμενικός εκείνος Πατριάρχης, του όποιου την εικόνα έστησεν η ευλαβής ευγνωμοσύνη της παρούσης γενεάς παρά τα Προπύλαια του Εθνικού Πανεπιστημίου, ως οικονόμον και φρουρόν πάσης πνευματικής του έθνους επιδόσεως. Ο Γρηγόριος Ε’ είχε άμα μεν την καρτερίαν του μάρτυρος, άμα δε την του κυβερνήτου δεξιότητα και όσον περί τα έσχατα της ζωής εμαραίνετο εν αυτώ η της διανοίας δύναμις και η του σώματος ρώμη, επί τοσούτον εκρατύνετο η υπέρ του όλου έθνους αφοσίωσις. Συναθλητής αυτού ... ο μέγας Δέρκων ...
Ή πώς να λησμονήσω τον Αδριανοπολίτην Κύριλλον, όστις... ήχθη ουδέν ήττον ως αρνίον επί την σφαγήν; ... Όσα δήποτε και αν υπήρξαν τα αμαρτήματα πολλών εκ των Πατριαρχών, ουδείς όμως εξ αυτών, ουδείς ωλίσθησε περί την ακριβή του πατρίου δόγματος και των υπάτων εθνικών συμφερόντων τήρησιν».
[Πηγή κειμένου: Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Ιστορικός και «πατέρας» της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδος.]

Πιστεύοντας στην Επανάσταση, ο Γρηγόριος Ε’, όπως μαρτυρεί ο ιερέας της Βρεττανικής Πρεσβείας στην πόλη Walsh, μοιράζει στους επισκέπτες του κόκκινα αβγά πριν από τα Χριστούγεννα, προαναγγέλοντας του «Σωτήρος το Πάσχα», που θα ήταν και του Γένους Ανάσταση. Αν δεν υπήρχε εκείνος η Φιλική Εταιρεία θα διαλυόταν. Ο Μακρυγιάννης γράφει στα «Απομνημονεύματά» του χαρακτηριστικά: «[…] ο αγαθός Πατριάρχης περίλαβε αυτός την Εταιρεία για να μη σβέσει και την ξακολούθησε και κατηχούσε ….»
(Πηγή: Ι. Χατζηφώτης – «Από το Βυζάντιο στο Νέο Ελληνισμό», τόμ. 3ος.)

Ποιος είπε πρώτος «Πολεμείτε τον Αγαρηνόν!», πριν ακόμα αρχίσει η Επανάσταση;;
Στο προγενέστερο δημοσίευμα του «Αιώνος» (1852) ο Π. Σούτσος έγραφε ότι ήταν [και] ο ίδιος μάρτυς του. Ο Παλαμήδης κατέθεσε αργότερα, το 1864, στην Βουλή παραθέτοντας μάλιστα τα λόγια του Πατριάρχη προς αυτόν:
«Εξεδώκαμεν αφορισμό κατά του ενόπλου Γένους, φοβούμενοι την σφαγήν του αόπλου άλλου Γένους· πορεύεσθε προς την Πελοπόννησον και αναγγείλατε εις τον Πατρών και τους άλλους Ιεράρχας ότι η ευλογία εμού επί τα έργα των χειρών του ελληνικού λαού. Πολεμείτε τον Αγαρηνόν!»
(Πηγή: Ι. Χατζηφώτης – «Από το Βυζάντιο στο Νέο Ελληνισμό», τόμ. 3ος.)

‘’ Ἄν εἶχε κανεὶς νὰ κατηγορήσῃ τὴν Ἐκκλησίαν, θὰ ἔλεγεν ὅτι πολλάκις τὸν τελείως δευτερογενῆ δι’ αὐτὴν ἐθνικὸν σκοπόν ἔθεσεν ὑπεράνω τῶν καθαρῶς θρησκευτικῶν καὶ τοῦ ἰδίου της, ὡς ὀργανισμοῦ αὐτοτελοῦς, συμφέροντος’’.
(Πηγή Κ. Σκουτέρης: Κείμενα τού Νέου Ελληνισμού.)

Κι όμως, τολμούν να μιλούν για τον «τουρκόφιλο» Πατριάρχη…
O μητροπολίτης Δέρκων Γρηγόριος, με την άσβεστη φλόγα αγωνιστή στην καρδιά, ήταν ο άνθρωπος που συνέταξε το κείμενο του αφορισμού. Γιατί να το κάνει αν είχε και την παραμικρή υποψία ότι ο πατριάρχης προδίδει τον αγώνα; Γιατί ενώ ξέρει ότι οδηγείται έτσι αναπόδραστα στο μαρτύριο συναινεί;
Ο «Λόγιος Ερμής», όργανο των Ελλήνων διαφωτιστών στη Βιέννη, γιατί δημοσιεύει τον αφορισμό χωρίς το παραμικρό σχόλιο, τόσο για το κείμενο, όσο και για τον πατριάρχη, αν θεωρεί τη συμπεριφορά του προδοσία;
Ο Υψηλάντης - άμεσα θιγόμενος από το αφοριστικό- όχι μόνο δε διαμαρτύρεται, αλλά λίγο αργότερα (8/6/1821) με ημερησία διαταγή του αποκήρυξε τους στρατιώτες του που δεν επέμεναν στον αγώνα για να εκδικηθούν το αίμα των κατασφαγέντων πατριαρχών! Και χαρακτηρίζει το αίμα του πατριάρχη ιερό!
Γιατί προσπαθεί να πείσει τους πάντες του Κολοκοτρώνη συμπεριλαμβανομένου ότι το αφοριστικό ήταν τέχνασμα και διπλωματικός ελιγμός του πατριάρχη;
(επιστολή στον Κολοκοτρώνη 29/1/1822)
Γιατί η υπηρεσία του εκείνη τη στιγμή ήταν η μεγαλύτερη που θα μπορούσε να προσφέρει στον αγώνα.
Ο Μέγας Ιεράρχης, λίγα λεπτά πριν τον απαγχονισμό του , με την αγχόνη γύρω από το λαιμό, στρέφεται προς δυσμάς, προς την πατρίδα του την Πελοπόννησο κι ευλογεί και με τα δυο του χέρια τον ορίζοντα, δηλ. τους επαναστάτες του Μοριά.
Και τούτο φτάνει για ν΄ απαντήσει σ΄ όλα τα γιατί κι όλα τα μήπως.

Η φυγή από την Πάργα
«Η φυγή από την Πάργα»

Λάδι σε μουσαμά, 76 x 100 εκ.
Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη Αρ. έργου Κ799,
Εθνική πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Τρία πουλιά απ’ την Πρέβεζα διαβήκανε ‘ς την Πάργα,
τό να κυττάει την ξενιτειά, τάλλο τον Άη Γιαννάκη,
το τρίτο το κατάμαυρο μοιριολογάει και λέει.

«Πάργα, τουρκιά σε πλάκωσε, τουρκιά σε τριγυρίζει.
Δεν έρχεται για πόλεμο, με προδοσιά σε παίρνει.
Βεζίρης δε σ’ ενίκησε με τα πολλά τ’ ασκέρια.
Έφευγαν τούρκοι σα λαγοί το Παργινό τουφέκι,
κι οι Λιάπηδες δεν ήθελαν νά ‘ρτουν να πολεμήσουν.
Είχες λεβένταις σα θεριά, γυναίκες αντρειωμέναις,
πότρωγαν βόλια για ψωμί, μπαρούτι για προσφάγι.
Τ’ άσπρα πουλήσαν το Χριστό, τ’ άσπρα πουλούν και σένα»

Πάρτε, μαννάδες, τα παιδιά, παπάδες τους αγίους.
Άστε, λεβένταις, τ’ άρματα κι’ αφήστε το τουφέκι,
σκάψτε πλατιά, σκάψτε βαθιά, όλα σας τα κιβούρια,
και τ’ αντρειωμένα κόκκαλα ξεθάψτε του γονιού σας
τούρκους δεν επροσκύνησαν, τούρκοι μην τα πατήσουν.

Μεγάλη Παρασκευή, 15 Απριλίου 1819,ο Άγγλος αρμοστής στα Επτάνησα, πουλάει στον Αλή πασά την Πάργα.

Οι άνθρωποι στη βάρκα με το πανί, οι πουλημένοι από κείνους, που στην προστασία τους είχαν καταφύγει.

Στριμωγμένοι πρόσφυγες, γυναίκες με παιδιά, άνδρες νέοι και πιο ηλικιωμένοι, καθώς και ένας κληρικός.

Ο αποχαιρετισμός του καπετάνιου
Ο αποχαιρετισμός του καπετάνιου

Εθνική πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Βάρκα Ελλήνων
«Βάρκα Ελλήνων»

Πινακοθήκη E. Αβέρωφ, Μέτσοβο

Επανάληψη του πίνακα που ζωγράφισε ο δάσκαλος του, Ludovico Lipparini στην Ιταλία το 1844. Το θέμα τού πίνακα μάλλον αναφέρεται στη φυγή από τα Ψαρά, η καταστροφή των οποίων είχε συνταράξει την εποχή εκείνη ολόκληρη την Ευρώπη.

Το έργο, γνωστό αρχικά ως «Oικογένεια Υδραίων που εγκαταλείπει την πατρίδα για να μην υποταχθεί στους Τούρκους», γνώρισε μεγάλη επιτυχία, τόση που δημιουργήθηκαν αρκετά αντίγραφά του.

Ο Τσόκος δανείζεται εδώ το θέμα της προσφυγιάς στη διάρκεια της Επανάστασης. Ήταν πολλοί οι Έλληνες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες. Όλη η Ελλάδα ρημαζόταν, ξεσπιτωνόταν, έτρεχε να σωθεί μπροστά στην οργή του τούρκου που πάλευε να πνίξει την επανάσταση στο αίμα.

Εδώ οι Έλληνες φυγάδες, μέσα σε βάρκα, σίγουρα εγκαταλείπουν κάποιο νησί.

Στο τιμόνι της, στέκει ένας πολεμιστής δυναμικός και αποφασιστικός όμοιος με βράχο• κοιτάζει την πατρίδα του που χάνεται στο βάθος του ορίζοντα, ορθός κι αλύγιστος, πάνω του μπορούν να βασιστούν όσοι βρίσκονται στο μικρό σκαφάκι κι ας σηκώνονται γύρω τους τα αγριεμένα κύματα, με τα οποία παλεύει ο κωπηλάτης στα δεξιά.

Μέσα στη βάρκα ένας γέροντας που προσπαθεί να ησυχάσει την τρομαγμένη του κόρη, ένας παπάς που κρατά το Ευαγγέλιο ή κάποιο εικόνισμα, ένα νέο παλικάρι όρθιο πιασμένο από το κατάρτι που κρατά στο χέρι του τη σημαία με το σταυρό και το κόκκινο μαντήλι της επανάστασης.

Ο νέος ατενίζει κι αυτός την πατρίδα που απομακρύνεται, προσπαθώντας να κλείσει στην ψυχή του μια τελευταία εικόνα, με την υπόσχεση του γρήγορου γυρισμού.

H σύνθεση σε σχήμα πυραμίδας ξεκινά με σκοτεινά χρώματα στη βάση για να καταλήξει σε πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις προς την κορυφή, ατμοσφαιρικές, φωτεινές και αισιόδοξες.

Louis Émile Pinel de Grandchamp(1831, Μπων, Γαλλία - 13 Μαρτίου 1894, Παρίσι, Γαλλία)

Έλληνας Στρατιώτης
«Έλληνας Στρατιώτης»

Λάδι σε καμβά
24.5 x 19.5 cm. (9.6 x 7.7 in.)

Alexandre-Jean Dubois Drahonet ( 1791-1834)

Γάλλος πορτραιτίστας, γεννημένος στο Παρίσι.Γνωστός και για το σημαντικό αριθμό σκίτσων του, με θέμα τα παραδοσιακά και στρατιωτικά κοστούμια, κάποια από τα οποία βρίσκονται στο Windsor.Πέθανε στις Βερσαλλίες το 1834. Το πορτραίτο του, του Δούκα του Bordeaux, βρίσκεται στο Μουσείο του Bordeaux.

«Πορτραίτο νεαρού άνδρα με ελληνική φορεσιά που στέκεται μπροστά στην Ακρόπολη», 1832

Λάδι.
35 x 25,5 cm. (13 3/4 x 10 ίντσες)
Υπογραφή και ημερομηνία «AJ DuBois Drahonet / 1832» (κάτω δεξιά) και επιγραφή «(65)» (κάτω αριστερά)

Σε ένα ειδυλλιακό, ωραιοποιημένο τοπίο, λουσμένο σε χρυσές αποχρώσεις, ένας νεαρός άνδρας ποζάρει περήφανα με την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά, σύμβολο του Ελληνικού Αγώνα του 1821. Η φουστανέλα που μοιάζει με κιλτ είναι κοντύτερη, για να συμμορφώνεται με τις δυτικές αντιλήψεις που κυριαρχούσαν στην αυλή του Βαυαρού βασιλιά Όθωνα. Ο νεαρός άνδρας είναι ντυμένος για μια επίσημη περίσταση, όπως δείχνουν τα τρία γιλέκα του. Το πρώτο, το «γκιλέκι», με κουμπιά στο στήθος, το δεύτερο,η «φέρμελη», έχει μακρυά μανίκια και μένει ανοιχτό πάνω από το τρίτο, το «φερμελογίλεκο». Τα ασημένια επίχρυσα μπράτσα, το χρυσό κέντημα και το ζεστό κόκκινο φουλάρι στο κεφάλι, φορεμένο πάνω από το καπέλο, δείχνουν την ιδιαίτερη ικανότητα του ζωγράφου στην απόδοση του ύφους και των χρωμάτων με τις εξαίσιες, μικροσκοπικές ανταύγειες και την πλούσια, ζεστή ατμόσφαιρα.

Λουδοβίκος Λιπαρίνι

Λουδοβίκος Λιπαρίνι (Ludovico Lipparini, 17 Φεβρουαρίου 1800 - 10 Μαρτίου 1856)

Φιλέλληνας Ιταλός καλλιτέχνης. Εμπνεύστηκε από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, κυρίως μελετώντας την τετράτομη «Ιστορία της αναγεννήσεως της Ελλάδος» του Γάλλου επίσης φιλέλληνα Φρανσουά Πουκεβίλ.

Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη
«Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη» 1850

Δημοτικό Μουσείο Τρεβίζο

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία  της  Επανάστασης  στα  Καλάβρυτα
«Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στα Καλάβρυτα»

Λιθογραφία του πίνακα εκτίθεται στην μόνιμη έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Τέτοιαν ημέρα διάλεξεν η σπλαχνική Μαρία
να ειπεί στον Κύριο του Παντός που τ άψυχα εμψυχώνει:
«Κοίτα στη γη τους Χριστιανούς, που μ άπειρη λατρεία
εμέ γιορτάζουν σήμερα, πόση σκλαβιά πλακώνει;»
Και πνεύμα θείο χύθηκε μεμιάς εις την Αγία
ψυχή του ενδόξου Γερμανού, που ατρόμητος απλώνει
το ξακουστό το Λάβαρο κι από την εκκλησία
πρώτος προβαίνει αγωνιστής και πρώτος ξεσπαθώνει.
Φεύγουν απ’ όλες τις μεριές οι Τούρκοι τρομαγμένοι,
ενώ προφέρει ο Γερμανός κι ηχολογούν οι άλλοι
τον όρκο, π όλην έσειε βαθιά την οικουμένη.
Μέρα γλυκιά, μέρα λαμπρή, μέρα χαριτωμένη!
Κάθε φορά που η λάμψη σου στην εκκλησιά προβάλλει,
πάντα με δάφνη ελεύθερη θα την ιδείς σπαρμένη.

Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη
«Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» 1841

Δημοτικό Μουσείο Τεργέστης

Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη
«Ο θάνατος του Λάμπρου Τζαβέλλα» 1840

Ελαιογραφία σε καμβά 220×170 εκ.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Έλληνας αγωνιστής
«Έλληνας αγωνιστής»

Ένας Σουλιώτης που στοχάζεται την ερήμωση της πατρίδας.

Ένας νεαρός άντρας με παχύ μουστάκι, πατά γερά τη γη με πόδια ανοιχτά και κοιτάζει κατάματα το θεατή με τα μεγάλα, καθαρά μαύρα του μάτια.

Φορεσιά παραδοσιακή, μακριά λευκή φουστανέλα, σκουρόχρωμες γκέτες, λευκό πουκάμισο, κόκκινο φλογάτο σακάκι.

Από το μήκος της φουστανέλας του, πρόκειται για καπετάνιο, αφού στους καπεταναίους και τους γέροντες, η φουστανέλα ήταν μακριά ίσα με το γόνατο και κάτω ακόμα, με πυκνές και πολλές πτυχές.

Ριγμένη στον αριστερό του ώμο, η μάλλινη κάπα του, που τον προστατεύει από κρύο και βροχή πάνω στα τραχιά βουνά του Σουλίου.

Απαραίτητο συμπλήρωμα το κόκκινο φέσι -χαρακτηριστικός κεφαλόδεσμος του Σουλίου- απ’ το οποίο πετάγονται τα μακριά του μαλλιά.

Στο ζωνάρι περασμένα το καριοφίλι και το γιαταγάνι του.

Η στάση του σώματος, τα χέρια τα σταυρωμένα, δείχνουν την εσωτερική ένταση, τη δύναμη, τη σοβαρότητα, τη μόνιμη εγρήγορση.

Την άνεση και την οικειότητα με τον τόπο, που είναι δικός του κι έτσι θα μείνει.

Έρημος τόπος και τραχύς σαν τον ίδιο, όπου όμως μελετημένα ο Lipparini τοποθέτησε απομεινάρια από την ελληνική αρχαιότητα, συνδέοντας το ζοφερό παρόν με το λαμπρό παρελθόν της Ελλάδας. Απ΄ αυτό το γεμάτο ηρωικές πράξεις παρελθόν, οι Έλληνες, σκλάβοι τώρα των Τούρκων, αντλούν τη δύναμη για την αποτίναξη του ζυγού.

Το έργο, παραγγελία κόμη του οίκου των Kolowrat, παρουσιάστηκε στην Έκθεση της Brera το 1838.

Cesare Dell'Acqua

Cesare Felix Georges Dell Acqua (22 Ιουλίου 1821, Πιράν - 16 Φεβρουαρίου 1905, Βρυξέλλες)

Ιταλός ζωγράφος, γιός του Andrea και της Caterina Lengo, σπούδασε αρχικά στο Koper της Σλοβενίας, αλλά το 1833 μετακόμισε στην Τεργέστη. Από το 1842 ως το 1847 παρακολουθεί μαθήματα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας, όπου έρχεται σ΄ επαφή με τους Ludovico Lipparini, Odorico Politi και Michelangelo Grigoletti.
Ένας από τους πρώτους ιστορικούς του πίνακες, «The Meeting of Cimabue and the Young Giotto» (1847) αποκτήθηκε από τον Αρχιδούκα Γιόχαν της Αυστρίας κι έπειτα απ΄ αυτό, άρχισε να δέχεται παραγγελίες από ευγενείς οικογένειες, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα von Lichtenstein.
Μετά τις σπουδές του, ταξίδεψε στην Ευρώπη με τον προστάτη του, βαρώνο Ludovico Luigi Reszan, επισκέφτηκε τη Βιέννη, το Μόναχο και το Παρίσι. Το 1855 παντρεύτηκε την Carolina van der Elst και απέκτησε δύο κόρες, την Eva και την Alina. Η Eva Dell'Acqua υπήρξε διάσημη μουσικός και τραγουδίστρια.
Πέραν των έργων του με ιστορικά θέματα,ζωγράφισε πάρα πολλά πορτραίτα γυναικών με παραδοσιακές ελληνικές, όσο και ανατολίτικες φορεσιές.

Ο άρχοντας Αναγνώστης Γιαννουλίδης
«Ο άρχοντας Αναγνώστης Γιαννουλίδης», 1860
Ελληνίδα Μάνα
«Ελληνίδα Μάνα», 1860

Λάδι σε καμβά.
86 x 66 cm.

Bryullov Karl

Bryullov Karl, 1799-1852

Ρώσσος ζωγράφος, ο άνθρωπος που οδήγησε τη ρωσσική ζωγραφική από το νεοκλασσικισμό στον ρομαντισμό. Η αυτοπροσωπογραφία του της εικόνας, φιλοξενείται στο Imperial Academy of Arts, Saint Petersburg, Russia.

Portrait Of A Greek Insurgent Theodore Kolokotroni
Portrait Of A Greek Insurgent Theodore Kolokotroni

Metal Print

Θεόφιλος

Φώτης Κόντογλου [1895-1965]

Μικρασιάτης λογοτέχνης, ζωγράφος και αγιογράφος, από τα επίλεκτα μέλη της γενιάς του '30, που αναζήτησε την ελληνικότητά της μέσα από την επιστροφή στις ρίζες.
Γεννήθηκε στο Αϊβαλί ( Κυδωνίες) στις 8 Νοεμβρίου 1895 κι ήταν γιός του Νικολάου Αποστολέλλη και της Δέσποινας Κόντογλου. Νήπιο ακόμη, έχασε τον πατέρα του και ανατράφηκε από τη μητέρα του και τον θείο του ιερομόναχο Στέφανο Κόντογλου, γι' αυτό και όταν μεγάλωσε υιοθέτησε το οικογενειακό επίθετο της μητέρας του. Το συγγραφικό και εικαστικό του τάλαντο άνθισε νωρίς. Όντας μαθητής Γυμνασίου, εξέδιδε το περιοδικό «Μέλισσα» με κείμενα δικά του και των συμμαθητών του, τα οποία εικονογραφούσε ο ίδιος.

Το 1913 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών, μα το κλίμα στη Σχολή δεν τον σήκωνε, εδώ κυριαρχούσε το ακαδημαϊκό στυλ του Μονάχου, ενώ ο ίδιος είχε μιαν άλλη αντίληψη με ρίζες γερές στον μικρασιατικό λαϊκό πολιτισμό. Το 1914 εγκατέλειψε τη Σχολή κι έφυγε για την Ευρώπη. Μετά από μακρά παραμονή στη Μαδρίτη, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

Γρήγορα έγινε γνωστός στους εικαστικούς κύκλους της γαλλικής πρωτεύουσας, όταν τον πρόσεξε ο διάσημος γλύπτης Ογκύστ Ροντέν. Το 1916 βραβεύτηκε για την εικονογράφηση του βιβλίου του Κνουτ Χάμσουν «Η πείνα». Την ίδια περίοδο γραφει και το πρώτο του λογοτεχνικό έργο, την ιστορία του φανταστικού κουρσάρου «Πέδρο Καζάς».

Το 1919 επιστρέφει στο Αϊβαλί. Διδάσκει γαλλικά και ιστορία της τέχνης στο τοπικό παρθεναγωγείο. Παράλληλα, ιδρύει τον πνευματικό σύλλογο «Νέοι Άνθρωποι» μαζί με τους Ηλία Βενέζη και Στρατή Δούκα. Το 1921 στρατεύεται και μετέχει στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Μετά την κατάρρευση του μετώπου, φθάνει πρόσφυγας στη Λέσβο κι ύστερα επιστρέφει στην Αθήνα.

Η κυκλοφορία τού «Πέδρο Καζάς» στην Αθήνα, τον επιβάλλει αμέσως στους λογοτεχνικούς κύκλους. Το βιβλίο είναι η ιστορία ενός ισπανού κουρσάρου, γραμμένη μ΄ έναν ασυνήθιστο δυναμισμό και σε μια γλώσσα γεμάτη νεύρο και παλμό, που αντλούσε άμεσα από τις λαϊκές ρίζες και τα λαϊκά βιβλία παλαιότερης εποχής. Το 1925 παντρεύεται τη συμπατριώτισσά του Μαρία Χατζηκαμπούρη και δύο χρόνια αργότερα γεννιέται η κόρη τους Δέσπω. Τα επόμενα χρόνια γράφει, ζωγραφίζει και εξελίσσεται σ΄ έναν αξιόλογο συντηρητή έργων τέχνης.

Το 1932 κτίζει το σπίτι του στην οδό Βιζυηνού 16 (περιοχή Πατησίων), όπου μαζί με τους μαθητές του Τσαρούχη και Εγγονόπουλο ζωγραφίζουν με νωπογραφίες ένα δωμάτιο.
Στην Κατοχή, αναγκάζεται να το πουλήσει για ένα σακί αλεύρι και μετακομίζει με την οικογένειά του σ΄ ένα γκαράζ. Την εποχή αυτή ο Χριστιανισμός τον απορροφά εντελώς και αποφασίζει να τον διακονήσει ολόψυχα ως λογοτέχνης και ζωγράφος.

Ο Κόντογλου εμπνέεται από την ελληνική παράδοση και προσηλώνεται με φανατισμό σε ό,τι θεωρεί καθαρά ελληνικό, βγαλμένο από την παράδοση του Βυζαντίου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις φορητές του εικόνες χρησιμοποίησε τη μέθοδο της ωογραφίας. Αγιογράφησε πολλές εκκλησίες (Καπνικαρέα, Αγία Βαρβάρα Αιγάλεω, Άγιος Ανδρέας Πατησίων, Ζωοδόχος Πηγή και Αγία Παρασκευή Παιανίας, Ευαγγελισμός Ρόδου, Άγιος Χαράλαμπος Πολυγώνου, κ.ά).

Φιλοτέχνησε τοπία, σχέδια βιβλίων, περιοδικών, ποιητικών συλλογών, πορτραίτα, ενώ το σημαντικότερο έργο στην κοσμική ζωγραφική είναι οι βυζαντινοπρεπείς νωπογραφίες του στο Δημαρχείο Αθηνών, με θέματα και πρόσωπα από την Ελληνική Ιστορία. Δούλεψε στο Βυζαντινό Μουσείο, το Κοπτικό Μουσείο του Καΐρου και δημιούργησε το Βυζαντινό τμήμα του Μουσείου της Κέρκυρας. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην αποκατάσταση των τοιχογραφιών στον Μυστρά.

Πέθανε στις 13 Ιουλίου 1965 στον «Ευαγγελισμό» από τις επιπλοκές αυτοκινητιστικού δυστυχήματος.

Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη
Αρματολοί και Κλέφτες, 1948
Un Souliote en Embuscade
Αρματολοί και Κλέφτες
Ελληνίδα γυναίκα
Αθανάσιος Διάκος
Ελληνίδα γυναίκα
Αθανάσιος Διάκος
Θεόφιλος

Θεόφιλος(1870 - 1934)

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ ή Θεόφιλος Κεφαλάς ή Κεφάλας.

O Θεόφιλος που ζωγράφιζε για ένα κομμάτι ψωμί, είναι ο μόνος καλλιτέχνης του οποίου ολόκληρο το έργο έχει κηρυχθεί εθνική πολιτιστική κληρονομιά.
Ένας γνήσιος λαϊκός ζωγράφος. Άστεγος, περιπλανώμενος, παραμυθάς, αν και τραυλός. Έπαιζε ακορντεόν κι αυτοσχεδίαζε κλέφτικα τραγούδια. Βρώμικος, ψειριασμένος, φουστανελοφορεμένος . Ζωγράφιζε μικρομάγαζα και σπιτικά, για λίγη τροφή.
Πέθανε πιθανότατα από τροφική δηλητηρίαση. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στις 24 Μαρτίου του 1934. Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν καρδιακό νόσημα, ωστόσο είναι πιθανό να πέθανε από τροφική δηλητηρίαση. Λέγεται ότι τα αλλοιωμένα τρόφιμα που κατανάλωσε ήταν η αμοιβή του για ένα έργο του.
«Δεν ξέρω την ιστορία όπως οι δάσκαλοι από τα βιβλία, την ξέρω όπως τη λέει ο τόπος και τα τραγούδια του. Η ιστορία είναι άνεμος που την καταλαβαίνεις όταν την ανασαίνεις.» έλεγε.
Γεννήθηκε στη Βαρειά της Λέσβου, μεταξύ του 1867 και 1870, πρώτο παιδί μια φτωχής οικογένειας που απέκτησε άλλα επτά στη συνέχεια. Το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική εκδηλώθηκε από νωρίς και φέρεται να ήταν αντιστρόφως ανάλογο με την απόδοσή του στα σχολικά θρανία. Τα βιογραφικά στοιχεία για το Θεόφιλο είναι σκόρπια και ασαφή.
Σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες έφυγε από το νησί σε ηλικία 18 περίπου ετών και πέρασε κάποια χρόνια της ζωής του στη Σμύρνη. Από την μικρασιατική πόλη - ύστερα από κάποιο επεισόδιο, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου κατά τον «ατυχή πόλεμο» του 1897 επιχείρησε να καταταγεί στο στρατό, χωρίς όμως να γίνει δεκτός.

Από εκεί φεύγει για τη Μαγνησία, όπου θα περάσει περί τα 30 χρόνια της ζωής του, και θα αφήσει πλήθος σημαντικών έργων του. Ζωγραφίζει σε καφενεία, ταβέρνες, χάνια, στο χωριό Μηλιές του Βόλου, φιλοτεχνεί την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, αλλά και πολλά σπίτια, ελαιοτριβεία, φούρνους, μύλους κ.α. Στο Βόλο ζωγραφίζει και πλήθος επιγραφών στα προσφυγικά των εκδιωχθέντων από την Μικρά Ασία. Δυστυχώς, πολλά από τα έργα του έχουν καταστραφεί είτε από σεισμούς και πυρκαγιές, είτε από κατεδαφίσεις και αμέλεια.

Ο Λε Κορμπιζιέ (Ch. Le Corbusier) για τον ζωγράφο Θεόφιλο, πρωτοδημοσιευμένο στο Le Voyage en Grece, τεύχος 4, Άνοιξη 1936 – αλλά εδώ σε μετάφραση του Αντώνη Φωστιέρη, παρμένο απ’ το περιοδικό Η Λέξη, τεύχος 172, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2002, που ήταν αφιερωμένο στον Θεόφιλο:

«Ζωγράφος αυτόχθων του ελληνικού τοπίου και του ελληνικού ήθους. Που κουβαλάει τη μνήμη των πολέμων με τους Τούρκους. Τύπος αυθεντικός μιας Ελλάδας τρυφερής και φωτεινής, απαλλαγμένος από κάθε επιτήδευση, της παλιάς εκείνης Ελλάδας που, έξω από τις πόλεις «του εμπορίου και της βιομηχανίας», είναι ακόμα και σήμερα πανταχού παρούσα. Το τοπίο, ξανθό και απολλώνιο, βουτηγμένο στη μαγεία του φωτός. Ζωγράφος αληθινός. Αληθινός μ’ ένα τρόπο μεγαλόπρεπο, λαμπρό, απλό, φυσικό. Βρισκόμαστε διαμιάς στην επικράτεια του αυθεντικού, του αναμφισβήτητου, του πραγματικού. Η τεχνική του; Μια γραφή ειλικρινής, με σωστό σχέδιο και σωστούς χρωματισμούς. Ο λυρισμός του; Η αναπαυτική βεβαιότης της διάρκειας. Τριγύρναγε στις εξοχές, ζωγράφιζε τοίχους και ταμπέλες, στα καφενεία που οι θαμώνες τα προτιμούν για την καλή παρέα. Δεν του βρίσκεις κανένα ψεγάδι, ούτε ο ίδιος καταβάλλει γι’ αυτό καμμιά ιδιαίτερη προσπάθεια. Είναι όπως είναι. Μέσω του Θεόφιλου, ιδού ο τόπος και οι κάτοικοι της Ελλάδος: χώμα ρόδινο, πεύκα και ελιές, θάλασσα και όρη των θεών, άνθρωποι που λούζονται σε μια επικίνδυνη γαλήνη, πρόσφορη στις απότομες εξάρσεις της ψυχής. Και ιδού εμείς, φωτισμένοι και συγκινημένοι, μπροστά σε τούτη την ύλη την χρυσαφένια, την έτοιμη για λάμψεις απρόβλεπτες».

Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη
Ο Κοραής και ο Ρήγας βοηθούν την Ελλάδα να εγερθεί

Ελαιογραφία σε χαρτόνι

Ελληνίδα γυναίκα
“Ο Χρήστος Αναγνωσταράς νικά τους Τούρκους στο Βαλτέτσι το 1821”
Ελληνίδα γυναίκα
“Ο ήρως Αθανάσιος Διάκος συλλαμβάνεται υπό των Τούρκων το 1821”

Nωπογραφία, 1912

Un Souliote en Embuscade
Ο Καπετάν Ανδρούτσος το 1795